Noua programă. Lecții mai grele pentru elevii din clasele a III-a şi a IV-a
După ce a eşuat anul acesta cu noua programă pentru clasele I şi a II-a, ministerul promite, la anul, programă nouă şi pentru elevii din clasele a III-a și a IV-a. Deocamdată, proiectul a fost publicat online, pentru a fi dezbătut. Sunt multe noutăți, de la ce studiază elevii, până la metode de lucru. Învățătorii spun, însă, că materia va fi mai grea pentru elevi.
Fracții, zecimale, procente. Toate ar urma să fie studiate la matematică în ciclul primar, conform noii programe, deși până acum elevii le învățau abia în clasa aVa. La fel, noțiuni noi apar mai devreme și la limba română: descrierea sau caracterizarea unui personaj. Iar din lista de lecturi obligatorii au dispărut clasici ai literaturii române.
„Dintre autorii români, sunt menționați foarte puțini din literatura clasică. Așa încât, la finalul clasei a IV-a, elevul nu are în lista de lecturi suplimentare nici Eminescu, nici Sadoveanu”, afirmă Cornelia Popa Stavri, vicepreşedinte FSLI.
Programa nouă este mai grea și mai încărcată, spun învățătorii. Dar e o evoluție normală, sunt de părere asociațiile de părinți.
„Şi mie mi s-au plâns părinţi că învaţă altceva decât am învăţat noi până acum. Dar și noi trăim într-o altă societate decât au trăit părinții noștri. Nu putem să rămânem pe loc”, spune Mihaela Gună, președintele Federației Asociațiilor de Părinți.
Noua programă conţine şi propuneri de predare pentru învățători.
„Metoda SINELG , care este o tehnică de predare prin care elevul conştientizează ceea ce ştie, se accentuează studiul textului literar cu creionul în mână. Cu văzut, cel care arată ceea ce ştie, îşi notează pe marginea textului şi un semnul întrebării pentru pasaje în legătură cu care are neclarităţi”, spune Cornelia Popa Stavri, vicepreşedinte FSLI.
Elevii care sunt acum în clasa a II-a studiază deja după o programă nouă, astfel că este necesar ca proiectul supus acum dezbaterii publice să fie aprobat cât mai curând, pentru ca anul viitor să fie aplicat.
În perioada următoare, dascălii pot face observații și recomandări online. Ministerul Educației nu precizează, însă, cât timp va fi proiectul în dezbatere publică.