ACTUALITATE Acum 4 ore, 3 minute

Nicio zi fără SepsiBook: Cărtărescu le-a mulțumit maghiarilor pentru simț civic

de Mirela Cara Dragu | 175 vizualizări

Joi, 22 mai, s-a deschis oficial cea de-a IV-a ediție SepsiBook. Participant la evenimentul de deschidere, scriitorul Mircea Cărtărescu a vorbit nu doar despre cărți, ci și despre simț civic și democrație, mulțumindu-le maghiarilor pentru mobilizarea de la alegerile prezidențiale din 18 mai. 

„Mulțumesc populației maghiare pentru simțul civic”

Aflat pe scena centrală din târg, unde a fost întâmpinat cu aplauze, Cărtărescu a ținut un discurs-eseu, pe care l-a început, într-un mod neașteptat, cu mulțumiri adresate comunității maghiare din România pentru votul cu care aceasta a contribuit la rezultatele alegerilor prezidențiale din 18 mai.

Am ținut foarte mult să fiu în mijlocul dumneavoastră, din multe motive, dar mai ales dintr-unul foarte recent. Vreau să mulțumesc populației maghiare pentru simț civic! Vreau să vă mulțumesc că am fost fericit și încântat de rezultatul civismului dumneavoastră în lumea românească. Vă mulțumesc!”, a spus celebrul scriitor. 

„Educația este ceea ce desparte adevărul de minciună”

Continuând firul logic al începutului de discurs, Cărtărescu a făcut totodată și elogiul cărții și al târgului de carte, subliniind importanța educației în societatea umană. 

Târgurile de carte sunt esențiale în viața unei națiuni, pentru că ceea ce face diferența - după cum s-a văzut - în lumea socială, unul dintre aceste lucruri, este și educația. Este educația, de asemenea este cultura, două zone strâns împletite, strâns înrudite. Educația este ceea ce desparte adevărul de minciună. Educația este ceea ce desparte viața de propagandă. Educația este ceea ce ne desparte de întuneric, de totalitarisme, de lumi iliberale, acolo unde, în locul educației, intervine discursul unic. (...) Supremația cărții în lume există de 500 de ani încoace; timp de 500 de ani ea nu a fost pusă la îndoială de nimeni. Cartea a fost în centrul Universului, în centrul vieții umane. Tot ce s-a cunoscut în lume s-a cunoscut prin intermediul cărții”, a spus Mircea Cărtărescu, care a mai vorbit și despre încercările tehnologiei de a ataca supremația de secole a cărții, dar și despre importanța noosferei în dezvoltarea umanității. 

Admiratorii lui Mircea Cărtărescu l-au putut asculta și în cadrul dialogului cu dramaturgul Visky András, cu care a discutat pe larg despre puterea literaturii, cel mai bine reflectată în relatarea autorului despre cum un cititor spaniol al romanului „Solenoid” - care avea tatuată pe braț coperta ediției spaniole a acestuia - a renunțat la gândurile suicidale dupǎ citirea romanului respectiv.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.