„Nu sunt nici naiv, nici năuc să spun că o să luăm noi toate primăriile din Covasna”
Interviu cu Dan Barna, vicepreședinte USR
Vicepreședintele USR, Dan Barna, s-a aflat în weekend la Întorsura Buzăului, unde a avut o întâlnire tip team-building cu colegii săi din organizația Covasna, cărora le promisese de mai mult timp o astfel de reuniune. Într-un cadru mai puțin formal, membrii USR au analizat împreună poziția partidului în acest moment și au identificat noi moduri de abordare politică pentru viitor.
În acest context, Dan Barna a acordat un interviu în exclusivitate pentru Observatorul de Covasna.
M.C.D.: În ce mod vă așteptați să se modifice relația dumneavoastră cu colegii din filiala Covasna după această întâlnire?
Dan Barna: Eu am avut o relație foarte bună cu ei, tot timpul. Filiala Covasna este una care, chiar dacă nu e numeroasă, în termeni de sute sau mii de membrii, dat fiind specificul acestui județ, este una dintre filialele cele mai serioase și mai performante din USR. Adică, dacă ne uităm la rezultat și la numărul de consilieri și de primari, raportat la numărul de membri, filiala Covasna este a VI-a la nivel național. Adică este una dintre filialele fruntașe. Faptul că există doi primari, că există numeroși consilieri aici, arată că oamenii care sunt în USR Covasna sunt oameni de foarte bună calitate. Și asta nu e puțin lucru, pentru că față de USR există așteptarea de la electorat să fie altfel decât celelalte partide. Or, faptul că aici, în Covasna, exact astfel de oameni avem e un lucru care mă bucură foarte mult.
M.C.D.: Pornind de la ideea că USR susține alegerea primarilor în două tururi, credeți că asta ar fi influențat sau ar putea influența pe viitor în bine rezultatele partidului în zonă?
D.B.: Categoric da, pentru că, în primul rând, este o chestiune de reprezentativitate. Faptul că, probabil, USR ar fi câștigat multe alte primării e un element important. Dar indiferent de cine câștigă, că de la alte partide sau de la noi, faptul că primarul este mult mai reprezentativ în momentul în care e ales în două tururi e un lucru important. Pentru că altfel, vom avea în continuare primari aleși cu 12-14% din voturi, ceea ce e puțin. Legitimitatea ta ca primar în comunitate e foarte mică dacă tu din primul tur ai câștigat. După ce au fost șapte, opt candidați, tu ai luat 13%, ceilalți au luat mai puțin. Deci nu poți să spui că ești reprezentativ în comunitatea aceea. Or, alegerile în două tururi, cum de altfel se întâmplă în majoritatea societăților democratice, este o creștere a forței votului cetățenilor.
M.C.D.: Și cum ați vedea într-o variantă optimistă la alegerile viitoare prezența USR în zona aceasta?
D.B.: Felicit din nou filiala Covasna pentru faptul că aici avem doi primari. Sunt puține județe în USR care au două primării. Asta este o confirmare a faptului că sunt oameni de calitate care sunt respectați de comunitate. Eu sper ca acești primari pe care îi avem să-și păstreze mandatul, dar să fie un exemplu foarte bun și să iradieze în comunitățile din jur.
M.C.D.: Noi știm foarte clar că la nivelul județelor Covasna și Harghita, alte partide au de luptat cu titanul UDMR. Dumneavoastră sunteți atât de optimist, cât să credeți că puteți învinge acest Goliat care este UDMR?
D.B.: Succesul rareori vine buluc. Acum sunt doi primari în Covasna, dar dacă la următoarele alegeri o să avem patru sau șase primari va fi un pas înainte. Nu sunt nici naiv, nici năuc să spun că o să luăm noi toate primăriile din Covasna.
M.C.D.: Noi în Întorsura Buzăului avem acum un primar USR și pentru că avem o comunitate de români. Dar să ne imaginăm comuna Bodoc, sau orice altă comună covăsneană locuită majoritar de maghiari, puteți spera că acolo vom avea vreodată un primar USR?
D.B.: Da, pentru că USR este un partid al tuturor cetățenilor români. USR a avut un președinte, interimar, e drept, de etnie maghiară, Elek Levente. USR, în Covasna, are președintele de filială un etnic maghiar. USR este un partid care susține libertățile, susține democrația, susține respectarea cetățenilor indiferent de etnia lor. Este un partid al democrației reale, fapt pentru care cetățenii români de etnie maghiară sunt bineveniți și sunt numeroși în USR și, exact din perspectiva asta, spun că e foarte posibil ca în comunități maghiare să avem un coleg de la USR de etnie maghiară. N-a existat în USR și nu va exista niciodată această problemă.
M.C.D.: Dar la nivelul electoratului, această problemă există. Oamenii citesc presa maghiară cu preponderență, din ce în ce mai mult Viktor Orbán investește în finanțarea trusturilor de presă din Transilvania și dă o anumită direcție. Deci cred că, în zonă, vă luptați cu o mentalitate foarte puternic influențată de guvernul de la Budapesta și de UDMR.
