ACTUALITATE 2 aprilie 2020

O fabrică din Sfântu Gheorghe distribuie gratuit 1.000 de măști din bumbac

de Daniela Luca | 5741 vizualizări

Materialele de protecție au fost confecționate de angajații firmei

Fabrica de confecții LRO din Sfântu Gheorghe s-a reprofilat după ce unicul client german a anulat toate comenzile pe fondul răspândirii coronavirusului. Cei aproape 200 de angajați produc acum măști de protecție din bumbac. Primele 1.000 astfel de măști vor fi donate, cu sprijinul Clubului Rotary din Sfântu Gheorghe, angajaților Spitalului Județean, celor de la Ambulanță, medicilor de familie, dar și forțelor de ordine.

Fabrica LRO din Sfântu Gheorghe a rămas fără obiectul muncii după ce unicul client, o societate din Germania, a anulat toate comenzile din cauza răspândirii coronavirusului. Conducerea acesteia a găsit o soluție pentru a ieși din situație. Astfel, săptămâna aceasta a început producția măștilor de protecție. Acestea au două straturi și sunt din 100% bumbac, sterilizabile și reutilizabile, conform reprezentanților fabricii LRO.

Cu sprijinul Clubului Rotary Sfântu Gheorghe, primele 1.000 de măști vor fi donate angajaților Spitalului Județean, personalului medical de la Ambulanță care nu intră în contact cu pacienții infectați, medicilor de familie, dar și forțelor de ordine – Poliției și Jandarmeriei.

 „Noi lucrăm cu toți angajații pe care îi avem. Neavând comenzi din străinătate, totul fiind închis și toate comenzile anulate, am decis să încercăm să ajutăm comunitatea și încercăm să facem măști. Prima serie va fi împărțită gratuit autorităților care sunt pe stradă și aici intervine Clubul Rotary cu logistica și ne ajută la distribuire pentru cei care sunt în prima linie și au nevoie. Primul scop este de a ajuta, iar despre partea comercială nu știu încă”, ne-a spus directorul fabricii, Keresztes Zoltán.

În ceea ce privește eficiența măștilor faciale din bumbac, directorul fabricii a precizat că în lipsa altor metode de protecție, acestea pot fi de folos. Aceste produse nu sunt dispozitive medicale și nu înlocuiesc măștile medicale cu filtre speciale, menționează Keresztes Zoltán.

„Eu nu sunt autorizat să spun nimic legat de asta. Eu sunt doctor numai în finanțe, nu în medicină. Toată lumea le vinde și știm că noi scriem corect pe masca distribuită – e din bumbac 100%, este reutilizabilă, se poate spăla și călca. (...) Noi vrem să îi ajutăm pe cei care nu au nimic să aibă ce să pună că de protejat sigur că protejează mult mai bine decât nimic. Asta este ideea”, a mai precizat directorul fabricii LRO.

Și reprezentantul Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș, spune că măștile din textil pot fi utile dacă îndeplinesc anumite criterii de conformitate.  

„Sunt binevenite, pentru că nu avem. Încă nu știm din ce material sunt făcute, pentru că trebuie să fie foarte condensată pânza aia ca să nu treacă nimic prin ea. Dacă sunt din bumbac și sunt refolosibile, este foarte bine, dar nu pot să mă pronunț dacă sunt sau nu conforme. Ajutorul este bun. Probabil dacă au început să producă, au și testate și au ceva aviz de conformitate”, ne-a spus dr. Lucia Șereș.

Reprezentanții fabricii anunțat într-o postare de pe Facebook că măștile vor putea fi cumpărate și în magazinul  online pe www.l-ro.ro. Pe site se arată că prețul unui set de cinci măști costă 70 de lei, 10 măști vor putea fi achiziționate cu 130 de lei, în timp ce un set de 50 de măști poate fi comandat la prețul de 500 de lei.

Luna trecută, firma s-a adresat în scris atât Guvernului României cât și Comitetului pentru Situații de Urgență și și-a oferit capacitățile să producă materiale de protecție necesare în domeniul sănătății, la care până la această dată nu au primit niciun răspuns.

Sursă foto: Fcebook/SC.LRO.SRL.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.