ACTUALITATE 19 noiembrie 2009

Noua Dreaptă, marş de 1 Decembrie la Sfântu-Gheorghe

de Covasna Media | 816 vizualizări
Perspectiva organizării unui marş Noua Dreaptă i-a băgat în priză pe liderii locali, preşe dintele UDMR Sfântu-Gheorghe, [singlepic=599,250,250,,left]primarul Antal Arpad, afirmând ieri că Primăria nu va elibera nicio autorizaţie pentru Noua Dreaptă, dacă aşa ceva va fi cerut. De asemenea, PDL şi PNL Sfântu-Gheorghe s-au delimitat de acest marş. De ceva vreme, pe site-ul organizaţiei Noua Dreaptă apare un apel către membrii şi simpatizanţii lor din întreaga ţară prin care îi cheamă la un marş în Sfântu-Gheorghe, pentru

Perspectiva organizării unui marş Noua Dreaptă i-a băgat în priză pe liderii locali, preşe dintele UDMR Sfântu-Gheorghe, primarul Antal Arpad, afirmând ieri că Primăria nu va elibera nicio autorizaţie pentru Noua Dreaptă, dacă aşa ceva va fi cerut. De asemenea, PDL şi PNL Sfântu-Gheorghe s-au delimitat de acest marş.

De ceva vreme, pe site-ul organizaţiei Noua Dreaptă apare un apel către membrii şi simpatizanţii lor din întreaga ţară prin care îi cheamă la un marş în Sfântu-Gheorghe, pentru a sărbători alături de românii din această zonă Ziua Naţională a României.

„Dacă te-ai săturat de presiunile separatiste maghiare, dacă nu-ţi e indiferentă soarta românilor din judeţele Harghita şi Covasna, ajunşi străini în propria ţară, dacă eşti român şi te mândreşti cu asta, Vino la marşul de Ziua Naţională!”, aşa sună apelul postat pe site-ul organizaţiei.

Potrivit organizatorilor, marşul din inima României este pentru a demonstra faptul că „aşa-zisul Ţinut Secuiesc a fost, este şi va rămâne pământ românesc”, iar la eveniment sunt aşteptaţi în jur de 200 de reprezentanţi ai Noii Drepte din întreaga ţară, nu pentru a crea conflicte, ci pentru a sărbători, mai susţin ei.

Fără autorizaţie de la Primărie

Perspectiva organizării unui marş Noua Dreaptă i-a băgat în priză pe liderii locali, preşe dintele UDMR Sfântu-Gheorghe, primarul Antal Arpad, afirmând ieri că Primăria nu va elibera nicio autorizaţie pentru Noua Dreaptă, dacă aşa ceva va fi cerut.

Potrivit lui Antal, prezenţa acestei organizaţii sau un marş reprezintă o provocare, iar mesajul transmis este „să ne lase în pace şi pe români şi pe maghiari“.

„Nu e bine dacă vin cei din Bucureşti să ne spună nouă, români şi maghiari din Secuime, cum ar trebui să trăim. Ştim noi mult mai bine acest lucru (...) Consider că este o provocare, sunt oameni îngrijoraţi şi au speranţa că vom opri această acţiune. Am spus că vom discuta eu şi dl Tamas cu directorul de la SRI, Jandarmerie, Poliţie şi să sperăm că ei vor interveni şi vor rezolva această problemă, eu cred că această provocare intră în categoria de siguranţă naţională, pentru că nu cred că ar fi benefic României în acest moment un conflict interetnic în Secuime, din cauza unor provocatori de la Noua Dreaptă”, a spus Antal Arpad, salutând în acelaşi timp reacţia venită din partea liderilor locali ai partidelor româneşti, PDL şi PNL Sf.Gheorghe, care au condamnat acest marş.

În opinia lui Antal, atâta vreme cât reprezentanţii Noii Drepte vin în zonă cu mesajul „Ţinutul Secuiesc a fost, este şi pe veci va rămâne pământ românesc“, nu au cum să vadă lucrurile altfel decât ca pe o provocare. În plus, mai spune Antal, nu este bine să vină oameni de la Timişoara, Bucureşti, Botoşani şi Gorj să spună al cui este pământul în care se trăieşte aici.

„Ştim foarte bine şi să ne lase în pace, acesta e mesajul meu, să ne lase în pace şi pe români şi pe maghiarii din Secuime, să trăim aici fără provocatori”, a mai completat el.

Cu neveste şi prietene...

Într-o scrisoare internă între membrii Noua Dreaptă, semnată Tudor (cel mai degrabă Tudor Ionescu, liderul Noua Dreaptă n.r.) acesta îi anunţă „cu drag şi camaraderie“ pe colegii săi că anul acesta vor serba Ziua Naţională în „aşa-zisul Ţinut Secuiesc, pentru a fi alături de românii uitaţi din centrul ţării şi pentru a da o replică tăioasă separatiştilor maghiari”.

