ACTUALITATE 14 iulie 2015

Obiceiuri la care ar trebui să se renunțe în prepararea și consumul unor alimente

de Agerpres | 731 vizualizări

Mici detalii ne împiedică să profităm din plin de calitățile alimentelor pe care le consumăm, avertizează cotidianul spaniol El Pais, prezentând în acest sens o serie de greșeli pe care trebuie să le evităm.

Este greșit să bem în grabă sucul de portocale

Să arunce primul piatra cel care nu a rostit sau auzit în vreun moment al vieții sale îndemnul: „Bea repede sucul, ca să nu-și piardă vitaminele”. În realitate, chiar dacă am aștepta 12 ore, vitamina C ar fi tot acolo, după cum au constatat mai multe studii care în 2014 au fost preluate într-un articol publicat în „Revista Espańola de Nutrición Humana y Dietética”. Potrivit cercetătorilor, pentru a avea loc o diminuare considerabilă a cantității de vitami­na C ar trebui să existe „condiții extreme”, precum aceea ca sucul să fie încălzit la 120 de grade Celsius. „Vitamina C se păstrează perfect în suc până la 12 ore, chiar dacă acesta ar putea deveni mai amărui”, susțin semnatarii articolului.

Este greșit să fierbem broccoli

În ceea ce privește broccoli, gătitul la abur nu afectează prea mult vitamina C, în timp ce fierberea lui în apă îi reduce semnificativ capaci­tatea antioxidantă, potrivit mai multor studii. „Cel mai important este să fie luat (ca orice produs de horticultură) la maturitate, de preferat ecologic și să fie consumat crud sau gătit la abur ori fiert în foarte puțină apă, pentru a-și păstra toate proprietățile”, afirmă Elena Soria, nutriționist la Clinica Menorca.

Este greșit să adăugăm lapte în ceai

Ceaiul are un efect protector asupra sistemului cardiovascular, dar dacă îl consumăm cu lapte, această superputere este anulată complet, potrivit unui studiu publicat în „European Heart Journal”. „Ceaiul este un produs natural cu aromă, culoare și savoare unice, care sunt afectate când se adaugă laptele. În plus, cazeina din lapte i-ar altera sau diminua proprietățile anti­oxidante și anticancerigene”, spune Isabel Artero, director și fondator al centrului Cuerpo Libre.

Este greșit să aruncăm zerul când consumăm un iaurt

Unul dintre primele lucruri pe care majoritatea oamenilor îl fac când deschid un borcan cu iaurt este să verse lichidul albicios care plutește în partea superioară. Deși aspectul nu este prea apetisant, este vorba despre zer, iar aportul său de proteine este foarte important. „Este format în mod fundamental din apă și săruri minerale și este bogat în calciu și fosfor, motiv pentru care nu ar trebui să-l îndepărtăm”, explică nutriționista Isabel Artero. Aceasta recomandă ca zerul să fie băut sau amestecat cu iaurtul.

Este greșit să tăiem căpșunile în bucăți

Curățarea de coajă, tăierea sau modificarea formei unui fruct conduc la modificarea proprietăților fizico-chimice din cauza reacțiilor enzimatice (oxidare) legate de deteriorare, potrivit manualului de conservare a fructelor și legumelor al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). „Contactul cu aerul produce oxidare și pierderi de vitamina C. Și lumina influențează în sensul pierderii de substanțe nutritive în mod indirect, favorizând o serie de reacții care au loc când alimentul este în contact cu aerul. Afectează mai ales provitamina A sau beta­carotenul”, spune María José Crispín, care recomandă prepararea căpșunilor cu foarte puțin timp înainte de a fi consumate, adăugarea câtorva picături de suc de lămâie și acoperirea recipientului în frigider până în momentul servirii.

Este greșit să frigem carnea la grătar

Trebuie să avem grijă când frigem carnea la frigare sau grătar, pentru că se formează două substanțe care fac să crească riscul de cancer. Este vorba despre aminele heterociclice (AHC) și hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) care se formează când carnea este supusă unor temperaturi ridicate (+ 150 grade Celsius) și timp îndelungat, semnalează Isabel Artero.

Giuseppe Russolillo Femenías, președinte al Fundației spaniole de dieteticieni-nutrițio­niști (Fundación Espańola de Dietistas-Nutricionistas), recomandă să se limiteze acest tip de tehnică culinară. Potrivit dieteticianului, când carnea este prăjită ușor sau friptă la tigaie, se creează un strat protector pentru proprietățile alimentului, dacă se folosește „o cantitate gene­roasă” de ulei de măsline virgin.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.