ACTUALITATE 16 iunie 2023

Militarii rezerviști din Har-Cov, chemați la antrenament

de Diana Pantelimon | 1766 vizualizări

Mai tineri sau mai în vârstă, rezerviștii din județele Harghita și Covasna au fost chemați la unitățile militare pentru a efectua antrenamente specifice, în perioada 12-16 iunie a.c. Cei din județul Covasna au fost trimiși la Brașov pentru exercițiile de trageri. Și pentru că s-a stabilit o singură zi și o singură locație pentru accesul presei, am răspuns „prezent” invitației de a lua parte la mobilizarea de miercuri, 14 iunie, de la poligonul de garnizoană din Jigodin, de lângă Miercurea-Ciuc.

Aici au răspuns la apel sute de foști militari din tot județul Harghita. Unii au fost luați prin surprindere, alții bucuroși de revedere cu vechi camarazi, unii cuprinși de emoție, iar alții întrebându-se de ce oare această chemare bruscă, având în vedere contextul actual al războiului de la graniță.

Însă, după triajul de dimineață și după discuții, aceștia s-au mai liniștit.

„În primul rând, prezența este un factor important. Așa începe acest exercițiu de mobilizare, cu prezența. Cu prezentarea rezervistului, care trece prin fluxul stabilit la căile de acces, adică la colegii de la personal, financiar, medical, psihologic, care fac un mic triaj și discută cu ei despre activitatea pe ziua respectivă. Este vorba și despre o chestie psihologică. Oamenii se panichează, iar după acele discuții, oamenii se schimbă. Se schimbă radical comportamentul lor. Apoi trec la echipare, unde rezervistului îi este actualizată acea fișă cu mărimi la ținută, coifură. E genetic, ne îngrășăm, sau mai slăbim, deci să avem o evidență clară, când va fi nevoie, ferească Dumnezeu să nu fie nevoie, să poată fi echipat corespunzător, să-și poată desfășura activitățile specifice de apărare a țării. Apoi urmează tragerile la țintă, urmate de familiarizarea cu materialele specifice prezentate la standuri. Tot acolo pot vedea caii huțul, care sunt o mândrie pentru noi, deoarece suntem singura structură din Armata Română care mai are cai în dotare. După care rezerviștilor li se dă acea masă, vestita fasole cu cârnăciori. Un deliciu, vă spun drept! Am strâns mâinile și, din câte am observat, oamenii au fost foarte deschiși și din discuțiile avute cu ei, chiar le-am trezit amintiri frumoase celor care au fost militari în termen, la vremea respectivă”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, plt. maj. Alin Trandafir de la Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”.

Unii dintre ei s-au prezentat entuziasmați și cu nerăbdare, în speranța revederii vechilor colegi.

„Eu mă așteptam să fiu chemat, am mai fost de două ori. Acum, când ne-au anunțat, de două zile, nici n-am fost acasă, a mers nevasta. Dar azi sunt prezent. Și chiar m-am bucurat să vin aici în poligon. Îmi place, pentru că aici am încorporat, de aici m-am ´liberat, a fost totul frumos. Chiar am ținut legătura cu comandantul meu de companie, am zis că poate ne întâlnim aici. Atâta m-am uitat de colegi, sunt supărat că n-am văzut niciunul. Dar îmi trezește amintiri plăcute. Aici era poligonul, poligonul de munte mai sus, se trăgea, venea infanteria, a venit de la Buzău, au stat trei săptămâni. Multe. Multe amintiri. Au trecut 27 de ani de atunci”, a povestit miercuri, pentru redacția noastră, vizibil emoționat, Nicolae Bergovan, în vârstă de 47 ani, din satul Capu Corbului.

După exercițiile de trageri la țintă, Nagy Florian din Odorheiu Secuiesc a mărturisit presei că după aproape 20 de ani nu și-a pierdut din agilitate și a nimerit toate țintele.

