ACTUALITATE 9 septembrie 2022

O sculptură în memoria copilului ucis de o explozie în 1984 va fi dezvelită la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1550 vizualizări

O sculptură în memoria copilului Vaszi Janoska, decedat în 1984 în Piaţa Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe din cauza unei explozii provocate de un dispozitiv artizanal, va fi dezvelită sâmbătă, în centrul municipiului, informează autorităţile locale.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, sculptura a fost realizată de Sarpatki Zoltan, iar iniţiativa realizării acesteia aparţine lui Vary O. Peter, reprezentant al Fundaţiei Harmas.

„Sâmbătă, 10 septembrie, în Piaţa Mihai Viteazul va fi dezvelit monumentul ‘In memoriam Vaszi Janoska’. Pe 5 iunie 1984, la ora 12,35, la grupul statuar Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe a avut loc o explozie care a ucis un băiat de 12 ani, Vaszi Janoska. Janoska ar fi împlinit 50 de ani în luna octombrie a acestui an, iar Primăria Sfântu Gheorghe a ridicat un monument în memoria sa la locul exploziei”, menţionează reprezentanţii Primăriei, într-un comunicat de presă transmis joi.

Monumentul va fi dezvelit de primarul municipiului Antal Arpad şi de Rapolti Eva, sora lui Janoska, iar pastorul reformat Denes Elod, fost coleg de clasă al acestuia, va ţine un discurs în memoria sa.

Totodată, va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane de flori la mormântul lui Vaszi Janoska din cimitirul catolic, urmată de proiecţia filmului documentar „În locul unui monument - în memoria lui Vaszi Janoska”, la Cinematograful Arta din Sfântu Gheorghe.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat recent că de-a lungul anilor au existat multe încercări de a afla cine a pus dispozitivul artizanal care a provocat moartea copilului, însă în continuare există semne de întrebare.

„Nu ştim exact ce s-a întâmplat, doar că un băiat nevinovat a murit. De-a lungul deceniilor au existat multe încercări de a afla cine a plantat dispozitivul, cine a fost responsabil pentru moartea unui copil nevinovat. Vaszi Janoska este o victimă a dictaturii comuniste”, a declarat primarul Antal Arpad.

Puskas Attila, vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a Foştilor Deţinuţi Politici din Covasna, care a încercat să elucideze circumstanţele producerii exploziei, a precizat că familia Vaszi locuia în zona Pieţei Mihai Viteazul, unde copiii obişnuiau să se joace.

„Părinţii lui Janoska locuiau în piaţă, aşa că copiii veneau des aici să se joace. La ora 12,35 a avut loc o explozie în spatele grupului statuar, iar oamenii de încredere ai Securităţii au invadat rapid piaţa (...) Părinţii lui Janoska au murit acum şase ani. Cine a provocat explozia şi de ce este încă necunoscut, nimeni nu poate fi tras la răspundere”, a declarat Puskas Attila.

Sursa foto: sfantugheorgheinfo.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.