Multiculturalitate şi tradiţie în spaţiul secuiesc
„Multiculturalitate şi tradiţie în spaţiul secuiesc“ este numele proiectului de parteneriat educațional inițiat de Grup Şcolar Economic Administrativ „Berde Áron” la care sunt implicate următoarele școli: Liceul Teoretic „Székely Mikó”, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Liceul de Artă „Plugor Sándor” și Şcoala cu clasele I-VIII „Mihai Eminescu” din Valea Mare.
Prin acest proiect ne-am propus să valorizăm tradiţiile şi obiceiurile specifice spaţiului transilvănean. Tradiţia reprezintă ansamblul de datini, obiceiuri, credinţe care se statornicesc în cadrul unor grupuri sociale şi care se transmit din generaţie în generaţie. În contextul actual socio-cultural când influenţa mass-mediei promovează în rândul tinerilor împrumuturi din diverse culturi, dorim ca prin activităţile desfăşurate să ne concentrăm atenţia asupra adevăratelor valori pentru a sădi în inimile copiilor dragostea pentru frumos şi autentic, pentru ceea ce este specific spaţiului în care convieţuim.
Prima activitate din cadrul acestui proiect s-a numit „Obiceiuri de iarnă” și a avut loc în data de 19 decembrie la Grupul Şcolar Economic Administrativ „Berde Áron”. Cu această ocazie, au fost desfășurate jocuri interactive, de socializare, s-au interpretat colinde în limbile română și maghiară, au fost realizate felicitări de Crăciun, elevii au redactat diverse texte pornind de la tema activității. Atmosfera creată în timpul activităților a făcut posibilă atingerea obiectivelor propuse: promovarea dialogului şi a comunicării între elevii instituţiilor implicate în proiect; implicarea activă a elevilor în activităţi individuale şi în echipă, stimularea şi întărirea sentimentului de colaborare interactivă, aducerea în prim - plan a tradiţiilor specifice fiecărui grup etnic.
Activitățile vor continua în semestrul al doilea al acestui an școlar, fiecare din școlile implicate fiind gazda unor manifestări din ciclul „Multiculturalitate şi tradiţie în spaţiul secuiesc”.
Cătălina Voicu