Numărul restanţierilor cu credite bancare a crescut cu 9% față de anul trecut
Numărul persoanelor fizice cu restanţe mai mari de 30 de zile în contul creditelor contractate de la bănci şi instituţii financiare nebancare a crescut cu peste 9% față de anul trecut.
Potrivit site-ului zf.ro, numărul restanțierilor, cu întârzieri la plata împrumuturilor, era, la sfârșitul lunii iulie, de aproximativ 717.400, cu 70.000 de persoane mai multe decât aceași lună a anului trecut.
Astfel, unul din cinci clienți cu credite bancare are întârzieri la plata ratelor, potrivit datelor BNR.
Cu toate acestea, creșterea numărului restanțierilor pare o situație paradoxală, având în vedere că în ultimul an economia Românie a fost puternică, nivelul salariilor a crescut, iar costul finanţării s-a redus, dobânzile la credite ajungând chiar la minime istorice. „Creşterea numărului restanţierilor poate să aibă şi o influenţă conjucturală. Avem o revenire economică, dar am avut o creştere destul de mare a consumului, oamenii au plecat în vacanţă. În multe cazuri, aceştia au preferat să-şi plătească vacanţele decât să plătească ratele la bancă. Pot fi şi astfel de factori care au contribuit la numărul mare de restanţe şi de restanţier”, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.
Numărul clienţilor persoane fizice care aveau la finele anului trecut credite contractate de la bănci era de 3,5 milioane de persoane, în scădere cu 600.000 de clienţi faţă de nivelul înregistrat în luna decembrie a anului 2008, la începutul crizei, potrivit celor mai recente date ale BNR.