Moaştele sfântului Andrei şi ale marelui mucenic Gheorghe, aduse la Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc
Moaştele Sfântului Andrei, Apostolul Românilor, şi ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, vor fi aduse pentru închinăciune la două lăcaşuri de cult ortodoxe din judeţul Covasna.
Reprezentantul Asociaţiei „Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu, a precizat că sfintele moaşte vor fi aduse pe 30 noiembrie a.c. la biserica mare din Târgu Secuiesc, unde vor sta până în dimineaţa zilei de 1 Decembrie, când vor fi depuse spre închinare la Catedrala din Sfântu Gheorghe.
„Cu binecuvântarea ÎPS prof. dr. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului şi PS Andrei Moldovan, episcopul Covasnei şi Harghitei, şi prin grija vrednicului preot militar, colonel Ion Epaminond Boros al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov, Sfintele Moaşte ce se află la biserica cu hramul Înălţarea Domnului din incinta IJJ Braşov vor fi puse spre închinare credincioşilor la biserica mare din Târgu Secuiesc cu hramul ‘Pogorârea Duhului Sfânt’ de Sfântul Apostol Andrei, unde vor sta până în dimineaţa zilei de 1 Decembrie, când vor fi depuse spre închinare la Catedrala din Sfântu Gheorghe. Sunt aşteptaţi la acest istoric eveniment români din întreaga Eparhie a munţilor, din satele şi oraşele Covasnei şi Harghitei, sunt aşteptaţi toţi românii drept-credincioşi să se închine şi să ia putere de la Apostolul lor şi de la Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, scrie Mihai Tîrnoveanu pe pagina sa de socializare.
Asociaţia „Calea Neamului” a fost înfiinţată la începutul lunii trecute de către membrii mişcării „Români pentru români”, care derulează din 2014 acţiuni pentru sprijinirea comunităţilor româneşti din judeţele Covasna şi Harghita, minoritare în zonă din punct de vedere numeric.
Format din intelectuali din Braşov şi Ţara Făgăraşului, acest grup a mobilizat sute de oameni din ţară, dar şi din străinătate, pentru apărarea cauzei românilor din cele două judeţe. La iniţiativa lor au fost distribuite mii de steaguri tricolore, cărţi şi icoane, iar anul acesta, de Florii, peste 50 de copii din satele covăsnene Mărtănuş şi Ojdula au primit costume populare.
Mihai Tîrnoveanu a menţionat că asociaţia şi-a propus ca în preajma sărbătorii Sfântului Andrei şi Zilei Naţionale a României să ofere 1.000 de icoane ortodoxe şi 100 de costume populare românilor din cele două judeţe. Printre cele peste 750 de icoane primite din donaţii, 250 provin de la mănăstirile Putna şi Sihăstria Putnei.