ACTUALITATE 28 august 2016

Militarii covăsneni, marș cu torțe în cinstea eroilor

de Covasna Media | 1140 vizualizări

Vânătorii de munte din Sfântu Gheorghe au marcat începutul Primului Război Mondial

comemorare primul razboi mondial (9) (Copy)Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” din Sfântu Gheorghe a marcat, în acest sfârșit de săptămână, împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Vineri, militarii covăsneni au cinstit memoria a 300 de eroi, la cimitirul comun din Sfântu Gheorghe. Sâmbătă, într-un marș cu torțe, soldații noștri au onorat memoria unui ostaș român, răpus în august 1916 în zona fostului hotar, în timpul Războiului pentru Întregirea Neamului.

Numele a 300 de eroi, citite la Sfântu Gheorghe

Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” din Sfântu Gheorghe a marcat vineri, 26 august, centenarul Primului Război Mondial la cimitirul comun din localitate. Șefilor instituțiilor covăsnene le-a revenit onoarea de a citi în fața publicului prezent numele a 300 de eroi căzuți în acest război. Acțiunea, care s-a înscris într-un program desfășurat la nivel național, a fost completată de o slujbă religioasă, depuneri de coroane, de flori şi de candele.

 

„Peste 330.000 de militari români au pierit în urma acestei conflagraţii mondiale, comemorare primul razboi mondial (10) (Copy)iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victime din rândul populaţiei civile care au fost răpuse de boli, de foamete şi care au fost executate de trupele de ocupaţie. Cu acest prilej, pe întregul teritoriu naţional se organizează ceremonii militare publice la aproximativ 100 de monumente ale eroilor, unde sunt citite, în premieră, numele celor care au făcut sacrificiul suprem pentru Patrie. Să îi pomenim pe cei care au murit pentru ţară! Fie ca numele lor să rămână veşnic nepieritor”, a declarat în debutul evenimentului comandantul Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia”, colonelul Gabriel Moglan.

În cadrul ceremoniei de vineri dimineaţă, reprezentanţii instituţiilor judeţene au rostit, rând pe rând, numele a 300 de eroi. „Nouă ne-a venit onoarea să citim aici în Sfântu Gheorghe numele a 300 de eroi de la litera G. Este un efort mic de aducere aminte a celor care au murit pentru ca România să fie ceea ce este acum. Ne încearcă emoţii. Poate că izolat, în anii trecuţi în anumite locuri s-a mai citit numele eroilor, dar o activitate ca aceasta este fără precedent. Este prima oară când se citesc absolut toate cele 330.000 de nume”, a mai spus colonelul Gabriel Moglan.

La eveniment au fost prezente şi rude ale militarilor decedaţi în timpul Primului Război Mondial. „Am aici un bunic, Toader Munteanu, care a luptat în Primul Război Mondial. A venit în permisie acasă şi a fost lichidat de compatrioţii noştri, fiind considerat dezertor. A fost înmormântat în haine militare, dar nu aici, ci la Zăbala. Întâmplător, am văzut că este trecut şi pe acest mormânt şi am venit cu flori”, a spus Dumitru Măciucă.

Cimitirul comun din Sfântu Gheorghe, loc de veci pentru ostaşi din 10 ţări europene

comemorare primul razboi mondial (7) (Copy)Cimitirul comun din Sfântu Gheorghe este loc de veci pentru ostaşi din 10 ţări europene. Arhivistul Ioan Lăcătuşu, care a avut misiunea de a descoperi numele a 160 de militari înhumaţi aici, spune că Monumentul Eroilor a fost ridicat în perioada interbelică.

„Cercetările arhivistice ne-au permis să descoperim istoria adevărată a acestui monument. El a fost realizat în perioada interbelică de către societatea „Cultul Eroilor” pe baza legislaţiei româneşti în materie, o legislaţie foarte modernă. Monumentul s-a realizat prin reînhumarea câtorva sute de militari căzuţi în diferite localităţi din teritoriul judeţului şi a militarilor care au decedat în Spitalul Militar din Sfântu Gheorghe. Dacă lista celor reînhumaţi se cunoştea încă din perioada interbelică, mie mi-a revenit cinstea şi onoarea să descopăr numele celor 160 de militari din peste 10 ţări europene actuale care au decedat în Spitalul Militar din Sfântu Gheorghe şi au fost înmormântaţi aici”, ne-a spus acesta.

