ACTUALITATE 4 august 2020

Odihnă veșnică, domnului profesor Opra Kálmán

de Covasna Media | 4711 vizualizări

Prin trecerea în neființă a cunoscutului profesor de Ed. Fizică, Opra  Kálmán, la vârsta de 72 de ani, comunitatea din Sfântu Gheorghe a pierdut astăzi un om în adevăratul sens al cuvântului. Un om care s-a dedicat pe sine, precum și întreaga sa viață profesională, educării a zeci de generații de copii și adolescenți în spiritul unei gândiri libere și al respectului față de sine și de semeni, dar mai ales în spiritul respectului față de disciplină, armonie și echilibru.

Născut în 1948 la Sântionlunca, profesorul Opra  Kálmán și-a început cariera didactică la Școala Generală nr. VII din Sfântu Gheorghe, pentru ca ulterior să devină director adjunct al Liceului de Arte,, Plugor Sándor”. Ultima parte a vieții sale profesionale și-a desfășurat-o la Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan”, pe care nu doar că a fondat-o, dar a și modernizat-o vizibil, astfel încât aceasta este și astăzi una dintre cele mai bine cotate școli din municipiu.

Cei care l-au cunoscut și-l amintesc probabil ca pe un om energic, neobosit, pentru care nimic nu era imposibil, ca pe un mentor cărora mulți tineri îi datorează parcursul în viață și ca pe un promotor al conviețuirii interetnice armonioase. Ani la rând a fost principalul organizator de tabere sportive din oraș, dar și un antrenor de schi care și-a cucerit ușor elevii, cu care a știut să-și construiască o relație bazată pe încredere, apreciere reciprocă și onestitate. Profesorul Opra  Kálmán este cunoscut totodată și pentru lunga sa activitate în cadrul Casei Pionierilor, devenită mai târziu Clubul Elevilor, unde a obținut rezultate remarcabile, copiii instruiți de domnia sa primind frecvent premii și distincții naționale și internaționale de renume.

Pentru membrii familiei care trăiesc astăzi durerea imensă a pierderii unui om drag și iubit, Opra Kálmán lasă în urma sa amintirea unui soț devotat, a unui bunic și tată iubitor, care și-a pus amprenta iremediabil pe personalitățile copiilor și nepoților săi, modelându-le caracterul și lăsându-le moștenire unele dintre cele mai sănătoase principii de viață, dar și sfaturi călăuzitoare care să îi însoțească pe toți chiar și în anii pe care îi vor petrece mai departe, în absența sa fizică.

Din nefericire, contextul restricțiilor impuse de starea de alertă datorată epidemiei COVID-19 face imposibilă organizarea unui cadru în care profesorului Opra  Kálmán să îi poată fi adus un ultim omagiu, așa cum i se cuvine, de fapt, unui membru de seamă al unei comunități. Cu toate acestea, oamenii care îi plâng dispariția au încă libertatea de a înălța o rugăciune pentru sufletul său ori de a trimite un gând de bun rămas spre nemărginitul spațiu în care va ființa de acum înainte cel ce a fost sufletistul și neobositul profesor Opra  Kálmán.

Condoleanțele se vor primi începând cu ora 16.00, miercuri, 5 august, la capela cimitirului catolic din localitate, iar înmormântarea va avea loc joi, 6 august, la cimitirul din Doboli de Jos începând cu ora 10.00.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.