ACTUALITATE 22 septembrie 2019

Noi parcări la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1915 vizualizări

Primarul spune că s-au identificat câteva locații, iar lucrările vor începe anul viitor

Problema insuficienței locurilor de parcare s-a vehiculat în spațiul public destul de des în ultima perioadă. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, spune că primăria are soluții concrete care vor prinde contur anul viitor. Mai mult, tot din 2020 s-ar putea ca pe timpul zilei riveranii să își împartă locul de parcare cu alți șoferi.

Va trebui ca în anii următori primăria să construiască încă multe locuri de parcare. Dacă trendul rămâne așa cum este în acest moment, de creștere a numărului de mașini, primăria are obligația să găsească soluții. Avem în plan câteva locații în oraș unde primăria va putea construi parcări anul viitor. (...) Pot să vă dau o locație de exemplu, deci acolo unde acum sunt cele două societăți, Multi-Trans și Gospodăria Comunală, este un spațiu destul de central, acolo aproape de piață, se va construi și parcare”, a declarat joi, 19 septembrie, Antal Árpád, precizând totodată că ritmul de creștere a numărului mașinilor din reședința de județ, deși e mai lent, dar este încă în creștere. 

Tot în ideea de ușura procesul de căutare a unui loc liber unde locuitorii să își lase mașinile, s-ar putea ca de anul viitor, pe timpul zilei, riveranii să își împartă locul de parcare și cu alți șoferi, fără să mai stea nefolosite.

„Avem o politică de parcare aprobată la care termenul este sfârșitul anului viitor. Se propune ca în cartiere să nu se mai închidă locurile de parcare, ci să fie un abonament care permite parcarea pe baza abonamentului, dar fără un loc anume, între orele 16:00 și 9:00 dimineața și în rest să fie taxate. Când rezidenții sunt la lucru, dacă vin alții atunci să fie taxați”, a explicat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Deși este cointeresat în rezolvarea problemei, această idee se pare că nu îi este pe plac primarului orașului. El crede că riscul ca locurile de parcare a riveranilor să fie ocupate când aceștia se întorc de la muncă este prea mare.

„Întotdeauna orice reglementare funcționează, îi avantajează pe unii și îi dezavantajează pe alții. Sunt mulțumiți unii și vor fi nemulțumiți alții. Deci nu există un sistem perfect. (...) Noi am încercat să mergem pe această idee - să știe omul că atunci când ajunge are locul de parcare asigurat”, a mai spus Antal Árpád.

Garajele încă mai sunt o problemă reală, spune primarul

De asemenea, edilul a accentuat din nou problema garajelor. În locul unora dintre ele s-ar putea construi câteva locuri de parcare atât de râvnite de majoritatea cetățenilor. Mai mult, spune el, deținătorii de garaje adesea nu îl folosesc corespunzător și astfel situația se înrăutățește.

„Uitați-vă câte locuri de parcare ocupă garajele. Întrebarea de multe ori este dacă se țin mașini sau sunt alte activități în aceste garaje. În condițiile în care avem din ce în ce mai multe autoturisme, este o problemă. Avem acea reglementare prin care oameni care au garaje să țină mașinile acolo într-o anumită pare a zile. (...) Problema juridică este că la începutul anilor 90 s-au încheiat niște contracte de concesiune pe terenurile de sub garaje și perioada concesiunii este perioada existenței construcției. (...) Nu e normal ca un garaj, din punct de vedere juridic, să ocupe un spațiu public pe un termen mai lung decât orice altceva. (...) Trebuie văzut ce se poate face cu aceste contracte. Am încercat măcar să ajungem la situația în care cei care au garaje să își țină mașinile în garaje pentru că problema era că omul are un garaj și are o mașină pe care nu o ține în garaj, ci în garaj ține altceva și practic atunci ocupă trei locuri cu o mașină, iar restul nu găsesc locuri de parcare, deci asta era și încă mai este o problemă reală. Noi acum încercăm măcar să reglementăm asta. Eu sper că va veni și momentul în care vom găsi o situație juridică prin care vom putea reglementa și această problemă a garajelor. Unde trebuie să rămână, să rămână, dar sunt cazuri în care într-adevăr spațiile sunt foarte mici și ocupă foarte mult spațiu aceste garaje”, a adăugat Antal Árpád.

Un număr de aproximativ 500 de garaje există în prezent în reședința de județ.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.