ACTUALITATE 8 mai 2016

Observatorul de Covasna – lider al presei covăsnene în limba română!

de Covasna Media | 878 vizualizări

13 ani de conținut de calitate, oferit fără întrerupere, implicare amplă în problemele comunității și muncă susținută sunt greu de trecut cu vederea, însă atunci când studiile și sondajele confirmă, negru pe alb, performanțele unei publicații, satisfacția e deosebită și merită împărtășită. Așa cum preconizam la începutul anului, „parteneriatul” pe care ne-am propus să-l realizăm împreună cu cititorii dă roade în fiecare zi.

În intervalul 28 martie – 2 aprilie 2016, Asociația Științifică „Pro Scientia Administrativa” a realizat un sondaj de opinie privind modificările în cultura politico-administrativă a locuitorilor orașului Sfântu Gheorghe. La acest sondaj au participat 967 de respondenți, cu vârsta peste 18 ani.

Locuitorii din Sfântu Gheorghe își obțin informațiile cu precădere din presa scrisă

Pe lângă multe alte aspecte ale vieții municipiului nostru, sondajul relevă și care sunt principalele surse de informare privind viața județului pentru locuitorii din Sfântu Gheorghe. Dacă despre viața politică națională, covăsnenii se informează de la televizor, despre cea locală, peste 46,85% se informează din ziare. Doar 31,23% sunt cei care obțin aceste informații de la radio, în timp ce 13,03% au ca sursă de informare internetul.

Participanții la sondaj au fost rugați să și nominalizeze ziarul din care își procură informațiile, cifrele relevând o ierarhie clară a publicațiilor locale și o serie de surprize. Liderul absolut s-a dovedit a fi cotidianul Háromszék, care a fost nominalizat de 63,8% dintre respondenți. Astfel, se confirmă încă o dată faptul că cel puțin la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, Háromszék reușește să câștige categoric „lupta” cu concurentul său Székely Hirmondó. Acesta din urmă a obținut un procent de 14,13% care îl clasează nu doar mult sub „Háromszék”, dar și sub „Observatorul de Covasna”.

sondaj 1

„Observatorul” – cel mai citit ziar în limba română și notorietate peste cea a lui „Székely Hirmondó”

Cotidianul nostru nu este doar cel mai citit ziar de limba română din Sfântu Gheorghe, dar a reușit să obțină și un rezultat superior cotidianului „Székely Hirmondó”. Procentul de 16,56% obținut de „Observatorul de Covasna” este și mai spectaculos în contextul raportului etnic al populației.

În raport cu celelalte publicații de limba română, supremația „Observatorului de Covasna” este incontestabilă, procentul total din numărul cititorilor fiind de peste 3 ori mai mare decât cel al celuilalt ziar de limbă română menționat în sondaj, „Mesagerul de Covasna”, care a obținut un rezultat de 5,52%. „Observatorul” se confirmă așadar liderul presei covăsnene de limba română, cu de 3 ori mai mulți cititori decât „concurentul” său. Restul publicațiilor din presa scrisă locală au înregistrat rezultate sub marja de eroare.

sondaj 2

„Fără falsă modestie, rezultatul nu mă surprinde, raportat la restul canalelor de comunicare în limba română. Avem avantajul unei constanțe în activitate de peste 13 ani, dar și al unei prezențe mult mai active în viața populației. Surprinzător este însă că oamenii ne-au plasat peste „Székely Hirmondó” în clasamentul notorietății, ceea ce e cu adevărat măgulitor. Vorbim despre resurse și colective ce nu suportă comparație și totuși iată rezultatele. Cred că astăzi un ziar trebuie să reprezinte mult mai mult decât niște foi de hârtie pe care sunt așternute cuvinte. E nevoie de implicare activă în societate, de evenimente, de prezență constantă în mijlocul evenimentelor, de campanii cu impact social, de o politică de fidelizare și de apropiere față de oameni. Noi facem puțin sau mai mult din toate acestea și am reușit să construim un brand solid și credibil, în contextul unui județ sărac și cu o piață de publicitate foarte fracționată și cu resurse limitate”, declară Daniel Santa – directorul cotidianului „Observatorul de Covasna”.

„Avem o echipă foarte mică și asta pentru că e foarte greu să susții financiar un colectiv mai mare, dar și pentru că găsim cu greu oameni calificați. Tocmai de aceea rezultatul acesta este unul și mai meritoriu. Îmi scot pălăria în fața colegilor mei și le mulțumesc pentru munca lor din fiecare zi. Acest rezultat trebuie să ne motiveze să fim și mai buni în viitor. Totodată le mulțumesc tuturor celor ce ne citesc, ne critică sau ne laudă, participă la evenimentele noastre și cred în munca noastră. Vreau de asemenea să îi felicit pe ceilalți colegi din presă care au obținut rezultate bune, sunt oameni care de mulți ani își fac meseria cu devotament și profesionalism”, a completat Daniel Santa.

Noi recorduri de impact și pe pagina de Facebook

Dacă punem la socoteală și cifrele variantei electronice a ziarului, site-ul www.covasnamedia.ro, rezultatele „Observatorului de Covasna” devin și mai spectaculoase, relevând poziția de lider a publicației. Cu cifre de peste 6.000 de vizitatori unici pe săptămână și o medie de 70.000 de afișări lunare, precum și impact spectaculos pe rețelele de socializare, „Observatorul de Covasna” a cunoscut o jumătate de an 2016 plină de satisfacții. Peste 8.000 de oameni sunt fani ai publicației pe Facebook (aproape dublu față de orice altă platformă de știri locale în limba română din județ) și la distanță tot mai mică față de pagina cotidianului Háromszék care are peste 10.000 de fani. Luna aprilie a fost și luna recordurilor pentru pagina de Facebook a ziarului, care în perioada Zilelor Sfântu Gheorghe a reușit să obțină un nou record de peste 218.000 de oameni care au dat like, share sau au comentat postările paginii. Este evident că imaginile video și fotografiile furnizate de pagina noastră de Facebook au devenit virale și au funcționat drept un veritabil promotor al evenimentului, în afara granițelor județului și chiar ale țării. Toate rezultatele au fost obținute organic, fără ca pagina să fi contractat publicitate plătită.

Sepsi Radio – cel mai ascultat post de radio din Sfântu Gheorghe

În ceea ce privește posturile de radio locale, sondajul relevă supremația absolută a postului în limba maghiară – Sepsi Radio, care a obținut un procent de peste 51,32%. Acesta este urmat la distanță considerabilă de un alt post în limba maghiară – „Friss FM” cu 20,86%, în timp ce pe cea de-a treia poziție se află singurul radio local de limba română, „We Radio” care a obținut un meritoriu procent de 19,21% din numărul ascultătorilor de radio. De menționat că sondajul a luat în calcul doar posturile de radio locale, fiind excluse frecvențele locale ale rețelelor radio naționale și posturile regionale ce se pot recepționa în Sfântu Gheorghe.

sondaj 3

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.