D.B.: Experiența politică pe care o am, care deja nu mai e puțină, îmi arată că, de fapt, oamenii sunt preocupați de bunăstare, dincolo de mesaje. Faptul că sunt primite mesaje și din Ungaria e o realitate, dar soluția este ca și Guvernul României să vină cu proiecte, cu măsuri, adresate acestei comunități, acestei zone.
M.C.D.: Apropo de asta, există suspiciunea că aceste județe sunt ținute în mod expres la un nivel de sărăcie.
D.B.: Da, dar asta nu e soluția.
M.C.D.: Dar care ar fi concret soluția?
D.B.: Eu nu am informații să confirm sau să infirm asta, dar eu cred foarte mult că în momentul în care generezi bunăstare, ca guvern al unui stat, oamenii au încredere. Pentru că fiecărui cetățean de etnie română sau maghiară de aici, din Covasna, îi pasă mult mai mult de ce șanse are copilul lui la școală, facultate, loc de muncă, profesie, decât de o retorică mai naționalistă sau nu, dintr-o parte sau alta. Deci soluția este investiția în dezvoltare, nu competiția pe mesaje.
M.C.D.: Legat de astfel de eforturi, PNL este perceput de USR ca o dezamăgire. Se vede la fel și ce face UDMR, care „se joacă” cu oricine dorește „să se joace” cu el?
D.B.: UDMR are o consecvență a disponibilității de guvernare, care e o realitate. Spre deosebire de PNL, cu care am bătut palma să facem niște reforme și nu s-a întâmplat, UDMR a fost cumva consecvent pe liniile pe care le-a susținut. Chiar și în dinamica coaliției a existat din partea lor o consecvență pe care o au de 30 de ani cumva, fiind axat pe menținerea pe cât posibil în guvernare. E o realitate pe care o știu toate partidele, nu e o surpriză.
M.C.D: V-aș mai întreba, în noul context politic, după ce la Întorsura Buzăului, primarul USR a făcut echipă cu un viceprimar PNL, după modelul oferit inițial de coaliție, cum credeți că mai e posibilă colaborarea dintre ei?
D.B.: E destul de delicat pentru că la nivel local, pentru cetățeni contează mult mai mult omul decât partidul. La nivel local, oamenii sunt considerați de cetățeni buni sau răi, în funcție de ce au făcut ei pentru comunitate. Faptul că se dispusese de la centru colaborarea PNL-USR nu înseamnă că acum totul se va rupe. Eu sunt optimist că primarul de aici va găsi calea de a coopera fără probleme cu ceilalți.
M.C.D.: Acum că s-a rupt coaliția și USR a ieșit de la guvernare, mai încurajați primarii să folosească banii din proiectul „Anghel Saligny”, chiar și dacă nu au fost acceptate condițiile cerute de USR?
D.B.: Fiecare comunitate are nevoie de resurse pentru dezvoltare. Evident că fiecare primar al nostru este încurajat să acceseze toate liniile de finanțare disponibile. Ceea ce le spunem este să vină cu proiecte pe bune, cu proiecte reale, de care are nevoie comunitatea, cu proiecte și achiziții făcute transparent. Deci diferența este cum cheltui banii, nu că nu mai folosim bani și stăm și nu ne mai dezvoltăm. Noi nu am fost împotriva proiectului „Anghel Saligny”, noi am vrut doar să introducem niște criterii de integritate și de monitorizare astfel, încât să nu mai finanțăm „gogoși”.
M.C.D.: O ultimă întrebare, privind posibilele alianțe ale USR. Un partid destul de apreciat de o parte din românii de aici este AUR, care se conturează între altele și ca un apărător al românilor din Harghita, Covasna, Mureș. După ce am asistat la o asociere USR-AUR, ne putem aștepta și la alte situații de acest gen?
D.B.: Nu a existat niciun acord, înțelegere, promisiune măcar, cu cei de la AUR de vreo colaborare pentru că între USR și AUR e diferența dintre zi și noapte. Adică sunt segmente fundamental diferite de valori, de viziune despre lume, de viziune despre ceea ce înseamnă dezvoltarea României. Faptul că în Parlament o moțiune de cenzură, pe care USR a anunțat-o și a propus-o, a fost semnată și de cei de la AUR nu înseamnă nimic altceva decât o activitate parlamentară ca atare. Ea n-a fost în urma unui protocol sau în urma unei alianțe. N-a existat nimic. O moțiune de cenzură în Parlament întotdeauna poate să fie semnată de orice parlamentar. De exemplu, noi susținem primari în două tururi. Și AUR susține primari în două tururi. Asta ce înseamnă, că n-o să mai votăm primari în două tururi că susține și AUR același lucru? Nu. Se întâmplă ca pe unele subiecte să coincidă interesele, fără ca asta să presupună vreo alianță sau vreun protocol.