ACTUALITATE 25 ianuarie 2017

„Nu ne oprim până nu avem o şcoală nouă“

de Observatorul de Covasna | 1577 vizualizări

Donațiile pentru școala din Comandău continuă

Dacă până acum donațiile în bani pentru școala din Comandău, afectată de incendiul din 9 ianuarie 2017, acoperă doar 2% din suma necesară reconstruirii, situația cărților colectate pentru refacerea bibliotecii școlare este mult mai bună, la peste 60% din fondul inițial de volume. Printre cei care și-au anunțat contribuția se numără și un consilier local din comuna covăsneană, care vrea să își doneze toată indemnizația pe un an pentru a cumpăra echipament sportiv, după ce acesta a fost mistuit, la rândul său, în incendiu.

10.840 de euro, colectați pentru școală

Şcoala din Comandău poate să devină propriul nostru model, o pasăre Phoenix a comunităţii covăsnene. Fiecare sprijin venit din partea oamenilor şi autorităţilor ajută unitatea de învăţământ să se ridice din propria sa cenuşă şi să ofere celor 73 de elevi de la şcoala „Horn David“ o instituţie modernă şi adaptată nevoilor acestora. Suma necesară pentru ca acest deziderat să devină realitate este de 500.000 de euro.

scoala Comandau-campanie (2)Până acum, în conturile Asociaţiei Pro Comandău sunt strânşi 12.000 de lei, 690 de euro şi 320.000 de forinţi. Potrivit directorului școlii, Opra Béni Béla, şi în comună s-a derulat o strângere de fonduri, la care au luat parte atât locuitorii, cât şi turişti, persoane cu case de vacanţă în localitate sau alţii, iar sumele strânse în acest context au ajuns la 26.000 de lei, 200 de euro şi 140.000 de forinţi. Suma totală adunată, deopotrivă în conturile Asociației Pro Comandău și prin colecta amintită, este echivalentă a 10.840 de euro, reprezentând puțin peste 2% din necesarul reconstruirii. De asemenea, la conducerea şcolii au mai ajuns printre altele şi un calculator, dar şi un aspirator.

Gestul unui pensionar

În ceea ce priveşte reconstruirea bazei de cărţi, directorul ne-a spus că în total deja au primit aproape 6.000 de volume, 4.000 dintre acestea fiind colectate şi donate de Teatrul „Andrei Mureşanu“ din Sfântu Gheorghe şi livrate cu ajutorul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Covasna.

„Fiecare gest contează şi este apreciat enorm“ spune directorul Opra Béni Béla cu fiecare ocazie, iar de această dată ne-a dat şi un exemplu: „Ne-a sunat poştaşul să ne spună că avem un colet. Când am mers să vedem despre ce e vorba am găsit o cutie plină cu cărţi şi o scrisoare. Acestea erau trimise de un pensionar din Breţcu, fost profesor de istorie. Încet, încet strângem tot ce avem nevoie. Nu ne oprim până nu avem o şcoală nouă“, a spus acesta cu un ton optimist.

Perete ridicat pentru protecția copiilor

„În prezent suntem ocupaţi cu partea de hârtii, avize şi proiecte. Muncitorii scoala Comandau-campanie (3)sunt aici şi lucrează şi ei pentru a oferi o siguranţă cât mai mare copiilor (care învaţă în corpul rămas neafectat de incendiu - n. red.). Deja au separat partea unde era ars, s-a făcut un perete ca să nu poată trece copiii. De asemenea s-au început câteva lucrări şi la acoperiş. Aşteptăm să se înmoaie timpul ca să vină să ia şi molozul rămas în curte“, ne-a mai spus miercuri directorul şcolii.

Acesta ne-a mai precizat că şi autorităţile judeţene îşi oferă tot sprijinul, iar în acest sens preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor ţine în fiecare zi de luni a săptămânii câte o şedinţă cu fiecare reprezentant implicat în reconstrucţia şcolii. „Avem fiecare ‘temă’ pentru acasă, iar lunea ne întâlnim şi vedem fiecare ce a reuşit să facă“, a spus Opra Béni Béla.

