ACTUALITATE 9 octombrie 2008

Numărul focarelor de rabie, aproape triplat

de Covasna Media | 758 vizualizări
În acest an s-au înregistrat 31 de cazuri de rabie, faţă de 12 în tot anul trecut

Numărul focarelor de rabie din judeţul Covasna a depăşit 30 de cazuri până acum în acest an, fiind aproape triplu faţă de cât s-a înregistrat anul trecut sau în urmă cu doi ani. Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Covasna (DSVSA), Siko Barabasi Sandor, a declarat că până în prezent în acest an au fost depistate 31 de cazuri de rabie, aproape toate la vulpe, în condiţiile în care anul trecut în tot anul se înregistraseră douăsprezece cazuri de rabie, iar în urmă cu doi ani treisprezece cazuri. Din totalul focarelor depistate în acest an mai sunt active opt, cele mai recente, două la număr, fiind descoperite în luna septembrie în comunele Ghelinţa şi Ghidfalău, satul Zoltan. Conducerea DSVSA a explicat această situaţie prin înmulţirea însemnată a efectivului de vulpi din judeţ, în plus blana acestor animale nu mai are valoare şi

În acest an s-au înregistrat 31 de cazuri de rabie, faţă de 12 în tot anul trecut

Numărul focarelor de rabie din judeţul Covasna a depăşit 30 de cazuri până acum în acest an, fiind aproape triplu faţă de cât s-a înregistrat anul trecut sau în urmă cu doi ani. Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Covasna (DSVSA), Siko Barabasi Sandor, a declarat că până în prezent în acest an au fost depistate 31 de cazuri de rabie, aproape toate la vulpe, în condiţiile în care anul trecut în tot anul se înregistraseră douăsprezece cazuri de rabie, iar în urmă cu doi ani treisprezece cazuri. Din totalul focarelor depistate în acest an mai sunt active opt, cele mai recente, două la număr, fiind descoperite în luna septembrie în comunele Ghelinţa şi Ghidfalău, satul Zoltan. Conducerea DSVSA a explicat această situaţie prin înmulţirea însemnată a efectivului de vulpi din judeţ, în plus blana acestor animale nu mai are valoare şi vânătorii nu le mai împuşcă la fel ca înainte. Potrivit DSVSA, există o hotărâre de Guvern potrivit căreia în 18 judeţe din ţară, printre care şi Covasna, trebuia să înceapă distribuţia momelilor vaccinale din avion, metodă care însă deocamdată nu s-a demarat. Din spusele vânătorilor, efectivul de vulpi din Covasna ar fi de 7 ori mai mare decât cel optim.

Să împuşcăm vulpile!

Potrivit dr. Siko, soluţia pentru a scădea numărul cazurilor de rabie ar fi aceste momeli vaccinale, plus împuşcarea vulpilor în număr mai mare. Printre cazurile de rabie s-a numărat în acest an şi unul mai special, la o vacă de la Câmpu-Frumos. Animalul era crescut la cea mai mare fermă de vaci din judeţ, a unui om de afaceri israelian, care are aici 2.000 de animale. Întrucât vaca prezenta semne de nervozitate şi agitaţie, a fost sacrificată, după ce iniţial fusese ţinută sub supraveghere şi tratament. Analizele efectuate ulterior au scos la iveală faptul că vaca era turbată, acesta fiind primul caz de acest gen din judeţ. După contactul cu animalul, şapte angajaţi ai fermei fuseseră trimişi la tratamente postinfecţioase, în timp ce carcasa şi organele rezultate din sacrificarea animalului au fost confiscate şi incinerate, fiind luate toate măsurile necesare de siguranţă şi dezinfecţie la faţa locului şi împrejur. Şi în Sfântu-Gheorghe a fost identificată anul acesta o întreagă familie de vulpi turbate, care se cuibărise în curtea unui localnic din zona Lunca Oltului, iar în comuna Chichiş a fost găsită o vulpe turbată chiar în faţa sediului Poliţiei. Cei care sunt muşcaţi sau zgâriaţi de animale sunt sfătuiţi să se prezinte la medic pentru analize.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.