ACTUALITATE 24 aprilie 2018

O nouă ediţie a campaniei „Cycle to Work“ la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 394 vizualizări

Grupul de iniţiativă „Cycle to Work“, format din mai mulţi tineri din Sfântu Gheorghe pasionaţi de ciclism, va organiza pe parcursul lunii mai o nouă campanie de promovare a mersului pe două roţi, propunându-şi să determine cât mai multe persoane renunţe la deplasarea cu maşina la serviciu.

Kiss Bence, unul dintre membrii mişcării, a declarat luni, pentru AGERPRES, că prima ediţie, organizată anul trecut, s-a bucurat de succes, peste 150 de persoane alăturându-se acestei iniţiative.

Ediţia din acest an va beneficia de sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe, care va împrospăta marcajele de pe pistele pentru biciclete şi va descuraja parcarea autovehiculelor pe aceste spaţii. De asemenea, campania a beneficia, ca şi anul trecut, de sprijinul unor sponsori, care vor oferi mici facilităţi participanţilor la această acţiune.

„Anul trecut am avut reacţii foarte pozitive. (...) După calculele noastre, cel puţin 150 de oameni au început să folosească bicicletele în mod curent în urma acţiunii noastre, pe lângă cei care şi până atunci foloseau în mod frecvent acest mijloc de deplasare. Ţinta noastră este ca tot mai mulţi oameni să meargă cu bicicletele la serviciu şi să încercăm să fluidizăm traficul rutier, pentru că acum între 7,50 şi 8,10 dimineaţa este un trafic infernal în Sfântu Gheorghe, aproape ca în Bucureşti, ceea ce nu este normal pentru un orăşel mic“, a declarat Kiss Bence.

Potrivit acestuia, campania „Cycle to Work“, care se va desfăşura pe parcursul lunii viitoare, va include şi o serie de acţiuni comune, cum ar fi un picnic pentru biciclişti, plimbări în grup din centrul oraşului spre staţiunea Şugaş-Băi, proiecţii de filme etc.

„Lansarea ediţiei din acest an este programată pe 2 mai, la ora 7,30 ne vom întâlni în piaţa centrală din municipiu (...) Avem mai mulţi parteneri, vreo 3-4 cafenele care oferă câte o cafea gratuită zilnic celor care aderă la acţiunea noastră, o altă cafenea oferă pâine cu untură, iar un frizer e dispus să tundă gratuit bărbile. Vom organiza şi un concurs pe Facebook, cei care merg cu bicicletele la muncă pot să îşi facă un selfie, să posteze fotografiile pe pagina evenimentului şi pot câştiga, prin tragere la sorţi, diverse obiecte, tricouri şi alte lucruri utile bicicliştilor“, a mai spus acesta.

Iniţiatorii mişcării „Cycle to Work“ intenţionează să se implice şi mai mult în acest proiect, făcând demersuri pe lângă conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe în vederea amenajării unor noi parcări pentru biciclete, precum şi pentru subvenţionarea din bugetul local a unor vouchere pentru localnicii care vor să-şi achiziţioneze biciclete.

De asemenea, vor încerca, cu sprijinul unor parlamentari, să promoveze un proiect de lege pentru schimbarea legislaţiei privind circulaţia cu bicicletele în spaţiile publice, una dintre aceste modificări vizând copiii.

„Avem în vedere şi proiectul „Cycle to School“, dar în momentul de faţă legea este nefavorabilă, în sensul în care copiii de până la 14 ani nu au voie să circule cu bicicletele nici pe stradă, nici pe trotuar. (...) Noi considerăm că e nevoie de schimbări legislative pentru ca şi copiii să poată merge la şcoală cu bicicletele, desigur echipaţi corespunzător. Alte modificări legislative pe care dorim să le propunem sunt ca cicliştii să poată intra şi pe străzi cu sens unic, aşa cum e în alte ţări, iar cei care se deplasează în afara oraşului să fie obligaţi să poarte cască“, a adăugat Kiss Bence.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.