ACTUALITATE 14 martie 2022

Observatorul de Covasna a împlinit 19 ani!

de Covasna Media | 639 vizualizări

Observatorul de Covasna a împlinit 19 ani. Nu este genul de cifră rotundă care să determine o sărbătoare de amploare. Nu este nici cel mai bun context pentru sărbătoare, chiar dacă starea de alertă a încetat de la o zi la alta și normalitatea ar putea reapărea în viețile noastre asemenea unei primăveri îndelung așteptate. Nu departe de noi, oamenii mor sau își lasă viețile în urmă și, indiferent ce facem noi aici, nu putem să nu ne gândim la asta.

Pe de altă parte, ca oameni de presă, avem obligația de a ne îngropa adânc în suflete sensibilitatea demoralizatoare și de a scoate la iveală acel curaj care ne poate duce mai departe, pentru că viața are o singură direcție: Înainte! – iar noi trebuie să mergem la pas cu ea.

Experiențele ultimilor doi ani, în care am făcut față unora dintre cele mai neașteptate și mai dificile provocări ne dau încrederea că suntem pe drumul cel bun și că știm cum să ne readucem la viață uneori înviați din propria cenușă.

De ceva vreme, am rămas singurul cotidian de limbă română din județ, un fel de „ultimul mohican”. Este o mare satisfacție să vezi că te ții pe picioare când alții se prăbușesc sub ochii tăi, dar în același timp este o stare de fapt pe care nu se poate să n-o percepi ca pe-o amenințare. Totul se manifestă de parcă am fi o specie pe cale de dispariție.

Cu toate acestea, noi ne simțim tot mai prezenți și tot mai dornici să fim activi și să continuăm să informăm oamenii corect, obiectiv și la timp. Observatorul de Covasna are această misiune, dar el nu mai e de mult doar o versiune tipărită a unui ziar local, ci și un valoros portal online, un număr semnificativ de inițiative civice, evenimente și campanii, toate făcute cu și pentru comunitate.

În urmă cu 19 ani, publicația care avea să fie ziarul covăsnenilor timp de aproape două decenii se năștea din ambiția  unor tineri care simțeau că pot să schimbe lumea în bine. Tinerii de atunci au trecut prin timp și mulți dintre ei au plecat din redacție sau poate chiar din oraș. Dar mereu locul lor e luat de alți tineri. La fel de entuziaști, la fel de ambițioși, la fel de convinși că pot face diferența și că stă în puterea lor să schimbe ceva în societatea în care trăiesc și profesează. Echipa de azi are în componență pe lângă „veterani” experimentați, și tineri care se dedică în totalitate cu energie, timp, idei și sete de a face lucrurile să se întâmple și cu siguranța că nimic nu se schimbă în absența implicării și a acțiunii. Alți tineri, aceeași determinare, același spirit, aceeași încredere în comunitatea locală și aceeași convingere că presa e un instrument esențial al oricărei „cetăți”. Iar asta ne ajută fără doar și poate să nu ne oprim din ce facem.

Desigur, nu toată lumea ne iubește și nu tuturor le suntem comozi, dar până și asta ne arată că facem bine ceea ce facem, cu resursele și posibilitățile pe care le avem. Nu demult, un primar român al unei localități covăsnene, vădit deranjat de faptul că ziarul nu-i făcea doar osanale, după cum și-ar fi dorit, ne cânta prohodul, spunând că se bucură că „presa scrisă dispare și se transferă în online” și că „Observatorul e citit de tot mai puțini”. Așa a preferat să își explice știrile negative la adresa unor inițiative ale domniei sale, pe care le-a pus dintr-o convingere personală pe seama nevoii de creștere a numărului de click-uri. Acestui domn și altora ca el, le spunem azi, la 19 ani de existență că lipsa de experiență politică, de înțelegere a ceea ce înseamnă presa, precum și amorul pentru propria persoană nu sunt deloc lucruri noi pentru noi și echipa noastră. Povestea e aceeași, doar personajele se schimbă. Spiritul critic nu se va pierde însă niciodată, iar în curând primarul în cauză, precum și toți cei care împărtășesc opinii similare cu a lui, vor înțelege că e de 100 de ori mai bună critica făcută argumentat, respectând principii etice și deontologice, decât cea gratuită, subiectivă și adeseori malițioasă din spațiul public. Noi, veteranii din redacție, am văzut astfel de cazuri de prea multe ori ca să nu putem anticipa direcția în care se îndreaptă lucrurile. De aceea afirmăm o dată în plus că nu, o societate nu poate să se dezvolte fără spirit critic.

Și acesta e un motiv pentru care ne ambiționăm să apărem neîntrerupt și să ducem mai departe blazonul și responsabilitatea unei publicații care se apropie vertiginos de două decenii de existență și activitate.  Prin urmare,  și în anul care vine, și, să sperăm, și mulți ani de acum înainte, vom lăuda tot ce-i de lăudat și vom critica fără rezerve tot ce simțim că trebuie să fie criticat. Vom informa, vom căuta și vom încerca să le dăruim câte o fărâmă din pasiunea și energia noastră tuturor celor ce ne citesc și cred în ceea ce facem pentru ei.

La mulți ani colegilor noștri! La mulți ani cititorilor noștri! La mulți ani celor ce ne simpatizează! La mulți ani celor ce ne critică! La mulți ani presei locale și tuturor celor ce încă îi înțeleg rostul și menirea!

Echipa Observatorul de Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ibolya Ilyés, 14 martie 2022
La mulți ani , Observatorul de Covasna!
La mai mult, mai bine şi mai mare !
Sănătate ïntregii echipe, spor, succes şi armonie!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.