ACTUALITATE 30 octombrie 2009

Munţii şi medaliile, în instanţă

de Covasna Media | 599 vizualizări
Instituţia Prefectului din judeţul Covasna a atacat recent hotărârile Consiliului Judeţean (CJ) privind asocierea cu judeţul Harghita în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Munţii Noştri” şi cea legată de statutul judeţului prin care se adoptă acordarea unei medalii şi a unei diplome unor persoane cu merite din judeţ. Preşedintele CJ, Tamas Sandor, a declarat, ieri, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului, că Prefectura a atacat aceste hotărâri în contencios administrativ, la Tribunalul Covasna, pe motiv că hotărârile nu ar respecta unele prevederi legale.

Instituţia Prefectului din judeţul Covasna a atacat recent hotărârile Consiliului Judeţean (CJ) privind asocierea cu judeţul Harghita în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Munţii Noştri” şi cea legată de statutul judeţului prin care se adoptă acordarea unei medalii şi a unei diplome unor persoane cu merite din judeţ.

Preşedintele CJ, Tamas Sandor, a declarat, ieri, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului, că Prefectura a atacat aceste hotărâri în contencios administrativ, la Tribunalul Covasna, pe motiv că hotărârile nu ar respecta unele prevederi legale.

Tamas s-a arătat însă nemulţumit de faptul că prefectul a apelat direct la instanţă şi a sărit peste sesizare sau discuţii, întrucât, spune liderul CJ, problemele se puteau rezolva înainte de a se ajunge la instanţă şi ar fi revocat hotărârile dacă se arăta unde au greşit.

„E vorba de o chestiune de principiu. Toţi prefecţii de până acum înainte să ne dea în judecată ne-au chemat să discute problemele cu hotărârile de Consiliu. A fost un gest corect, colegial, şi se puteau rezolva eventualele probleme. De când e Codrin Munteanu, nu a găsit posibilitate de a discuta eventualele probleme şi ne înştiinţează via Tribunalul Covasna. Primim prin poştă citaţia cu diferite probleme. O să merg să-l întreb care e raţionamentul, suntem conjudeţeni, nu e aici venit de pe altă planetă”, a spus Tamas Sandor.

Preşedintele CJ a subliniat că în acest context nu vor revoca hotărârile atacate, ci vor merge în instanţă la procesele intentate. Una dintre hotărârile atacate de Prefectură se referă la asocierea cu judeţul Harghita în Asociaţia de dezvoltare intercomunitară „Munţii Noştri”, aprobată luna trecută de CJ.

În acţiunea înaintată la Tribunal se arată că prin această asociere se încalcă unele prevederi ale legii 215, că la data asocierii nu erau aprobate proiecte concrete care să fie derulate între cei doi parteneri, că nicio cheltuială nu poate fi angajată fără prevederi bugetare sau că asocierea e nelegală şi sub alte aspecte.

În ce priveşte cea de-a doua hotărâre, privind completarea statutului judeţului, prin care se adoptă acordarea unei medalii şi a unei diplome pentru cetăţeni merituoşi ai judeţului, Tamas Sandor a declarat că ceea ce li se reproşează printre altele este faptul că nu s-a respectat transparenţa publică, respectiv afişarea cu 30 de zile înainte.

„Acest procedeu este valabil numai pentru hotărâri de interes general, ori diplomele de merit erau pentru câteva persoane care au adus contribuţia la dezvoltarea judeţului”, a spus liderul CJ. Hotărârea privind asocierea cu Hraghita a fost aprobată în luna septembrie, fără acordul consilierilor români, care au votat împotrivă.

„Munţii Noştri“ este o asociaţie care se constituie cu scopul de a realiza în comun proiecte de dezvoltare regionale şi servicii publice pe baza strategiei de dezvoltare la nivelul Covasnei şi Harghitei, precum şi pentru a atrage posibilităţi de accesare a Fondurilor Structurale prin proiecte regionale.

În lunga listă de obiective principale ale Asociaţiei se regăsesc sprijinirea dezvoltării economico-sociale prin atragerea investiţiilor care îmbunătăţesc accesibilitatea localităţilor din judeţele Harghita şi Covasna, dezvoltarea cantităţii şi calităţii serviciilor publice edilitare oferite de asociaţi, iniţierea şi realizarea programelor de dezvoltare prin parteneriat între autorităţi publice, organizaţii non guvernamentale (ONG-uri) şi agenţi economici, elaborarea strategiei de dezvoltare a celor două judeţe, dezvoltarea şi promovarea turismului şi multe altele care acoperă o arie largă de domenii.

Hotărârea a stârnit încă de atunci controverse în special în rândul consilierilor Alianţei Româneşti, care au ridicat problema înfiinţării unei structuri supra-alese care poate fi uşor desfiinţată de instanţă şi care ar încalca principiile democratice.

Conform statutului asociaţiei, patrimoniul iniţial al acesteia este de 200.000 de lei, constituit din contribuţia în numerar a celor două consilii judeţene, care alocă câte jumătate din aceşti bani, din bugetul local.

CJ Covasna avea ieri pe ordinea de zi alocarea a 100.000 de lei pentru constituirea patrimoniului iniţial, dar întrucât hotărârea a fost atacată ea nu mai este valabilă şi punctul nu a fost discutat.

Cea de-a doua hotărâre, privind medaliile, potrivit CJ a fost adoptată în unanimitate o hotărâre potrivit căreia urmează să se acorde o diplomă de merit şi Medalia Judeţului Covasna acelor persoane din judeţ, care s-au remarcat în diferite domenii. Cele două feţe ale medaliei sunt inscripţionate în limba română şi în limba maghiară.

Ana Sidon

Teme articol: Codrin Munteanu instanta
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.