ACTUALITATE 10 noiembrie 2008

O investiţie de milioane de euro aduce şomaj

de Covasna Media | 823 vizualizări

În staţiunea Covasna, cei 15 milioane de euro la S.C. Turism, cea mai mare investiţie din judeţ, atrage după sine disponibilizarea a 123 de oameni

Unul dintre cele mai vechi şi mai cunoscute complexe hoteliere din staţiunea Covasna, S.C. Turism S.R.L., societate patronată de SIF Transilvania, va beneficia începând de anul următor de o infuzie de capital de 15 milioane de euro, cea mai mare investiţie din judeţul Covasna. S.C. Turism are în administrare trei hoteluri, „Căprioara“, „Cerbul“ şi „Covasna“, aflate chiar în mijlocul staţiunii. Hotelurile „Căprioara“ şi „Cerbul“ vor trece în categoria patru, respectiv trei stele, iar hotelul „Covasna“ va fi demolat şi reconstruit. Drept urmare, începând cu anul viitor cele două hoteluri ce vor intra în reabilitare se vor închide, iar personalul va fi disponibilizat. Planurile de investiţie în staţiunea Covasna a SIF Transilvania au fost puse la cale acum mai bine de un an şi jumătate, dar condiţia a fost ca Primăria să investească în infrastructură. Aşadar, disponibilizările nu au nimic de a face cu criza economică şi nu ...

În staţiunea Covasna, cei 15 milioane de euro la S.C. Turism, cea mai mare investiţie din judeţ, atrage după sine disponibilizarea a 123 de oameni

Unul dintre cele mai vechi şi mai cunoscute complexe hoteliere din staţiunea Covasna, S.C. Turism S.R.L., societate patronată de SIF Transilvania, va beneficia începând de anul următor de o infuzie de capital de 15 milioane de euro, cea mai mare investiţie din judeţul Covasna. S.C. Turism are în administrare trei hoteluri, „Căprioara“, „Cerbul“ şi „Covasna“, aflate chiar în mijlocul staţiunii. Hotelurile „Căprioara“ şi „Cerbul“ vor trece în categoria patru, respectiv trei stele, iar hotelul „Covasna“ va fi demolat şi reconstruit. Drept urmare, începând cu anul viitor cele două hoteluri ce vor intra în reabilitare se vor închide, iar personalul va fi disponibilizat.

Criza economică mondială e o coincidenţă

Planurile de investiţie în staţiunea Covasna a SIF Transilvania au fost puse la cale acum mai bine de un an şi jumătate, dar condiţia a fost ca Primăria să investească în infrastructură. Aşadar, disponibilizările nu au nimic de a face cu criza economică şi nu sunt măsuri pentru reducerea cheltuielilor. Pur şi simplu, hotelurile se închid pentru modernizare, iar cei 123 de oameni vor fi disponibilizaţi, dar vor primi plăţi compensatorii. În plus, există şansa ca disponibilizaţii să fie reangajaţi după redeschiderea hotelurilor şi pe salarii mai mari. Liderul sindicatului „Sanitas“ Covasna, Vasile Neagovici ne-a declarat că nu se poate pune problema unui conflict sindical. „Este una dintre puţinele situaţii în care nu se poate vorbi de o nedreptate făcută angajaţilor. La ora actuală încă negociem numărul salariaţilor care vor fi disponibilizaţi“, a declarat Vasile Neagovici. Membră în Consiliul de Administraţie al SC Turism, Mădălina Mustaţă, ne-a spus acelaşi lucru. Deocamdată, societatea încă nu şi-a finalizat strategia pe termen scurt şi mediu şi nu a fost stabilit cu exactitate numărul celor care vor pleca şi al acelora care vor rămâne.

Primăria a primit deja certificatele de urbanism

Primarul staţiunii Covasna, Lorincz Zsigmond, spune că SC Turism Covasna – societate unde SIF Transilvania este acţionar majoritar şi care administrează hotelurile Cerbul, Căprioara si Covasna şi bazele de tratament – a solicitat un certificat de urbanism pentru modernizarea Hotelului Cerbul, acesta fiind un prim pas în derularea investiţiei anunţată încă de acum doi ani în staţiune de către SIF. „Anul viitor încep investiţiile la SC Turism. Va fi reabilitat şi Hotelul Căprioara, iar după reabilitarea celor două hoteluri, Cerbul şi Căprioara, se va demola Hotelul Covasna. Cerbul vor să-l mărească la metri pătraţi, dar scheletul rămâne acelaşi, şi va avea 3 stele, în loc de două câte are în prezent, iar la Căprioara vor fi patru stele“, a afirmat primarul staţiunii. Totodată, Hotelul Covasna ar urma să fie refăcut. Potrivit edilului, suma amintită de preşedintele SIF, Mihai Fercală, care va fi investită în cele trei hoteluri, se ridică la aproximativ 15 milioane de euro.

Promisiuni respectate

În urmă cu aproximativ doi ani, conducerea judeţului Covasna, primarul de atunci al oraşului Covasna, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie şi preşedintele SIF Transilvania sem naseră un protocol în care era prevăzută suma de 15 milioane de euro pentru modernizarea celor trei hoteluri, dintre care unul va fi demolat şi reconstruit la standarde moderne. SIF a amânat însă la acea vreme lucrările programate a avea loc din cauza stării degradate a drumului naţional 13, care duce spre staţiune. Între timp, la acest tronson s-au efectuat unele lucrări, iar în privinţa infrastructurii din staţiune, autorităţile locale sunt în faza de proiectare a investiţiei „Reabilitarea infrastructurii în staţiunea balneoclimaterică Covasna“, unde sunt prevăzuţi 1,61 de milioane de lei pentru proiectare. Licitaţia va avea loc în data de 26 – 27 noiembrie anul acesta.

Şi totuşi se mişcă?

Cele trei hoteluri din centrul staţiunii Covasna aflate în administrarea SC Turism oferă împreună peste 400 de locuri de cazare, posibilităţi de tratament cu ape minerale, recreere şi divertisment. Anul trecut, în Covasna s-a deschis primul hotel de patru stele din judeţ, printr-o investiţie de peste 4 milioane de euro din partea omului de afaceri Ovidiu Costea. Un alt hotel care va avea 4 sau 5 stele urmează a fi inaugurat la Sfântu-Gheorghe, unde omul de afaceri braşovean Ioan Neculaie investeşte câteva milioane de euro în modernizarea Hotelului Bodoc, iar la Balvanyos este în curs de realizare un alt hotel de 4 stele, cumpărat anul trecut de directorul firmei de electrocasnice Domo, Szavardi Laszlo şi de asociatul acestuia.

Bianca Stupu, Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.