ACTUALITATE 25 mai 2009

Mii de vizitatori la Parada Cârnaţilor

de Covasna Media | 756 vizualizări
Noua sală de sport din Sfântu-Gheorghe a devenit sâmbătă neîn căpătoare după ce 65 de echipe din ţară şi din străinătate şi-au întins mesele gata să prepare cârnaţi, şi în jur de 2.500 de vizitatori au venit să asiste la cea de-a VII-a ediţie a Paradei Cârnaţilor, organizată în cadrul Zilelor Turismului Covăsnean. Îmbrăcaţi unii în costume popu lare, alţii în tricouri haioase, dar toţi binedispuşi şi puşi pe

Noua sală de sport din Sfântu-Gheorghe a devenit sâmbătă neîn căpătoare după ce 65 de echipe din ţară şi din străinătate şi-au întins mesele gata să prepare cârnaţi, şi în jur de 2.500 de vizitatori au venit să asiste la cea de-a VII-a ediţie a Paradei Cârnaţilor, organizată în cadrul Zilelor Turismului Covăsnean.

Îmbrăcaţi unii în costume popu lare, alţii în tricouri haioase, dar toţi binedispuşi şi puşi pe făcut cârnaţi, concurenţii s-au întrecut în a amenaja cele mai originale şi mai frumoase mese. Cârnaciori încolăciţi pe căruţe din lemn în miniatură, crengi verzi din care atârnau ardei şi bucăţi de slănină, „cârnaţi la cep“, gustări calde şi reci, mai dulci sau mai amare, pentru toate gusturile, toate au făcut deliciul vizitatorilor. După o tură printre mese, turiştii veniţi să guste din bunătăţile Paradei au plecat mai mult decât binedispuşi şi dornici să revină.

Aroma dulceagă sau picantă a cârnaţilor, combinată cu gustul păli ncii şi dorinţa de a câştiga, i-a ţinut pe concurenţi în priză până spre orele după-amiezii, când le-a venit rândul să fie premiaţi.

Organizatorii au premiat anul acesta atât echipe de adulţi, cât şi de tineri, juniorii evenimentului fiind câţiva copii de clasele a III-a şi a IV-a. Printre câştigători se numără cei din „cea mai veselă echipă” - „Aici e cârnatul, unde e cârnatul“, din municipiu, de la „cea mai frumoasă masă” - echipele „Novicele“ din Sfântu-Gheorghe şi „Szakik“ din Covasna, cu „cel mai original nume“ – echipa de la GospCom cu numele „Cârnaţ la cep“, „Maeştrii tradiţiei“ – echipa din Valea Zălanului, „favorita publicului“ – echipa din Apaţa, precum şi „cea mai elegantă echipă“ - „Veteranii Casei Dansului“, două echipe de fapt, care au amenajat o adevărată bucătărie, cu ustensile şi fotografii autentice pentru acest eveniment. Atât „Veteranii“, cât şi echipa Pensiunii Eniko din comuna Cernat, vor pleca în toamnă la Parada Cârna ţilor din Bekescsaba, Ungaria, unde ne vor reprezenta judeţul.

Atât copiii cât şi adulţii prezenţi la eveniment au avut aceleaşi sarcini, criteriile de premiere au fost însă diferite. La adulţi, câştigătorii sunt Pensiunea Eniko, pe primul loc, urmaţi de „Drumeţii din Delta Dunării“ şi echipa „Szekely Hirmondo”. La tineri şi copii, premiul cel mare a fost luat de „Cârnăţarii meseriaşi de la Constantin Brâncuşi“, pe locul doi s-a aflat o echipă de la Liceul Economic, iar pe trei tinerii din organizaţia Tineretul Naţional Liberal. Au fost premiaţi şi copiii din clasele primare care au participat cu o echipă, ei fiind din Sfântu-Gheorghe şi Malnaş. Pe lângă premiile amintite, organizatorii au acordat alte 15 premii pentru participanţi.

Elena Udrea, vedeta Paradei

Printre vedetele de la Parada Cârnaţilor s-a numărat anul acesta ministrul turismului, Elena Udrea, care a gustat din pălinca şi cârnaţii preparaţi la mesele concurenţilor şi i-au plăcut nişte cârnaţi picanţi, după cum aprecia după o tură printre echipe, ea fiind obişnuită cu cârnaţii de Pleşcoi.

Cu ocazia prezenţei sale la Parada Cârnaţilor, Elena Udrea şi-a manifestat speranţa că turismul de eveniment va prinde tot mai multe teren, atât în zona aceasta cât şi în restul ţării.

Unul dintre organizatorii Paradei, directorul Asociaţiei Intreprinză to rilor Mici şi Mijlocii din Covasna, Vajda Lajos, a afirmat că la Paradă au fost vândute peste 700 de bilete, asta până la ora 13, după care vizitatorii au avut acces liber, în total fiind vorba despre aproximativ 2.500 de oameni care au venit la Paradă. Biletul a costat 10 lei, din care se primea o bere şi o bucată de cârnaţ.

Parada Cârnaţilor a avut loc în cadrul Zilelor Turismului Covăsnean, organizate de ASIMCOV, Consiliul Judeţean Covasna, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în Covasna şi Consiliul Local Sf.Gheorghe.

Conferinţă în poieniţă

Din program a făcut parte şi o Conferinţă Internaţională despre ar monia dintre om şi natură, organizată într-o locaţie inedită şi pitorească, întrun luminiş din Mestecănişul de la Reci. Gazda evenimentului, vicepreşe dintele Consiliului Judeţean, Demeter János, a prezentat mai multe avantaje care vor contribui la relansarea turismului din judeţ, cum ar fi autostrada Oradea-Braşov-Bucureşti, sau aeroportul internaţional în apropierea Braşovului, dar şi proiecte proprii ale Covasnei, ca realizarea Centrului de vizitare de la Meste cănişul de la Reci. Potrivit lui Demeter, este deosebit de importantă amenajarea unor locuri pentru observarea naturii şi a animalelor sălbatice în condiţii de siguranţă.

Lângă cortul amenajat pentru conferinţă au fost expuse şi lucrările expoziţiei de artă fotografică Nature Photo 2009. Potrivit fotografului Henning Janos, la expoziţie au participat 26 de fotografi din judeţ, cu 127 de lucrări, din care un juriu a ales 26 de lucrări de la 12 fotografi.

Programul Zilelor Turismului Covăsnean a cuprins ieri, la Creasta Pivniţa din localitatea Moacşa, şi un Târg al Meşteşugarilor, unde a avut loc o paradă a căruţelor şi fiecare localitate participantă a prezentat valorile specifice fiecăreia.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Covasnean, 4 iunie 2009
Interesant articol, avem bani de zilele turismului Covasnean si de focurile de artificii de zilele Sf. Ghe. sa nu mai zic de formatiile care au cantat pe scena dar soselele numai pentru turisti nu citeste integral
Flavius, 25 mai 2009
@Marcy Singura conditie ca sa afli despre anumite evenimente e sa citesti ziaru (respectiv sa urmaresti covasnamedia.ro), iar daca ai facut aceste lucruri in ultima saptamana e imposibil sa nu fi citeste integral
marcy, 25 mai 2009
NU inteleg de ce nu ati scris in ziuar programul evenimentelor.Ar fi fost mai multe lume la evenimentele.NU un anunti,nu nimic in satele din judeti.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.