ACTUALITATE 21 aprilie 2013

Metode de prevenire a tâlhăriilor

de Covasna Media | 852 vizualizări

Polițiștii de la IPJ Covasna îi sfătuiesc pe locuitorii județului să respecte câteva reguli simple pentru a preveni să fie tâlhăriți.

În momentul în care plecaţi de acasă, asiguraţi-vă că nu aveţi asupra dumneavoastră decât suma de bani absolut necesară pentru ziua respectivă. Nu purtaţi, la vedere, bijuterii (lănţişoare, brăţări). Nu purtaţi toate bunurile importante pentru dumneavoastră (bani, carduri bancare, documente) în acelaşi loc. Asiguraţi-vă că aţi închis corespunzător toate buzunarele exterioare ale îmbrăcămintei. Încercaţi să purtaţi genţile cu buzunarele orientate spre interior. Când vă aflaţi la cumpărături, feriţi portofelul de priviri indiscrete. De aceleaşi priviri indiscrete încercaţi să vă feriţi şi în momentul retragerii unor sume de bani de la bancomate. După retragerea unei sume de bani, puneţi-o în cel mai scurt timp într-un loc sigur. Evitaţi, pe cât posibil, retragerea de sume de bani din bancomatele situate în locuri izolate, neiluminate corespunzător. Purtaţi toate bunurile de valoare în buzunarele interioare ale îmbrăcăminteiă. Evitați să afişaţi un comportament provocator  în locurile publice. Nu vă lăudaţi cu bunurile pe care le deţineţi. Evitaţi comportamentul ostentativ. Evitaţi să vă deplasaţi singuri seara în locuri neiluminate corespunzător. Dacă nu aveţi de ales, încercaţi să fiţi atenţi la ceea ce se întâmplă în jur. În cazul în care vă simţiţi în pericol sau urmărit, încercaţi să vă deplasaţi într-un loc intens circulat sau intraţi într-o locaţie cu aflux de persoane (de exemplu într-un magazin). În momentul în care ajungeţi acasă, în cazul blocurilor de locuinţe, folosiţi intrarea principală şi aprindeţi lumina pe casa scării. Este recomandat să aveţi pregătită cheia de la uşa de intrare în apartamentul dvs. şi să încuiaţi imediat uşa după ce aţi intrat în casă. Dacă se întâmplă să fiţi victima unei tâlhării, nu încercaţi să ripostaţi dacă observaţi o diferenţă clară între posibilităţile dvs. de apărare şi modul de operare al agresorului. Păstraţi-vă calmul. Încercaţi să vă protejaţi astfel viaţa şi integritatea corporală. Reţineţi cât mai multe aspecte care să poată conduce la identificarea agresorului. Sunaţi la 112 şi solicitaţi ajutorul lucrătorilor de poliţie.

În județul Covasna în primele trei luni ale anului s-au înregistrat 7 cazuri de tâlhărie. Majoritatea acestor infracţiuni de tâlhărie sesizate au fost comise prin smulgerea de obiecte (telefon mobil, poşete sau bijuterii). Ca şi locaţie predilectă a comiterii, 3 infracţiuni au fost comise pe stradă iar 3 infracţiuni au avut loc în locuinţe sau zona locativă comună (casa scării).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.