O expoziție care abordează tema dependenței de droguri, deschisă la Sfântu Gheorghe
O expoziție unică în România, care explorează cauzele dependenței de droguri, a fost deschisă marți la Sfântu Gheorghe. Aceasta este una dintre cele două componente ale proiectului „Be Smart, Don't Start”, coordonat de Crucea Roșie Filiala Covasna și finanțat de Clubul Rotary Sfântu Gheorghe. Demersul se adresează elevilor și se concentrează pe înțelegerea mecanismelor dependenței, mai degrabă, decât pe tipurile specifice de droguri.
Expoziția permanentă va fi deschisă în atelierul Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar”, pe strada Fabricii.
În primă fază, vor fi organizate prezentări interactive în școli, pe tema consumului de droguri, după care elevii vor veni și la expoziția interactivă. Un grup de vizitatori petrece aproximativ o oră și jumătate în spațiul expozițional, iar managementul și gestionarea proiectului vor fi asigurate de Crucea Roșie Filiala Covasna.
Pe parcursul expoziției are loc o discuție continuă cu ajutorul unui ghid specializat. Sălile sunt concepute în așa fel încât se completează reciproc, iar cu ajutorul luminilor, filmulețelor, imaginilor și altor instalații, elevii pot observa evoluția dependenței și dezvoltarea acesteia, sub diverse aspecte. Expoziția este un cadru în care se creează o conexiune între vizitatori și între specialistul care se va adapta la vârsta, interesele și nivelul de implicare al elevilor, mai spun organizatorii.
Banii pentru achiziționarea expoziției s-au adunat la Balul Caritabil Rotary Sfântu Gheorghe
Ideea de a aduce la Sfântu Gheorghe această expoziție, văzută de peste 200.000 de copii în 100 de locații din Ungaria, îi aparține psihologului Pál Tünde din partea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Covasna.
Pentru ca acest lucru să se întâmple a fost nevoie însă de sprijin financiar. La finalul lunii martie, proiectul a adunat peste 82.000 de lei, în cadrul Balului Caritabil Rotary.
În loc să se concentreze pe tipurile specifice de droguri, expoziția se axează mai degrabă pe motivele pentru care cineva ajunge în această situație, dar și pe modalitatea în care se dezvoltă dependența.
„Această expoziție are menirea de a vorbi despre droguri și de a arăta ce înseamnă drogul. O să vă dați seama că nu vorbim neapărat de tipurile de droguri, ci de dependență în sine. Expoziția o să ne deschidă mintea într-un alt fel. La Balul Rotary am reușit să adunăm banii necesari pentru a cumpăra această expoziție care de astăzi rămâne în această locație. Va primi, sperăm, foarte mulți tineri care vor sosi în grupuri. Cei care vor să vină aici trebuie să se programeze. Este prima expoziție de acest fel din țară care va rămâne aici permanent”, a spus, la deschidere, unul dintre membrii Clubului Rotary Sfântu Gheorghe, Grubisics Levente.
Varga Dániel, specialist în prevenirea drogurilor și coordonatorul expoziției, a precizat că, din experiență, elevii vorbesc foarte deschis și sincer cu specialiștii despre obiceiurile lor de consum de alcool sau substanțe. Specialiștii au obligația de confidențialitate, de aceea tinerii își împărtășesc mai ușor experiențele cu ei, spune Varga Dániel.
„În acești 20 de ani de când există expoziția, aceasta a fost vizitată de peste 200.000 de mii de copii, care între timp au devenit adulți. Unii dintre ei au spus, după ani de zile, că au fost marcați nu doar de cele văzute, ci și de ceea ce li s-a spus în timpul turului. Ne așteptăm ca elevii să digere ulterior informațiile pe care le primesc, iar aceste gânduri să aibă impact în viețile lor”, a mai explicat Varga Dániel.
Sute de elevi din județ vor lua parte la această experiență
Președintele Rotary Club Sfântu Gheorghe, Benkő László-Levente, a precizat că scopul este ca în anul școlar 2024-2025 expoziția să fie vizitată de 1.500 de elevi din tot județul.
„Este o onoare pentru mine să deschid astăzi proiectul Be Smart, Don't Start”. (...) Acest proiect este de actualitate și răspunde nevoilor zilelor noastre. Pot afirma chiar că salvează vieți. Puterea unei comunități se reflectă în capacitatea de cooperare și cred că astăzi noi împreună am dovedit acest lucru”, a spus și Benkő László-Levente.
Consumul de droguri reprezintă o problemă actuală, deși nu este vizibil la suprafață, a punctat și Szőcs A. Levente, directorul CJRAE Covasna. El este de părere că expoziția poate fi o soluție inovativă și orientată spre viitor, menită să aducă mai multă conștientizare în rândul tinerilor.
„Consumul de stupefiante este o problemă actuală. Nu putem vorbi de un iceberg, pentru că în exterior nu se vede nimic. Nu știm cine consumă și cine nu. Am discutat cu reprezentanții poliției legat de acest lucru și i-am întrebat care școli trebuie vizate, unde să derulăm activități, iar ei nu au aceste informații, însă fenomenul există. Și din această privință cred că expoziția este foarte bună, inovativă și vizează viitorul”, a explicat Szőcs A. Levente.
Chiar dacă este o expoziție permanentă, cei care vor să vină, trebuie să-și facă o programare. Rezervările se pot face la numărul de telefon 0766 451 169.