ACTUALITATE 12 septembrie 2016

O sută de ani de la naşterea dr. Benedek Geza, primul director al Spitalului de Recuperare Cardiovasculară

de Agerpres | 321 vizualizări

Primul director al Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din staţiunea Covasna, dr. Benedek Geza (1916-2010), va fi omagiat marţi, în cadrul unor ceremonii publice, prilejuite de aniversarea a o sută de ani de la naştere.

În cadrul festivităţilor, va fi dezvelită o plăcuţă comemorativă în incinta spitalului, precum şi un bust al acestuia, în parcul central al oraşului, ambele lucrări purtând semnătura sculptorului Vetro András din Târgu Secuiesc.

Dr. Benekek Geza s-a născut pe data de 13 septembrie 1916, în localitatea Băţanii Mici din judeţul Covasna, a studiat la Colegiul Székely Mikó din Sfântu Gheorghe, iar apoi medicina la Cluj-Napoca, Budapesta şi Halle (Germania). A condus Spitalul de Cardiologie din Covasna timp de mai bine de 25 de ani, iar o mare parte din viaţă a dedicat-o cercetărilor ştiinţifice, numele său fiind legat de 'metoda Covasna', folosită şi în ziua de azi, care presupune includerea curelor de aer, băilor cu apă minerală şi mofetelor în tratamentul pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare.

Benedek Géza a încetat din viaţa în anul 2010, la vârsta de 94 de ani, an în care numele său a fost atribuit Spitalului de Recuperare Cardiolovasculară, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, unde sunt trataţi bolnavi din toată ţara.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.