Ambasadorii din 10 ţări, de Ziua Eroilor la Sfântu Gheorghe

Dr. Ioan Lăcătuşu a dezvăluit faptul că dacă proiectul de reabilitare a cimitirului comun se finalizează până la Ziua Eroilor de anul viitor, aici s-ar putea organiza un eveniment la care să fie invitaţi ambasadorii celor 10 ţări care au ostaşi înhumaţi la Sfântu Gheorghe.

comemorare primul razboi mondial (8) (Copy)„Cu ajutorul oficiului „Cultul Eroilor” din cadrul Guvernului României şi din iniţiativa Asociaţiei Veteranilor de Război, Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, s-a pornit un proiect prin care s-a propus reabilitarea acestui cimitir. Discutam azi cu domnul prefect, cu asociaţiile militarilor, cu colegii noştri din cadrul Consiliului Local Municipal că este nevoie de finalizarea lucrărilor acestui cimitir, în aşa fel încât la Ziua Eroilor de anul viitor să putem invita ambasadorii celor 10 ţări care au militari înmormântaţi aici şi să fie un moment de a ne regăsi cu toţii, indiferent de etnia şi confesiunea noastră. (...) Este o şansă pentru noi şi un moment în care trebuie să ne regăsim alături de ceea ce ne uneşte şi să cinstim memoria acestor ostaşi care au căzut în misiune acum 100 de ani şi iată că şi-au adus contribuţia la ceea ce înseamnă astăzi România”, a spus Ioan Lăcătuşu.

Marș cu torțe pe frontul Armatei de Nord

comemorare primul razboi mondial (2) (Copy)Sâmbătă seară, de la  ora 21:00, vânătorii de munte covăsneni au parcurs traseul pe care s-a deplasat în 1916, grupul de acoperire Oituz, de pe frontul Armatei de Nord, dispusă între Vatra Dornei şi valea Oituz. După ce au călătorit timp de mai multe ore, din Sfântu Gheorghe până la Hârja, cu mijloacele de transport ale Unității Militare din Sfântu Gheorghe, soldații noștri au început ceremonia. Ei au pornit, cu torțele aprinse și flancați de două mașini de poliție, de la limita estică a satului Hârja, comuna Oituz (Bacău), pe drumul european E 574, în direcția satului Poiana Sărată din aceeași comună. Pe drum, vânătorii de munte covăsneni au intonat de mai multe ori, la lumina călăuzitoare a torțelor, cântecul patriotic „Treceți, batalioane române, Carpații!“. Cortegiului militar i  s-a alăturat un număr mic, dar care a tot crescut pe drum, de civili. Printre acești participanți s-au numărat oameni tineri sau mai în vârstă, unii veniți din satele parcurse, iar alții, de departe. De exemplu, soții Iacob, un cuplu cu tâmple cărunte, au venit de la Brașov. „Am aflat de la radio că va fi această ceremonie, și atunci ne-am „echipat“ și am plecat. E foarte frumos, nouă ne plac evenimente de această natură“, a spus Maricel Iacob. Vestea despre eveniment a impresionat-o până la lacrimi pe soția sa, Maria Iacob, originară din comuna Oituz. Aflând de comemorare, ea s-a gândi la eroii înmormântați în satul natal. „Știu că evenimente de acest fel au loc odată la 100 de ani și trebuia să venim, să povestim nepoților“, a subliniat Maria Iacob.

Lacrimi de veteran

comemorare primul razboi mondial (4) (Copy)Pe drum, prin cele două sate prin care a trecut, militarii covăsneni au fost întâmpinați, în fața porților, de către localnici, care i-au felicitat, i-au aplaudat și au fotografiat procesiunea. Printre cei ieșiți să ureze bun venit trupelor române s-a numărat și veteranul de război Neculai Rogoza, care locuiește la Căminul de Bătrâni din Hârja. Dintr-un fotoliu rulant, veteranul de 93 de ani a așteptat, fluturând un steguleț tricolor, venirea vânătorilor de munte. „Am trăit sentimente foarte frumoase pentru momentele de față, pentru jertfa armatei române, i-am așteptat cu dragoste și cu plăcere să vină. Am fost înștiințați și de-asta am ieșit, (...) fiecare după puterile noastre fizice“, a declarat, cu lacrimi în ochi, Rogoza, veteran din Al Doilea Război Mondial. „Eu știu pentru ce plâng. Eu am stat în război până în ultimul ceas, când s-a terminat războiul, la 9 mai 1945 (...) Am venit în țară un om-schelet, eram bolnav, anemie și debilitate fizică, apă la plămâni“, a povestit, cu emoție, veteranul. Pe traseu, militarii s-au oprit pentru câteva minute în dreptul bisericii din Hârja, în apropierea căreia se află expusă o piatră de hotar. În fața monumentelor soldații au reluat cântecul Treceți, batalioane române, Carpații.

