ACTUALITATE 29 octombrie 2021

Mihai Viteazul și Visul unirii, Ediția XXXII

de Covasna Media | 870 vizualizări

Este o manifestare cu caracter județean care prin acțiunile sale se adresează tuturor locuitorilor, indiferent de vârstă, studii, religie, etnie.

Conducerea Fundației a avut câteva obiective clare, specifice acestei manifestări. Pornind de la faptul că un popor trebuie să - și cunoască și să-și respecte trecutul, evoluția istoriei sale, pentru a participa în prezentul său la scrierea istoriei sale, membrii fundației și-au propus să participe activ și responsabil în acest sens. Apoi, Mihai Viteazul a realizat prima Unire a Provinciilor Române și cum spune Nicolaie Iorga:   „De la 1600 nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriașa sa personalitate, fără paloșul sau securea lui ridicată spre cerul dreptății, fără chipul lui de curată și desăvârșită poezie tragică”. Numele său era și este cel mai potrivit de a deveni  patronul spiritual al primului ONG românesc din județ, înființat în sept. 1990.

Chiar dacă Unirea nu a rezistat  decât puțin, Mihai Viteazul ne-a lăsat VISUL EI. 

În luna iunie 2020, prin decret prezidențial ziua de 27 mai a fost declarată ZIUA NAȚIONALĂ MIHAI VITEAZU „MARTIR ȘI EROU AL NAȚIUNII ROMÂNE”, o recunoaștere binemeritată a faptelor sale glorioase, dar care trebuie întregită cu declararea sa ca Sfânt. Să fie așezat alături de ceilalți sfinți, domnitori, luptători și apărători români ai întregii lumi creștine.

Prima ediție a manifestării de suflet, Mihai Viteazul și Visul unirii,  s-a desfășurat în octombrie 1990, apoi în fiecare an. În actuala situație  cu probleme de sănătate publică generate de epidemia de COVID-19, structura manifestării s-a diminuat simțitor.

Sâmbătă, 30 octombrie 2021, ora 12, 30, câțiva membri ai Fundației vor depune flori la Grupul statuar  Mihai Viteazul din Piața Mihai Viteazul. 

Vom publica lucrarea d-nei prof Anca Preda de la Școala Gimnazială Mihail Sadoveanu – Întorsura Buzăului.

Prin aceste acțiuni dorim să aducem un omagiu patronului nostru spiritual, să păstrăm vie contribuția sa importantă în istoria neamului românesc și a Europei, să completăm cunoștințele celor mici cu adevăruri istorice de netăgăduit.

Președinte,

Prof. ing. Maria Peligrad

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.