„Școala a fost a doua casă a noastră“

O  mărturie despre incendiu și impactul său asupra copiilor vine de la consilierul local Nemethi Gyula. Pe 9 ianuarie, acesta se întorcea de la Sfântu Gheorghe în mașină. „Eu chiar în ziua aceea am fost la Sfântu Gheorghe și veneam spre casă. Cineva m-a sunat că era în spatele meu un prieten de-al meu, să-l las să treacă, că arde școala. L-am lăsat să treacă. De când am intrat în sat, de la intrare se vedea focul“, își amintește consilierul local, adăugând: „Nu numai eu, cred că majoritatea sătenilor nu a văzut un incendiu așa de mare“.

„În sescoala Comandau-campanie (4)ara aia, am primit nu știu câte telefoane de la foștii colegi de clasă, de la prieteni și, spun sincer, toată lumea plângea. Am primit de la cineva de pe Facebook un mesaj: ‘lasă, copiii se bucură’. Nu a fost adevărat, copiii au plâns când am rămas fără școală“, subliniază Nemethi. „Școala a fost a doua casă a noastră. Fiecare om, acolo a învățat să scrie și să citească, unii mai bine, unii mai puțin bine (râde), știți cum e, dar acolo și eu și toată lumea am învățat alfabetul și e o tragedie. Mai ales că s-au ars și arhiva, calculatoarele din sala de informatică. Hai că biblioteca, din câte am auzit, s-a recuperat, că am primit o grămadă de donații“, mai spune Nemethi.

Renunță la indemnizația pe un an pentru a o dona

Cum focul a mistuit nu doar cărți, ci și echipament sportiv, Nemethi, care este secretar al echipei de fotbal locale ACS Brazii Comandău, își va da tot salariul de consilier local pe un an pentru a cumpăra echipament de fotbal pentru copii. „Eu o să fac o donație. O să renunț la banii pe care-i primesc de la primărie, la indemnizația de consilier local. O să renunț tot anul și chiar mai dau și de la mine. Eu (...) vreau să iau un echipament de fotbal pentru copii, că a ars și acela - și ghetele și tricourile, și șorturile. Erau acolo la școală, că acolo se spălau. Și echipamentul echipei mari a ars”.

Continuăm să le dăm școala înapoi

Focul izbucnit pe 9 ianuarie la școala gimnazială „Horn David“ din Comandău a mistuit peste 30% din suprafața clădirii de lemn, afectând parțial alte 25 de procente din clădire. Pompierii covăsneni au avut nevoie aproximativ șapte ore până să stingă incendiul, cel mai mare din istoria comunei. Pe de altă parte, incendiul a fost urmat de o mișcare de solidarizare a societății covăsnene cu locuitorii Comandăului. Astfel, Asociația pentru Comunitate (APC) și cotidianul Observatorul de Covasna au demarat, cu ocazia Raliului Zăpezii organizat chiar la Comandău (13-15 ianuarie), campania „Le dăm școala înapoi“ (#ledamscoalainapoi). Inițiativa a fost promovată și pe mașina de concurs a pilotului Szabó Csongor. Totodată, reprezentanții APC au trimis scrisori către mai mulți oameni de afaceri, invitându-i la solidaritate. Primul om de afaceri care a răspuns solicitării, Bartok Árpád (Servint SRL) a donat o sumă de bani și geamurile termopan necesare școlii, după ce va fi reabilitată.Scoala Comandau arsa (3)

Donațiile sunt așteptate în continuare  în conturile de mai jos ale Asociaţiei Pro Comandău:

RON: RO10BTRLRONCRT0288651301

EUR: RO57BTRLEURCRT0288651301

HUF: RO70BTRLHUFCRT0288651301

CUI: 34385327

COD CLIENT: 2886513

Donatorii de peste hotare au la dispoziție și următorul cod SWIFT: BTRLRO22.

Pentru a rămâne la curent cu toate informațiile privind desfășurarea campaniei, vă invităm să vă alăturați paginii de Facebook „Le dăm școala înapoi” (#ledamscoalainapoi). De asemenea, detalii privind campania pot fi obținute la numărul de telefon 0744.316.139 sau la e-mail-ul: cristina.cocerhan@comparty.org, unde va răspunde Cristina Cocerhan, reprezentant Asociația pentru Comunitate și Observatorul de Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.