ACTUALITATE 9 noiembrie 2012

Numărul persoanelor care îşi pun capăt zilelor, în creştere în judeţ

de Agerpres | 443 vizualizări

Numărul persoanelor din judeţul Covasna care şi-au pus capăt zilelor în ultimele două luni a ajuns la şase, iar psihologii spun că fenomenul este îngrijorător. Ultimele două cazuri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Este vorba despre doi bărbaţi - unul în vârstă de 45 de ani din Brăduţ şi unul de 62 de ani din Brateş care au fost găsiţi spânzuraţi în gospodăriile lor.

Poliţiştii nu ştiu deocamdată care sunt motivele pentru care aceştia s-au sinucis. În ultimele două luni alte trei persoane din judeţul Covasna s-au spânzurat - un cuplu din Aita Seacă, comuna Băţani şi un bărbat din Sfântu Gheorghe. Acesta din urmă primise cu puţin timp înainte o înştiinţare prin care i se adusese la cunoştinţă că urma să fie evacuat din locuinţă.

Potrivit unei statistici, judeţul Covasna se numără printre primele din ţară într-un nefericit top al sinuciderilor, cu peste 25 de cazuri la suta de mii de locuitori. În fruntea topului se află Harghita, Ilfov şi Satu Mare.

Preşedintele Colegiului Psihologilor din judeţul Covasna, Zoor Richard, a declarat că fenomenul este îngrijorător şi consideră că nu este vorba neapărat despre „o genă” specifică maghiarilor care îi determină să-şi pună capăt zilelor, cât despre problemele de zi cu zi pe care mulţi oameni nu le pot depăşi.

„Cei care se sinucid sunt de regulă oameni între două vârste, care se consideră nerealizaţi ori care nu-şi văd viitorul, se simt descurajaţi şi cedează psihic (...) Noi le recomandăm celor care au probleme că caute ajutor, să discute cu prietenii, cu un psiholog, psihiatru, cu medicul de familie sau cu un preot”, a declarat Zoor Richard. Acesta a menţionat că la nivel naţional Colegiul Psihologilor face demersuri pentru ca anumite servicii psihologice să fie decon tate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

„Noi ajutăm cât putem, facem voluntariat, percepem tarife minimale, dar considerăm că soluţia este ca anumite servicii psihologice să fie suportate financiar de către CAS”, a conchis Zoor Richard.

Între anii 2005 şi 2011 în judeţul Covasna s-au înregistrat 307 sinucideri, dintre care 250 în rândul bărbaţilor şi 57 în rândul femeilor. Majoritatea sinucigaşilor şi-au pus capăt zilelor în lunile de primăvară şi vară din diferite cauze, cum ar fi probleme familiale, sentimentale, financiare ori sociale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.