Ceremonie la Biserica Neamului

Punctul final al ceremoniei a fost alt sfânt lăcaș, Biserica Neamului din Poiana Sărată. În fața porții bisericii, primarul comunei băcăuane Oituz, Gheorghe Bodea, le-a urat bun venit soldaților, iar doi copii în port popular le-au oferit pâine cu sare. În curtea bisericii se află Monumentul Eroului Lt. Nicolae Macarie, făcut dintr-o veche piatră de hotar. Monumentul este flancat de mormântul unui alt erou român din Primul Război Mondial, Sg. Nicolau Gheorghe și de mormântul unui „erou inamic necunoscut“, așa cum îl cinstește inscripția de pe cruce. „Astăzi se împlinesc, pe stil vechi, 100 de ani de când Lt. Nicolae Macarie a fost omorât, la 200-300 de metri de noi“, ne-a declarat sâmbătă colonelul în rezervă Petrescu Marian, care a contribuit la organizarea evenimentului la fața locului. Ceremonia din curtea Bisericii Neamului a început cu cuvântul ÎPS Ioachim, Arhiepiscop Romanului și Bacăului, citit de către un preot, urmat de intonarea imnului României, „Deșteaptă-te Române“. După un moment de reculegere, reprezentanții armatei au dezvelit, o placă comemorativă din partea Ministerului Apărării Naționale, dedicată centenarului Primului Război. După un Te Deum în cinstea eroilor români, oficiat de către un sobor de preoți, s-au depus coroane de flori din partea Batalionului 32 Vânători de munte Cireșoaia, a Primăriei Comunei Oituz (Bacău) și a Parohiilor Ortodoxe Poiana Sărată și Hârja.

Emoție puternică în rândul militarilor

comemorare primul razboi mondial (1) (Copy)„S-a petrecut totul foarte bine și liniștit. Trebuie să ne amintim care au fost eroii noștri, ei nu trebuie uitați niciodată”, a declarat caporal Bogács József, de la Batalionul 32 Vânători de munte din Sfântu Gheorghe. „Emoția a fost dublă (...), mi-am adus aminte de satul natal, de școala în care am învățat, am văzut oameni cu care am copilărit”, ne-a mărturisit Plutonier major Comăneci Gabriel, de la același batalion. Am fost plăcuți impresionați de ospitalitatea celor de acolo, de modul cum am fost primiți de populație oamenii ne-au așteptat pe la case, pe drum, ne-au condus în timpul marșului. Am simțit o apropiere din partea acestora care ne-a creat o emoție puternică, nouă, militarilor”, ne-a declarat Maiorul Liviu Gaiță de la Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” din Sfântu Gheorghe. Evenimentul la care au participat soldații din batalionul covăsnean a făcut parte dintr-o serie de acțiuni comemorative organizate de MAPN. Astfel, pe 27 august, de la ora 21, pe întreaga lungime a Carpaților, militarii vânători de munte au parcurs traseele pe care s-au deplasat grupurile de acoperire ale Armatei Române în vara anului 1916 pentru a marca, simbolic, centenarul intrării Armatei Române în Primul Război Mondial și a-i omagia pe eroii români căzuți în această conflagrație.

Evenimentele comemorative pentru centenarul Primului Război Mondial continuă şi în anii viitori

„În seria de evenimente comemorative pentru centenarul Primului Război Mondial, această activitate de astăzi este un început”, a spus vineri comandantul Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia”, care a mai precizat: „Ulterior vor fi şi alte activităţi care se vor întinde pe parcursul anului acestuia şi în 2017 şi vor culmina cu evenimentele din 2018“.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.