Pentru a fi cât mai mulţi, Tudor le mai spune să-şi aducă la marş şi soţiile sau prietenele, nimeni să nu-şi facă alt program, iar dacă trebuie să meargă la muncă, să-şi ia liber, să găsească din timp mijloace de transport şi să fie identificat cel mai lung traseu posibil pe care pot să îl urmeze prin oraş, unde este monumentul ostaşului român şi aşa mai departe.

În aceeaşi scrisoare mai scrie că trebuie asigurat un catering sub 15 lei pe persoană în Sf.Gheorghe sau Braşov la întoarcere ca să nu rişte să fie otrăviţi, să nu lipsească bannerul „Împotriva separatismului maghiar – pentru Unitate Naţională“ şi fulare tricolore. „Nu în ultimul rând, vă rog să păstraţi confidenţialitatea asupra detaliilor organizatorice ale acţiunii şi să nu le popularizaţi în afara organizaţiei“, mai spune Tudor.

Pe de altă parte, există voci care acuză că atunci când la diferite manifestări maghiare s-au afişat la vedere însemnele arpadiene sau ale Gărzii Maghiare, nu au fost asemenea reacţii ale liderilor maghiari. Mai mult, s-a lăsat loc liber de interpretări şi în ceea ce priveşte o posibilă „campanie de imagine” pe seama marşului Noii Drepte sau cu privire la faptul că acesta ar fi un nou prilej de escaladare a unor tensiuni şi de a le oferi unor organizaţii maghiare extremiste prilejul de a-şi face apariţia la acest eveniment.

PD-L şi PNL se delimitează de marşul Noua Dreaptă

Reacţiile la marşul Noua Dreaptă nu au fost dintre cele mai prietenoase, Antal Arpad şi Tamas Sandor spunând că pentru liniştea României ar fi mai bine ca această organizaţie să nu existe. Din partea partidelor româneşti, până acum PDL şi PNL Sf.Gheorghe s-au delimitat de acest eveniment. „Noi putem să ne simţim bine de 1 Decembrie, aşa cum ne-am simţit de atâţia ani încoace şi cum ne vom simţi şi de acum înainte şi fără extremiştii de la Noua Dreaptă, care desigur nu-şi amintesc de această zonă decât când e rost de vreun scandal. Le-aş aminti că noi, românii de aici, trăim 365 de zile pe an în Sf.Gheorghe şi în Covasna, nu numai de 1 Decembrie, şi vrem şi putem să ne simţim români în fiecare din aceste zile”, a spus preşedintele PDL Sf. Gheorghe, Dan Manolăchescu.

Ana Sidon

Sursa foto: napocanews.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 16

Adaugă comentariu
Ion Ciobanu, 23 noiembrie 2009
Dumneata domnule "titi" pui la punct pe rând toţi "şovinii" dar bârna din ochiul propriu n-o sesizezi? "Primar_la_Hetea" e şovin, Cristi Văduva e şovin...cred că faci o confuzie de termeni, citeste integral
titi, 22 noiembrie 2009
mai primare de la hetea,vad ca nu prea stii ce vorbest,te orbeste sovinismul.ca sa fi primar promiteti populatiei sarace tot felu de aberatii, dupa ce ajungeti pe fotoliul de primar nu va intereseaza citeste integral
Cristi VADUVA, 22 noiembrie 2009
Nea' Arpi zice "Ţinutul Secuiesc a fost, este şi pe veci va rămâne pământ românesc" e provocare la conflic interetnic. Dar "Ţinutul Secuiesc vrea autonomie" ce e? Nea' Arpi - tu stieste ca citeste integral
alex, 20 noiembrie 2009
pentru cei din Noua Dreapta.. veniti aici ..manifestati.. autorizat neautorizat cum o fi .. voi va urcati in tren si plecati noi ramanem aici..nu suntem chiar asa bine vazuti nici asa dapai sa mai citeste integral
igig, 20 noiembrie 2009
nu stim ce vrea gyuri sa zica prin comentarii lucide... probabil ca lucide i se par doar comentariile discriminatorii, sovine, ale primarului. ceea ce nu realizeaza unii este ca rabdarea isi are citeste integral
gigi, 20 noiembrie 2009
Daca acei membrii sunt din oras, sa se manifeste, treaba lor. Dar ma tem ca nu s-ar strange 50 de persoane, de rusine.
gigi, 20 noiembrie 2009
Din pacate comentariile lucide sunt foarte rari. Observ ca ura nu dispare de la o zi la alta, dar sunt foarte curios cei care comenteaza astfel unde isi au locul de nastere a lor si a citeste integral
Primar_la_Hetea, 20 noiembrie 2009
Mai mareane, nu iti inteleg frustrarea, tu chiar crezi ca eu sunt primar intr-un sat de tigani ? maine poimane pot fii primar in comuna sf gheorghe. Tiganii nu vor autonomie, vb romaneste, nu au ideei citeste integral
jalex, 19 noiembrie 2009
AUTORIZATIE? pentru ce? noi ne intalnim acolo sa ne plimbam prin oras cu sotiile,prietenele... cat despre presedintii pdl si pnl locali...tata e plina de lingai si labari...
reluc, 19 noiembrie 2009
bine ca cei de la Jobbik au dreptul sa se manifeste.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.