ACTUALITATE 31 octombrie 2013

Noi reguli de gospodărire în Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 930 vizualizări

Consiliul Local a fixat și amenzi pentru cei care nu le respectă

Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe a aprobat joi, în ședință ordinară, Normele de gospodărire pe teritoriul municipiului, aici fiind incluse și cele două localități aparținătoare Chilieni și Coșeni. Normele au luat în calcul recomandările de mediu și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, astfel că s-au stabilit clar anumite prevederi, abrogându-se Normele din 2002.

În capitolul „Dispoziții generale” se arată că păstrarea ordinii și curățeniei din Sfântu Gheorghe este o obligație atât a CL cât și a locuitorilor orașului, agenților economici, instituțiilor și oricăror altor persoane juridice. Aceste entități au obligația de a participa la activitățile edilitar – gospodărești, precum și de a se îngriji de clădirile ce le aparțin, de curți și împrejmuiri.

Fără pneuri murdare pe străzi

Prin noile norme, este interzisă abandonarea pe domeniul public a vehiculelor, a remorcilor și utilajelor agricole, a caroseriilor și părților din vehicule, a utilajelor, precum și a aparatelor electrice sau electrocasnice, sau a subansamblelor acestora (DEEE) – asta în afara perioadelor destinate colectării acestora. Tot interzisă este abandonarea mobilierului, ușilor, ferestrelor, deșeurilor vegetale, materialelor de construcții și în general a oricăror obiecte considerate voluminoase – adică nici măcar la pubele.

Persoanele juridice și cele fizice sunt obligate să întrețină spațiile verzi din fața imobilelor, să curețe zăpada, să curețe anual șanțurile din dreptul imobilelor și să curețe din proprie inițiativă drumul sau trotuarul murdărit accidental de animalele sau automobilele deținute.

Noile norme interzic intrarea pe străzi cu autovehicule cu pneuri murdare și transporturile de materiale în condiții improprii, precum și staționarea autovehiculelor în spații precum zone verzi, parcuri de copii, piste de bicicliști ori locuri de parcare rezervate persoanelor cu handicap. Normele mai impun diverse alte prevederi generale universal acceptate – cum ar fi  modul de utilizare a apei în spațiul public, felul în care fiecare are obligația de a proteja mobilierul public din parcuri ori modalitatea de îndepărtare a apelor uzate, cu respectarea normelor de sănătate publică și protecție a mediului.

Consilierii au aprobat și o secțiune referitoare la spațiile de agrement. Astfel, acolo se interzice tăierea de arbori, arbuști sau cositul de iarbă, spălarea mașinilor, vaselor, covoarelor sau hainelor în ape curgătoare sau lacuri, depozitarea deșeurilor și aprinderea focurilor în alte locuri decât cele marcate în acest sens.

rufe-haine-atarnate-la-uscat-blocuri

Rufele nu se mai usucă la vedere

Chestiuni interesante au fost trasate în ceea ce privește Normele pentru întreținerea și folosirea locuințelor. Astfel, consilierii au stabilit că schimbarea destinației oricărui imobil se va face numai cu aprobarea municipalității, în vreme ce fiecare locatar are obligația de a folosi în comun spațiile precum uscătoriile. În zonele de locuit sunt interzise uscarea rufelor pe ferestre și balcoane la un nivel superior parapetului, inclusiv uscătoarele montate pe domeniul public (cum ar fi pe spațiile din fața blocului), dar și depozitarea de obiecte grele sau voluminoase pe placa balconului. Pentru a nu dăuna esteticii, se interzice așezarea oricăror obiecte în ferestre sau balcoane – cu excepția florilor. Este interzisă și montarea antenelor individuale de radio sau TV pe clădirile de locuit.

Cel mult doi câini și două pisici într-un apartament

Nici câinii sau pisicile nu vor mai putea fi ținuți pe balcoane, în vreme ce consilierii au interzis ținerea a mai mult de doi câini și două pisici într-un apartament. Accesul cu animalele de companie e interzis în parcurile publice și în cele pentru copii, iar termoizolațiile individuale sunt interzise, de asemenea.

Acoperișurile, balcoanele, jgheaburile și burlanele se vor curăța permanent de zăpadă – de către proprietari, administratori sau chiriași, iar neefectuarea acestor lucrari constituie contravenție. Pe acoperişurile tip șarpantă vor trebui montate opritoare de zăpadă, acolo unde acestea dau în domeniul public.

Număr limitat de animale în gospodării

De norme n-au scăpat nici cei care locuiesc la casă particulară. Aceștia nu pot ține mai mult de cinci porcine, cinci bovine și cinci ovine și caprine, în vreme ce numărul păsărilor este limitat la 20 de capete iar al câinilor la trei în fiecare curte. Adăposturile acestora se vor amenaja la cel puțin zece metri distanță de cea mai apropiată locuință învecinată.

În plus, este interzisă depozitarea periodică sau temporară a gunoiului de grajd în limita minimă de zece metri față de locuințele vecine pentru evitarea propagării mirosului.

Normele de gospodărire pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe pot fi consultate la sediul Primăriei, pe site-ul www.sfantugheorgheinfo.ro, urmând de asemenea să fie transmise tuturor prin asociațiile de proprietari. Amenzile au fost prevăzute ca începând de la 100 de lei și ajungând chiar până la 2.500 de lei, în funcție de încălcările sau nerespectările anumitor dispoziții.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
zsolt, 1 noiembrie 2013
Unde sa pune la uscat rufele bietii oameni cind Ceausescu nu a facut balcoane,si cu intretinerea zonei verzi(curatirea zapadei iarna) nu avem nici o treaba ca ne a obligat sc.tega.sa sa facem contract citeste integral
tibica, 1 noiembrie 2013
Tot interzisă este abandonarea mobilierului, ușilor, ferestrelor, deșeurilor vegetale, materialelor de construcții și în general a oricăror obiecte considerate voluminoase – adică nici citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.