ACTUALITATE 24 februarie 2020

O persoană din Sfântu Gheorghe venită din Italia, transportată la spital în stare febrilă

de Daniela Luca | 33119 vizualizări

Specialiștii îndeamnă oamenii să își păstreze calmul

O persoană din Sfântu Gheorghe venită din Italia duminică, 23 februarie, a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din reședința de județ.  Pacientul avea stare febrilă, iar măsura a fost luată preventiv, în contextul măsurilor dispuse de autorităţi pentru a preveni răspândiriea infecţiilor cu coronavirus, conform  Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna.

„O persoana cu stare febrila va fi transportată preventiv de paramedici la UPU pentru investigații de specialitate. Transportul se realizează, in condiții de siguranța, cu o autospeciala de transport personal și victime multiple”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj.

Directorul DSP Covasna, Agoston Laszlo, a precizat că ar fi vorba de o familie din Sfântu Gheorghe venită din Italia. Pentru că o persoană a avut o ușoară stare febrilă, s-au luat măsuri pentru siguranță deplină.

Acesta a menționat de asemenea că nu există motive de panică și că oamenii trebuie să își păstreze calmul.

Deși inițial s-a luat în calcul varianta transportării pacientului la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București, specialiștii au decis că acesta va rămâne izolat la Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf”.

„Se trimit la «Matei Balș» numai probe pentru că starea pacientului nu indică să fie transportat personal. Se trimit numai probe. Inițial așa ne-am înțeles că va fi primit acolo, dar până la urmă va fi izolat aici pentru că starea pacientului nu indică să fie transportat. (...) Cazul respectiv a sosit în județul Covasna ieri seara și de atunci nu a avut contact cu nimeni. Au stat în propriul apartament. Una dintre persoane a avut o stare febrilă, nu foarte mare, dar puțin peste 37 și în mod preventiv s-a luat această decizie, să vedem dacă se confirmă sau nu. Chiar și în cazul în care, teoretic vorbind, s-ar confirma, cum am mai spus, nu au avut contact cu nimeni. Au știut de situație. Au înțeles și au stat acasă și nu au avut contact cu nimeni. Nu e caz de panică în niciun caz”, ne-a declarat Agoston Laszlo.

În momentul de față nu există simptome care ar duce la ideea că pacientul ar fi infectat, spune managerul Spitalului de Urgență, András-Nagy Róbert. Acesta a adăugat că doar acele cazuri sunt suspecte care vin din zonele de carantină din străinătate.

„În momentul de față nu este nimic de speriat. Este o chestiune de rutină. Ce vă pot confirma în momentul de față este că a fost adus cu ambulanța un pacient care s-a reîntors dintr-o zonă expusă în străinătate, dar în momentul de față nu prezintă nicio simptomatologie care să ne conducă la ideea că ar fi contaminat cu virusul corona. Pentru a confirma acest lucru noi am confirmat probe biologice care vor fi supuse în zilele următoare la investigații și care o să confirme sau nu această situație”, ne-a spus András-Nagy Róbert.

Totodată, conform Agerpres, luni, 24 februarie, s-a luat măsura izolării într-o locuinţă din oraşul Întorsura Buzăului a unei familii venite din Italia. Deși niciuna dintre persoane nu prezinta simptome de boală, decizia a fost luată, de asemenea, în contextul măsurilor dispuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu coronavirus.

Ministerul Sănătății a emis o informare pentru cetățeni care conține 10 elemente comportamentale care trebuie urmate în ceea ce privește coronavirusul (Covid-19):

  1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
  2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  3. Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;
  4. Acoperiți-vă gura și nasul daca strănutați sau tușiți;
  5. Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
  6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  7. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
  9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
  10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.