„Ţintele au picat, am fost bun la trageri şi atunci, şi acum. Chiar au căzut. Am tras în a treia ţintă de două ori, deci e bine. Încă mai vedem. Am terminat armata în 2004, deci nici chiar aşa demult. Este prima oară când particip la asemenea exercițiu, acum zece ani doar ne-au rechemat şi a fost verificarea hârtiilor”, a spus Nagy Florian.

Tot el a mai menționat faptul că nu a avut nicio temere când a primit chemarea.

„Nu ne panicăm, pentru că dacă ne cheamă, oricum o să fie rău pentru toată lumea, deci nu are rost să ne panicăm”, a adăugat acesta.

L-am întâlnit și pe Costin Iuliu Gabos, în vârstă de 52 de ani, care ne-a împărtășit că n-a mai îmbrăcat haina militară de 25 de ani. Era pregătit pentru acest exercițiu și speră să rămână doar un antrenament, fără situații reale în viitor.

Pentru Albert Györfy din Odorheiu Secuiesc, un pensionar simpatic de 62 ani și specialist în construcții, a fost cu emoții. În primul rând pentru că nu a mai tras cu arma de 40 de ani. Iar în al doilea rând, pentru că atunci când a primit chemarea s-a întrebat oare ce înseamnă asta. Trebuie să meargă în război sau nu?

„Nu se știe, cu războiul acesta, de pe azi pe mâine, când primești o chemare. Asta este o mobilizare, dar undeva, realitatea este că se poate întâmpla orice. Sper că o să fie bine azi, și ne vor îndruma specialiștii de aici. Am făcut armată în ´80, în Bârlad, iar pentru mine n-a fost deloc plictisitoare”, a povestit Albert Györfy.

După exercițiile de trageri la țintă, grupurile de rezerviști au trecut pe la standurile amenajate cu echipamentele din dotare, pentru a se familiariza cu noile tehnici apărute de-a lungul timpului.

Vestita fasole cu cârnăciori a fost „vedeta” zilei pentru mulți dintre ei. A fost apreciată mai ales din prisma faptului că le-a trezit amintiri despre meniul perioadei de stagiu militar.

Potrivit colonelului Nicolae Oros, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu" din Miercurea-Ciuc, participarea a fost una numeroasă și nu a existat niciun refuz, ci poate doar cazuri medicale sau absența unora din țară.

„Din câte cunosc eu, nu au fost cazuri de refuz, au fost situaţii excepţionale cu militari rezervişti care, poate, la momentul când au fost anunţaţi, nu se aflau în ţară, dar au luat legătura cu unitatea, ne-au contactat şi ne-au comunicat, cei care au posibilitatea ne-au şi trimis instant o dovadă, ceilalţi urmează să ne trimită o dovadă privind faptul că nu au putut să se prezinte. Au venit inclusiv membri de familie, în majoritatea cazurilor, care ne-au prezentat situaţia celor mobilizaţi, adică motivaţia pentru care nu au putut să vină, dar din câte cunosc eu, cazuri de refuz nu au fost", a declarat presei, colonelul Nicolae Oros.

 

Într-un final, atmosfera generală a fost una relaxată, pentru majoritatea dintre ei mobilizarea fiind prilej de bucurie, de depănat amintiri, de întâlnire cu oameni dragi, colegi de armată, sau poate chiar prieteni. Dar, trecând pe lângă grupuri de rezerviști, cel mai des am auzit „Doamne ferește de vreo situație reală”.

 

Secvenţa de antrenament de miercuri face parte din „Exerciţiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare - MOBEX HR-CV-23”, care se desfăşoară în Harghita şi Covasna în perioada 12-16 iunie. Este condus de Ministerul Apărării Naţionale, în cooperare cu Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Acțiunea este organizată periodic și are rol de verificare, iar în acest an s-a mai organizat și în județele Timiș și Caraș-Severin.

„Exercițiile de acest tip se planifică și se organizează periodic în toate județele țării, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în anul premergător desfășurării acestora”, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Apărării Naționale, transmis de Prefectura Covasna.

Un exercițiu asemănător s-a desfășurat în județele Harghita și Covasna și în anul 2015, aspect care a implicat, de asemenea, chemarea rezerviștilor prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform obligațiilor legale ce le revin acestor instituții.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.