ACTUALITATE 28 februarie 2020

Modificări legislative privind circulația pe drumurile publice

de Covasna Media | 1371 vizualizări

La data de 11 februarie 2020, în Monitorul Oficial al României nr. 102 din 11 februarie 2020, partea I, a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Actul normativ menționat instituie următoarele prevederi:

  • Se extinde definiția bicicletei, în sensul reglementării bicicletei echipate cu motor electric:

Sunt asimilate bicicletei vehiculele cu pedale cu pedalare asistată echipate cu un motor electric auxiliar cu puterea nominală continuă mai mică sau egală cu 250 W, a cărui asistare este întreruptă atunci când ciclistul încetează să pedaleze sau este redusă progresiv pe măsură ce viteza vehiculului creşte (…).

  • Se definește trotineta electrică, în sensul reglementării acelei categorii de vehicul care să corespundă gradului de siguranță pe care trebuie să îl asigure un vehicul atunci când este utilizat pentru transportul persoanelor pe drumul public, fără a se circumscrie caracteristicilor tehnice prevăzute pentru alte categorii de vehicule:

Trotineta electrică - vehiculul cu două sau trei roţi şi ghidon, utilizat pentru transportul unei singure persoane, care nu este prevăzut cu loc şezând sau care este echipat cu un loc şezând pentru conducător, al cărui punct de şedere de referinţă se află la o înălţime mai mică sau egală cu 540 mm în cazul celor cu două roţi, respectiv la o înălţime mai mică sau egală cu 400 mm în cazul celor cu trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 6 km/h, dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu motor electric.

  • Biciclete și trotinetele electrice vor fi conduse pe pista pentru biciclete și, în lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50km/h:

Dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele şi trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulaţia trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h.

Bicicletele și trotinetele electrice nu trebuiesc înmatriculate/înregistrate.

  • Se redefinește mopedul potrivit Regulamentului (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013;
  • Se reglementează categoriile de vehicule care pot circula pe drumurile publice, interdicția expresă cu privire la circulația altor vehicule și sancțiunea corelativă a nerespectării acestora;
  • Se stabilesc norme de conduită pentru conducătorul de trotinetă electrică:

Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.

Bicicletele, mopedele şi trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare.

Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.

Se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice.

  • Sunt asimilate pietonilor persoanele care conduc un scaun rulant de construcţie specială, cele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mâna, cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role fără mijloace de autopropulsie, precum şi cele care conduc vehicule a căror viteză maximă prin construcţie nu depăşeşte 6 km/h şi sunt echipate cu un motor electric. 
  • Se stabilesc sancțiunile contravenționale pentru nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice în funcție de regulile de circulație încălcate:

- art. 100 alin. (1), pct. 14: Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: (…)nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor sau a trotinetelor electrice, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 101 alin. (1) pct. 8."

- art. 101 alin. (1), pct. 8: Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: (…)nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice, prevăzută la art. 70 alin. (3) din prezenta ordonanţă de urgenţă, coroborat cu art. 14 şi 15 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, cu modificările şi completările ulterioare, a interdicţiilor prevăzute la art. 74 alin. (1) din prezenta ordonanţă de urgenţă şi a art. 52 alin. (1) şi art. 161 alin. (1) lit. f), g) şi r) din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a obligaţiilor prevăzute la art. 31 lit. a) şi art. 60 alin. (3) din prezenta ordonanţă de urgenţă, precum şi la art. 136 alin. (1) şi art. 138 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

La articolul 101 alineatul (1), Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice (…) după punctul 19 se introduce un nou punct, punctul 20, cu următorul cuprins:

Conducerea pe drumurile publice a altor vehicule decât cele care trebuie înmatriculate sau înregistrate, vehiculele trase sau împinse cu mâna, bicicletele şi trotinetele electrice.

Aplicarea prevederilor acestei ordonanțe se face de la data publicării, respectiv 11.02.2020, conform art. 12 alin. 2 din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.

Prin excepție, art. II al actului normativ menționat prevede faptul că în termen de 90 zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, se modifică și se completează potrivit prevederilor acului normativ în cauză prin hotărâre a Guvernului.

Contravențiile prevăzute la art. 100 alin.1 ptc.14 și art. 101 alin. 1 pct. 18 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările aduse prin prezenta ordonanță de urgență, se aplică conducătorilor de trotinete electrice de la data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului prevăzute la art. II, dacă aceasta dată este ulterioară termenului de 30 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a ordonanței de urgență.

(Compartimentul Relații Publice IPJ Covasna)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.