ACTUALITATE 10 august 2018

Mihai Eminescu, Regele Ferdinand I, Regina Maria, Iuliu Maniu și I.C. Brătianu ajung în Covasna de Centenar

de Covasna Media | 1041 vizualizări

Primăria Covasna vrea să construiască busturi ale marilor personalități și a lansat o dezbatere publică

Bustul marelui poet Mihai Eminescu, dar și un Grup Statuar care să îi reprezinte pe Regele Ferdinand I, Regina Maria, alături de Iuliu Maniu și I.C. Brătianu ar putea fi inaugurate în parcul Tineretului din Voinești în orașul Covasna, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Valoarea totală a investiției ar urma să fie de 20.000 de euro. Proiectul se află în dezbatere publică până în 24 august.

Proiectul privind aprobarea amplasamentului bustului poetului Mihai Eminescu și a Grupului Statuar al Regelui Ferdinand I, Reginei Maria, alături de Iuliu Maniu și I.C. Brătianu arată că investiția ar urma să fie amplasată în Parcul Tineretului din zona Voinești, respectiv bustul poetului Mihai Eminescu în rondul din dreptul străzii Ursului, iar Grupul Statuar în spațiul pavat – adică în semirondul situat vizavi de Complexul Comercial – bloc de locuințe.

„Mihai Eminescu, un exemplu pentru secolul în care trăim”

Potrivit Fișei tehnice pentru susținerea investiției, „Bustul lui Mihai Eminescu” se va realiza în memoria celui care a trasat harta României Mari prin poemul său nemuritor „Doina”. De asemenea, în expunerea de motive se arată că „Primăria orașului Covasna a legat proiectul bustului lui Mihai Eminescu de sărbătoarea Centenarului Marii Uniri din următoarele considerente: a fost cel mai ardent susținător al unității românilor din toate provinciile locuite de ei, sacrificându-și viața pentru acest ideal sfânt. (...) Mihai Eminescu este cel mai bun exemplu pentru secolul în care trăim prin implicare socială, conștiința unității naționale, valoare estetică, gustul pentru clasic și academic, de aceea elevii trebuie să intre în contact cu acesta prin intermediul simbolului reprezentat de bustului lui și să-l perceapă ca un deschizător de idealuri”.

Statuia va fi executată din bronz. Aceasta va avea o înălțime de aproximativ 100 de centimetri și va fi amplasată pe un soclu de piatră, cu înălțimea de 200 de centimetri.

Valoarea totală a investiției va fi de 14.000 de euro, adică 65.311 lei, din care 55.311 lei din bugetul de stat și 10.000 de lei din bugetul local.

Grupul statuar - Arc peste Timp

În ceea ce privește „Grupul Statuar al Regelui Ferdinand I, Reginei Maria, alături de Iuliu Maniu și I.C. Brătianu”, în fișa tehnică din proiectul de susținere a investiției se notează: „În calitate de consilieri locali și reprezentanți oficiali aleși în această funcție de demnitate publică, pe principiul legal al reprezentativității considerăm că marcarea și sărbătorirea Centenarului Marii Uniri se impune a fi imortalizată în istoria noastră prezentă, printre altele, printr-un moment de solemnitate ca Arc peste Timp, prin dezvelirea unui grup statuar al promotorilor și făuritorilor Marii Uniri de la 1918, din următoarele considerente: au fost cei mai implicați și ardenți susținători ai unității românilor, în Transilvania și România, înainte și după înfăptuirea Marii Uniri, fiind primii conducători ai neamului românesc unit”.

Grupul statuar va fi executat din praf de marmură în amestec de ciment. Înălțimea acestuia va fi de 80 de centimetri, amplasat pe un soclu de 160 de centimetri.

Valoarea totală a investiției va fi de 6.000 de euro, echivalentul a 28.000 de lei, însă fișa tehnică nu precizează, ca în cazul anterior, dacă fondurile provin din bugetul național sau din cel al orașului Covasna.

Potrivit site-ului Primăriei, până în data de 24 august a.c., asociațiile și cetățenii interesați pot să depună la Secretariatului orașului în scris, propuneri, sugestii sau opinii privind acest proiect de hotărâre.

Dacă proiectul va fi aprobat în forma actuală, acesta propune ca amplasarea celor două monumente să se facă până cel târziu la 1 Decembrie 2018.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.