ACTUALITATE 22 iunie 2012

Modificări privind TVA

de Covasna Media | 50 vizualizări

Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Covasna informează contribuabilii asupra următoarelor modificări legislative aduse Codului fiscal prin OUG 24/2012 în ceea ce priveşte taxa pe valoarea adăugată:

TVA aferentă cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere monitorizate, în cazul în care aceste vehicule nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice se va deduce în proporţie de 50%.

TVA aferentă cheltuielilor de vehicule aflate în proprietatea sau folosinţa persoanei impozabile, care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice se va deduce de la 1 iulie 2012 în aceeaşi proporţie de 50%.

Prin noţiunea de „cheltuieli legate de vehicule” se înţeleg cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii aferente vehiculelor aflate în proprietatea sau în folosinţă persoanei impozabile.

Limitarea dreptului de deducere a TVA nu se aplică vehiculelor din următoarele categorii:

– vehiculele rutiere monitorizate având o masă totală maximă autorizată care depăşeşte 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul şoferului;

– vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

– vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;

- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

– vehicule utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, incluisv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi;

– vehiculele utilizate pentru închiriere sau a căror folosinţă este transmisă în cadrul unui contract de leasing financiar ori operaţional;

– vehicule utilizate ca mărfuri în scop comercial.

În cazul persoanei impozabile care are perioadă fiscală luna calendaristică şi care nu a depus niciun decont de taxă pentru 6 luni consecutive, dar nu este în situaţia de a fi declarată inactivă sau nu a intrat în inactivitate temporară, înscrisă în Registrul comerţului organele fiscale competente anulează înregistrarea persoanei impozabilă în scopuri de TVA din prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al şaselea decont de taxa.

Începând cu decontul aferent trimestrului III 2012, în cazul persoanei impozabile care are perioadă fiscală trimestrul calendaristic şi care nu a depus niciun decont de taxa pentru două trimestre calendaristice consecutive, dar nu este în situaţia de a fi declarată inactivă şi nu a intrat în inactivitate temporară, organele fiscale competente anulează înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA din prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere pentru cel de-al doilea decont de taxa.

Începând cu decontul aferent lunii iulie 2012, anularea înregistrării în scopuri de TVA a persoanei impozabile care are perioadă fiscală luna calendaristică, dacă în deconturile de taxa  depuse pentru 6 luni consecutive nu a fost evidenţiate achiziţii de bunuri/ servicii şi nici livrări de bunuri/ prestări de servicii, realizate în cursul acestor perioade de raportare, se face de organul fiscal competent din prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al şaselea decont de taxă.

Începând cu decontul aferent trimestrului III al anului 2012, în cazul persoanei impozabile care are perioadă fiscală trimestrul calendaristic, organele fiscale competente anulează înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA dacă în deconturile de taxa depuse pentru două trimestre calendaristice consecutive, nu au fost evidenţiate achiziţii de bunuri/servicii şi nici livrări de bunuri/prestări de servicii, realizate în cursul acestor perioade de raportare, din prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxa.

Declaraţia informativă privind livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţii, formular 392A, va fi depusă de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art.153, a căror cifra de afaceri, realizată la finele unui an calendaristic, este inferioară sumei de 220.000 lei.

Declaraţia informativă privind livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţii, formular 392B, va fi depusă de către persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA conform art.153, a căror cifra de afaceri, realizată la finele unui an calendaristic, exclusiv veniturile obţinute din vânzarea de bilete de transport internaţional rutier de persoane, este inferioară sumei de 220.000 lei.

Informaţii suplimentare pot fi solicitate la Compartimentul de Metodologie şi Asistenţă Contribuabili din cadrul DGFP Covasna, str. Bem Jozef nr.9, tel. 0267-317158, e-mail: asistenta.cv@mfinante.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Dylan Flores a venit la Sepsi OSK

Acum 3 ore, 17 minute

Concert Mozart

Acum 4 ore, 2 minute

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.