ACTUALITATE 6 decembrie 2019

Noutăți legislative în domeniul ordinii și siguranței publice

de Covasna Media | 1171 vizualizări

De la sfârșitul lunii ianuarie, polițiștii vor acționa conform modificărilor legislative din domeniul ordinii și siguranței publice.

La 28 octombrie, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.        

Legea modifică și completează Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române.

Aceste modificări vor intra în vigoare în 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Printre altele, modificările legislative reglementează situațiile în care polițiștii sunt îndreptățiți să legitimeze persoane.

Astfel polițiștii pot legitima o persoană dacă aceasta încalcă dispozițiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală. Persoanele pot fi legitimate și dacă există motive verosimile pentru a bănui că acestea au fost prezente la locul săvârșirii unei fapte ilegale ori au cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta.

De asemenea, polițiștii sunt îndreptățiți să legitimeze și să stabilească identitatea unei persoane în cazul în care  aceasta solicită sprijinul sau intervenția organelor de poliție ori când din cauza vârstei, stării de sănătate, dizabilității, consumului de alcool sau a altor substanțe psihoactive ori a altor asemenea circumstanțe,  necesită sprijinul organelor abilitate.

Totodată, pot fi supuse legitimării persoanele ale căror descriere corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deține asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcațiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;

În cazul în care o persoană desfășoară o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală în fața unei autorități sau instituții publice, aceasta poate fi legitimată de către polițiști;

Polițiștii pot desfășura activități în vederea legitimării și stabilirii  identității unor persoane și cu ocazia unor controale sau razii sau în situația în care persoane încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat. De asemenea, polițiștii efectuează legitimarea oricând există o obligație legală de a se stabili identitatea unei persoane.

Polițistul este obligat să aducă la cunoștință persoanei, verbal, motivul legitimării, iar stabilirea identității se face pe baza actelor de identitate. 

La solicitarea polițistului, cetățenii au obligația de a înmâna acestuia documentele de identitate și de a-i comunica informațiile necesare stabilirii sau, după caz, vreificării identității.

Refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale, consituie contravenție și se sancționează cu amendă. Dacă potrivit legislației în vigoare în acest moment, această faptă de natură contravențională se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei, la momentul intrării în vigoare a noilor reglementări, limitele  amenzii se vor majora de la 500 la 1500 lei.

Totodată, împiedicarea polițiștilor, sub orice formă, de a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu privind legitimarea se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei

În perioada următoare, Inspectoratul de Poliție Județean Covasna va emite  informări pentru cetățeni, cu privire la drepturile și obligațiile persoanelor și ale instituțiilor de aplicare a legii, conform noului cadru legal.

(Compartimentul Relații Publice IPJ Covasna)

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.