ACTUALITATE 29 martie 2019

Noile reglementări privind creșterea porcinelor intrate în vigoare

de Covasna Media | 749 vizualizări

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Covasna informează proprietarii/deţinătorii de porcine, atât din exploataţiile comcrciale cât şi din gospodăriile populaţiei, că în data de 18.03.2019 a fost publicat, în Monitorul Oficial nr. 210, Ordinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 224/13.03.2019, pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României.

Conform art. 1 au fost stabilite dimensiunile pentru exploataţiile de creştere a suinelor pe teritoriul României, după cum urmează:

a) fermă de suine de subzistenţă - exploataţie agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;

b) fermă de suine mică - exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6-20 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;

c) fermă de suine medie - exploatare agricolă cu un efectiv cuprins între 21-130 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;

d) fermă de suine mare exploataţie agricolă cu un efectiv de peste 130 de capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg.

Tipurile exploataţiilor de creştere a suinelor pe teritoriul României sunt următoarele:

a) exploataţie nonprofesională de suine - ferma de suine prevăzută la art. 1 lit. a). înregistrată in sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor şi deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului;

b) exploataţie comercială de suine de tip A - ferma de suine prevăzută la art. 1 lit. b) şi c), deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului, înregistrată în sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor şi înregistrată sanitar veterinar;

c) exploataţie comercială de suine - ferma de suine prevăzută la art. 1 lit. d), deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului, înregistrată în sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, care îndeplineşte prevederile normelor de biosecuritate şi este autorizată sanitar-veterinar.

Astfel, începând cu data de 18.03.2019. numărul maxim de porcine ce pot fi crescute intr-o exploataţie nonprofesională deţinută de persoane fizice este de 5 animale.

Reamintim tuturor proprietarilor/deţinătorilor de porcine din gospodăriile populaţiei, aflate în zone care nu sunt supuse restricţiilor sanitare veterinare ca urmare a evoluţiei pestei porcine africane, obligativitatea respectării următoarelor măsuri:

- achiziţionarea de porcine se va face doar din exploataţii care nu au fost afectate de boală, exploataţii care vor fi situate în localităţi ce nu sunt supuse restricţiilor sanitare veterinare în ceca ce priveşte pesta porcină africană;

- vânzarea porcinelor se poate face doar dacă acestea sunt crotaliate, înregistrate în BND şi după obţinerea documentelor sanitare veterinare de la medic-ul veterinar de liberă practică din localitatea de provenienţă;

- înainte de achiziţionare vânzătorul şi cumpărătorul sunt obligaţi să solicite medicului veterinar de liberă practică din localitatea respectivă efectuarea examenului clinic şi eliberarea documentelor sanitare veterinare;

- transportul porcinelor pe distanţe mai mari de 65 km, se va realiza numai cu mijloace de transport înregistrare/autorizate sanitar veterinar, curăţate fizic şi dezinfectate de o unitate specializată;

- la sosirea porcinelor în exploataţiaa din localitatea de destinaţie, cumpărătorul va notifica imediat medicul veterinar de liberă practică de la C.S.V.A., pentru introducerea în exploataţie a porcinelor, prezentând către acesta documentele eliberate de medicul veterinar de liberă practică de la exploataţia de origine;

- asigurarea şi utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecţie (salopetă, cizme) ce va fi utilizat doar pentru accesul în adăpostul porcinelor;

- de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundenţă săpun şi apă caldă;

- este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele de stradă;

- este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine;

- este strict interzis accesul la adăpostul de porcine, a altor vizitatori care deţin porci în exploataţiile proprii, sau a unor vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;

- periodic se va efectua dezinfecţia aleilor şi a adăposturilor:

- se vor asigura condiţii corespunzătoare de adăpostire şi hrănire a animalelor,

- porcinele vor fi ţinute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;

- este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare;

- anunţarea imediată a pierderii crotaliilor sau a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor

D.S.V.S.A. Covasna, telefon 0267 351 712, medic veterinar oficial, medic veterinar de liberă practică;

- toţi proprietarii au obligativitatea respectării legislaţiei în vigoare în ceea ce priveşte biosecuritatea, identificarea animalelor şi circulaţia acestora, în caz contrar putând fi sancţionaţi conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariţiei bolii.

(Director executiv, Dr. Sikó Barabási Sándor)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.