Niculina Ţînţar, laureata premiului „Pentru Cultura Ţinutului Treiscaune”
Niculina Ţînţar, referent în cadrul Centrului de Cultură al judeţului Covasna, este laureata din acest an a premiului „Pentru Cultura Ţinutului Treiscaune”, decernat de Consiliul Judeţean Covasna.
Distincţia i-a fost acordată cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, pentru contribuţia adusă la promovarea culturii româneşti şi maghiare, dar şi a interculturalităţii.
În cadrul ceremoniei de decernare a premiului care a avut loc duminică seară, la Centrul de Cultură Arcuş, directorul Bibliotecii Judeţene din Sfântu Gheorghe, Szonda Szabolcs, a afirmat că Niculina Ţînţar este un „intelectual veritabil, vertical, un om de caracter” şi o „eminenţă cenuşie” a vieţii culturale din judeţul Covasna.
„Modul avizat în care cunoaşte cultura română, în privinţa mai multor ramuri artistice ale acesteia, interesul şi atenţia cu care urmăreşte cultura maghiară de astăzi, atenţie susţinută, probabil, şi de formaţia ei de sociolog, o califică într-o postură mai rară în zilele noastre, aceea de observator participant, de consultant formator al realităţii noastre culturale. Pe lângă caracterul responsabil al activităţii sale, Niculina Ţînţar este şi adepta dialogului real, eficient şi echilibrat. Este un intelectual veritabil, vertical, un om de caracter, care nu se sfieşte să intre în polemici atunci când acestea sunt meritorii şi pot duce la concluzii utile, dar şi atunci când simte că este lezată în aprecieri, spiritul de corectitudine şi faptele, realitatea sunt deformate tendenţios. Profesionalismul este, cred, cea mai importantă trăsătură a tot ceea ce face Niculina Ţînţar, lucru nu îndeajuns de des întâlnit, de aceea demn de recunoscut”, a declarat Szonda Szabolcs.
Niculina Ţînţar s-a aflat în ultimii ani în spatele mai multor proiecte culturale importante, a scris piese de teatru şi a colaborat cu mai multe reviste de cultură şi artă.
Premiul „Pentru Cultura Ţinutului Treiscaune” a fost iniţiat în anul 2013 de către conducerea Consiliului Judeţean Covasna, ca semn al recunoaşterii publice a valorii şi a meritelor deosebite ale unor personalităţi din domeniul artei şi culturii covăsnene.
Primul laureat al acestui premiu a fost tenorul Szilágyi Zsolt, fost director al Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, fondatorul şi fostul dirijor al Corului Vox Humana.
În anul 2014, premiul a fost decernat scriitorului Gazda József, în 2015 artiştilor Kosztándi B. Katalin şi Kosztándi Jenõ, iar anul trecut dr. Egyed Ákos, istoric şi membru corespondent al Academiei Maghiare de Ştiinţe.