ACTUALITATE 12 mai 2015

Oamenii de afaceri anunţă o revoluţie: Guvernul ne-a promis că dispare ştampila de la 1 iulie

de Covasna Media | 621 vizualizări

stampila

Firmele ar urma să nu mai fi obligate să folosească ştampile de la 1 iulie 2015, potrivit discuţiilor dintre Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi oamenii de afaceri, a declarat, marţi, antreprenorul Dragoş Anastasiu, membru al Fundaţiei Romanian Business Leaders. Antreprenorii prezenţi la o conferinţă RBL au enumerat 11 măsuri pe care le aşteaptă de la Guvern.

„Va dispărea ştampila de la 1 iulie, aşa ne-a promis Ministerul de Finanţe”, a spus Anastasiu, marţi, la o conferinţă a Fundaţiei RBL.

În schimb, fostul ministru delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii (ÎMM) Florin Jianu s-a arătat mai sceptic. „Ştampila va dispărea din Codul fiscal, dar trebuie o reglementare pentru a dispărea din toată legislaţia. Nu ştiu dacă ne putem imagina o Românie fără ştampilă, dar de 3 luni Republica Moldova ne-a luat-o înainte şi au eliminat ştampila. În UE cred că mai sunt două ţări care mai au ştampile: noi şi Bulgaria”, a spus Jianu, preşedinte al Patronatului Tinerilor Întreprinzători.

Alte 10 măsuri cerute de oamenii de afaceri de la Guvern:

• Deschiderea unei firme cu 1 euro. „Acei 200 de lei ca şi capital social nu reprezintă nimic. Nici un scaun nu costă 200 de lei astfel încât dacă dai faliment să-ţi plece cu scaunul. Cred că ar trebui să avem o economie modernă să te coste 1 euro ca să intri în economie. Capitalul social trebuie să fie legat de cifră de afaceri”, a spus Florin Jianu.

• Firma în 10 minute. „Dacă în alte ţări, în UK e nevoie de 10 minute pentru înfiinţarea unei companii, nici la noi nu trebuie să dureze mai mult” (Florin Jianu).

• Rezervarea numelui firmei online. „În prezent, vii cu o rezervare de nume, tu ai 3 posibilităţi şi o doamnă de la ghişeu îţi răspunde cu o hârtie dacă este disponibilă o denumire. E epoca de piatră”, reclamă Florin Jianu.

• La autorizaţia de construire, să fie eliminată condiţia de a obţine acordul vecinului, consideră Dragoş Anastasiu, proprietarul companiei Eurolines.

• „Trezoreria ar trebui să se desfiinţeze, iar CEC sau altă bancă de stat să facă operaţiunile respective, sau să se modernizeze astfel încât antreprenorii să poată face plăţi online prin Trezorerie ca la o bancă comercială”, mai vrea Anastasiu.

• Impozite unificate. „Să se facă o singură plată la bugetul statului, indicând în spate cele 3-4-5 conturi unde trebuie să se ducă banii”, cere Dragoş Anastasiu.

• În turism, pensiunile să plătească un singur impozit forfetar. „Cei care au până la 5-7 paturi nu ar trebui să aibă contabilitate, ci să plătească doar o taxă” (Dragoş Anastasiu).

• Restaurantele să fie obligate doar să-şi ia o licenţă, în baza căreia să fie supuse unui singur tip de control pentru toate aspectele activităţii lor.

• Controalele fiscale să fie anunţate din timp, cu o listă de documente de care este nevoie.

• Să se introducă praguri pentru controale. „La o firmă cu cifră de afaceri de 100 de milioane de lei nu este normal să se controleze fiecare bon de 7 lei”, reclamă patronul Eurolines.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.