ACTUALITATE 12 decembrie 2011

Mişcarea Slow Food are adepţi şi în judeţul Covasna

de Covasna Media | 325 vizualizări

Sâmbătă, în două locații din judeţul vecin (băcănia din centrul Brașovului și o pensiune din Hărman) s-a desfășurat concursul adresat tinerilor pasionați de arta gătitului, concurs la care au participat patru echipe finaliste, două din judeţul Brașov și două din județul Covasna.

În fiecare an, pe data de 10 decembrie, în toată lumea se gătește „ca la mama  acasă”, preparate tradiționale specifice zonei unde se organizează evenimentul. Data de 10 decembrie marchează  primul protest al unor împătimiți ai preparatelor tradiționale,  ce a avut loc în 1986 la Torino în fața unui fast-food McDonald’s. Tot în Italia s-a născut și organizația Slow Food care venea ca un răspuns la alimentația tip fast-food ce acapara tot mai mulți adepți. Astăzi, în întreaga lume mișcarea Slow Food ce protejează pe micii producători de hrană naturală, dar și preparatele tradiționale ce sunt reînviate prin astfel de concursuri, a câștigat milioane de adepți și printre ei se află și doi elevi de la Grupul Școlar „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe. Elena Preda din clasa a XIII-a A –tehnician în gastronomie și Gheorghe Lupu din clasa a XI-a C – tehnician în gastronomie, însoţiţi sâmbătă la concurs de profesoara lor, ing. Carmen Tordai. Ei s-au numărat printre cele patru echipe finaliste selectate înainte cu trei săptămâni de echipa condusă de Marian Tita, coordonatorul mișcării Slow Food Țara Bârsei. Elevii din Sfântu Gheorghe s-au prezentat în concurs cu un meniu complet, alcătuit din următoarele preparatele: plăcintă cu mălai servită cu slănină afumată și ceapă roșie (preparat din zona Întorsura Buzăului), ciorbă de găină cu cartofi și tarhon, fasole scăzută cu ciolan de porc afumat (preparate din zona Covasna) și plăcintă cu mălai și mere sau nuci (preparat din zona Vâlcele). Plăcintele cu mălai, fie că sunt consumate ca gustare cu slănină și ceapă sau ca desert dacă li se adaugă în compoziție mere sau nuc, au constituit subiectul discuțiilor pentru cei treizeci de invitați ai Marcelei Cosnean, organizatoarea evenimentului şi proprietara pensiunii gazdă din Hărman.

Toți finaliștii au fost considerați câștigători, întrucât fiecare a adus un plus de originalitate, inventivitate și autenticitate, iar preparatele gătite de ei au fost considerate de juriu ca fiind extrem de gustoase și sănătoase. Ei au primit din partea organizatorilor diplome, cadouri în obiecte și ustensile ce le pot folosi în bucătărie, dar și un week-end, în a doua jumătate a lunii ianuarie 2012, la o cabana din Crisbav unde se vor relaxa trei zile, gratuit și… vor găti ceea ce știu de la mama de acasă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.