ACTUALITATE 29 mai 2016

Miting de solidaritate cu Beke Istvan şi Szocs Zoltan, trimişi în judecată de DIICOT

de Agerpres | 1014 vizualizări

Peste 200 de persoane au participat, duminică după-amiază, la Târgu Secuiesc, la un miting de solidaritate cu Beke Istvan şi Szocs Zoltan, lideri ai „Mişcării tinerilor din cele 64 de Comitate“ - HVIM, trimişi luna aceasta în judecată de DIICOT, în stare de arest preventiv, fiind acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie de anul trecut de la Târgu Secuiesc.

Col. Adrian Laurenţiu Stoian, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi „Burebista“ Braşov, care a asigurat măsurile de ordine, a declarat pentru AGERPRES că manifestaţia din parcul din centrul localităţii, în vecinătatea statuii revoluţionarului paşoptist Gabor Aron, a durat aproximativ o oră şi s-a desfăşurat fără incidente.

Preşedintele Partidului Civic Maghiar Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat pentru AGERPRES că a luat parte la această acţiune organizată de mai multe asociaţii de tineret maghiare, întrucât consideră că cei doi sunt acuzaţi pe nedrept.

„Cei doi sunt ţinuţi în temniţă la Bucureşti pe nedrept şi ne-am adunat ca să cerem să fie lăsaţi în libertate. (...) Acuzaţiile care li se aduc sunt nefondate şi halucinante (...) În cazul Colectiv au fost peste 40 de victime, iar vinovaţii sunt în libertate, iar în acest caz nu există nicio victimă, dar cei doi sunt ţinuţi în arest. De asta am venit aici, împreună cu copiii mei şi câţiva colegi de partid, am venit pentru dreptate“, a declarat Kulcsar.

Szocs Zoltan şi Beke Istvan sunt acuzaţi de instigare la infracţiunea de atentat contra unei colectivităţi, săvârşită în condiţiile Legii nr.535/2004 - privind prevenirea şi combaterea terorismului; instigare la infracţiunea de nerespectarea regimului materiilor explozive.

Prin actul de sesizare, procurorii DIICOT au reţinut că, începând cu anul 2014, pe teritoriul României a fost semnalată preocuparea unor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste ungare HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilităţi fizice, în vederea iniţierii de acţiuni violente care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste şi revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizaţii iredentiste (refacerea „Ungariei Mari“).

Astfel, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii organizaţiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, Szocs Zoltan, care este preşedinte al HVIM Transilvania, i-ar fi trasat lui Beke Istvan, preşedinte al organizaţiei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecţiona un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public în oraşul Târgu Secuiesc, în data de 1 decembrie 2015, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naţionale a României.

DIICOT arată că Szocs Zoltan l-a determinat pe Beke Istvan să-şi asume în faţa şefului ierarhic pe linie de organizaţie HVIM executarea acţiunii ordonate, în realizarea căreia ulterior acesta a efectuat demersuri de procurare a mijloacelor şi instrumentelor necesare confecţionării unui astfel de dispozitiv.

Beke Istvan a fost reţinut de procurori şi arestat preventiv în luna decembrie 2015. Ulterior, procurorii au extins cercetările în acest dosar şi l-au reţinut şi pe Szocs Zoltan, care a fost, de asemenea, arestat.

La percheziţiile efectuate la reşedinţele lui Beke Istvan, procurorii au găsit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 de bucăţi achiziţionate cu încălcarea legii, materii explozive - clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb, dispozitiv de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V.

Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
un biclist pieton, 30 mai 2016
Dupa principiul "daca e magyar poate fi si criminal il vrem liber ca-i de-al nostru!"
RUSINE DIICOT, 30 mai 2016
...consider un abuz din partea procurorilor DIICOT, punerea sub arest a lui Szöcs si Beke. Nici pana azi nu au gasit nimic palpabil, care indreptateste tinerea sub arest a celor doi. Se pomenesc citeste integral
lili, 30 mai 2016
"Dreptate secuiasca"?! Dreptatea o face Justitia, iar daca aveti dreptate ca sunt nevinovati de ce nu apar avocatii lor sa le sustina public nevinovatia?! Nu am vazut pe niciunul dintre avocatii lor citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.