ACTUALITATE 22 ianuarie 2017

Mii de cărţi donate şcolii din Comandău pentru refacerea bibliotecii distruse de un incendiu

de Agerpres | 1940 vizualizări

Aproximativ 4.000 de cărţi au fost donate, vineri, şcolii din comuna covăsneană Comandău, care a fost distrusă de un incendiu în urmă cu aproape două săptămâni.

Cărţile, colectate în cadrul unei campanii iniţiate de conducerea Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, au fost transportate în cursul dimineţii la Comandău cu ajutorul pompierilor militari din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna.

Directoarea teatrului, Anna Maria Popa, a declarat că a fost impresionată de numărul mare de persoane care a răspuns acestui apel, printre donatori numărându-se persoane din toată ţara.

carti pt scoala din Comandau (1)„Ne bucurăm pentru fiecare carte primită şi vreau să mulţumesc comunităţii pentru implicarea de care a dat dovadă. E incredibil ce s-a întâmplat la intrarea teatrului nostru, s-au donat sute de cărţi. Campania a fost un succes, au fost oameni care au predat saci de cărţi, iar cei care nu s-au putut deplasa, ne-au sunat să îi ajutăm să le transporte. Am adunat, după cum spuneam, saci cu cărţi (...). Am primit mesaje şi din Timişoara, Cluj, Târgu Mureş, de la oameni care au aflat pe internet despre campania noastră, care ne-au cerut adresa teatrului ca să ne trimită cărţi pentru şcoala din Comandău. (...) A fost un succes şi avem satisfacţia că am putut ajuta”, a declarat Anna Maria Popa.

Ea a mai spus că ultimele trei spectacole jucate de actorii teatrului au avut un scop caritabil, accesul spectatorilor făcându-se în schimbul unei cărţi donate.

Incendiul care a distrus şcoala din Comandău a izbucnit în după-amiaza zilei de 9 ianuarie din cauza unui coş de fum deteriorat.

„În incendiu au ars acoperişul şcolii confecţionat din lemn şi învelitoare din ţiglă pe o suprafaţă de circa 360 mp, aproximativ 25% din suprafaţa totală a acoperişului şi interiorul etajului I având ca destinaţie o bibliotecă în care se aflau aproape 9.000 de cărţi, două laboratoare de informatică, arhiva şcolii în care se aflau documente şi o magazie în care erau depozitate echipamente. De asemenea, s-au degradat parterul şcolii, centrala termică şi bunurile din interior. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost jar sau scântei provenite din coşul de fum deteriorate”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj.carti pt scoala din Comandau (4)

Potrivit acestuia, intervenţia pentru stingerea incendiului a fost anevoioasă din cauza condiţiilor meteorologice, pompierii fiind nevoiţi să lucreze la minus 20 de grade Celsius pentru stingerea flăcărilor. De altfel, pompierii s-au implicat nu doar în stingerea incendiului, ci şi în campania de strângere de cărţi pentru refacerea bibliotecii.

Imaginile cu şcoala din Comandău postate pe internet au impresionat foarte mulţi oameni din ţară şi străinătate, care au făcut donaţii în bani în contul Asociaţiei Pro Comandău, iar Asociaţia pentru Comunitate din Sfântu Gheorghe a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru reconstrucţia clădirii, sub genericul „Le dăm şcoala înapoi”.

În prezent, cei peste 70 de elevi din comuna Comandău învaţă în cealaltă jumătate a clădirii, care a scăpat de incendiu, iar conducerea Consiliului Judeţean a promis, în mod public, că va căuta fonduri pentru ca în primăvară să înceapă construirea unei şcoli noi în această localitate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.