Prognoza meteo. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 10 – 23 martie, pentru toate regiunile din ţară.
În Transilvania, valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru luna martie. Astfel, media temperaturilor maxime pe întreg intervalul de prognoză se va situa în ecartul 8 la 13 grade, parcurgând succesiv faze de creştere sau de scădere de la o zi la alta. În schimb, media temperaturilor nocturne va fi permanent negativă, putând coborî în nopţile mai reci sub -5 grade în prima săptămână, iar ulterior aceasta se va situa între -3 grade şi -1 grad.
Vor cădea ploi slabe, izolat la începutul intervalului şi din nou, zilnic, la nivel local, după data de 15 martie, cu o probabilitate ceva mai mare ca în intervalele 16-17 martie şi 19-23 martie să fie şi ploi moderate cantitativ. Trecător, vor fi posibile şi precipitaţii mixte.
În Banat, valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru luna martie. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 10-13 grade în intervalul 10-14 martie, pe 15 martie va creşte spre 16 grade, apoi va scădea uşor, fără a coborî sub 12 grade. În prima săptămână, media temperaturilor nocturne va oscila de la 2 grade la -1 grad, în schimb, după data de 15 martie, aceasta se estimează că va evalua normal pentru această perioadă, în ecartul de la 1 la 4 grade.
Vor cădea ploi slabe, locale, la începutul intervalului şi din nou, zilnic, după data de 15 martie, cu posibilitatea ca în intervalele 16-17 martie şi 19-23 martie să se consemneze şi ploi moderate cantitativ.
Regimul termic va fi uşor mai ridicat de cel normal și în Crișana, deşi vor exista variaţii de temperatură de la o zi la alta, mai mari în prima parte a intervalului de prognoză. Astfel, în prima săptămână, media temperaturilor maxime va oscila între 10 şi 15 grade, iar în a doua săptămână, între 9 şi 12 grade. Până pe 15 martie, media temperaturilor nocturne nu va depăşi 1-2 grade, în nopţile mai reci coborând până în jur de -2 grade, dar în intervalul 16-23 martie nu se estimează decât valori pozitive ale acesteia şi anume de la 1 la 3 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor, în general slabe, va fi ridicată începând cu data de 16 martie, dar în intervalele 16-17 martie şi 19-23 martie pot fi şi ploi moderate cantitativ. Cu totul trecător, vor fi posibile şi precipitaţii mixte.
În cea mai mare parte a intervalului de prognoză, regimul termic din Maramureș va fi apropiat de cel normal al lunii martie. Astfel, media maximelor va fi de 10...14 grade în prima săptămână, cu mici variaţii de la o zi la alta şi va scădea în cea de-a doua, când va fi de 8...11 grade. În schimb, media valorilor termice nocturne va fi mai redusă în prima săptămână, când se va situa între -3 grade şi -1 grad, iar ulterior va creşte uşor şi va oscila în jurul a 0 grade.
Probabilitatea de ploaie va fi destul de mare în fiecare zi, începând cu data de 15 martie, iar la nivel local se pot consemna şi ploi moderate cantitativ. Vor fi posibile şi precipitaţii mixte, îndeosebi în cursul nopţilor.
Până pe 13 martie, temperaturile diurne din Moldova vor fi ceva mai modeste, cu o medie ce nu va depăşi 8...9 grade în zilele mai reci. Va urma o încălzire, ajungându-se la media de 16 grade pe 15 martie, iar în a doua săptămână schimbările vor fi mai reduse, respectiv media temperaturilor maxime se va încadra între 11 şi 14 grade, aceste valori fiind cele normale în luna martie, în această regiune. În privinţa regimului termic nocturn, se estimează că în prima săptămână acesta se va situa uşor sub normă, predominând valori medii negative de până la -2 grade, pentru ca, ulterior, să devină unul normal, cu o medie a minimelor cuprinsă între 0 şi 3 grade.
Probabilitatea pentru ploi, în general slabe, va fi mare în intervalul 15 – 23 martie. Trecător, în nordul regiunii, vor fi posibile şi precipitaţii mixte.
În Dobrogea, valorile de temperatură vor fi apropiate de cele obişnuite în această perioadă până în data de 13 martie, cu medii ale maximelor de 6...10 grade şi ale minimelor de 1...3 grade. În continuarea intervalului de prognoză, regimul termic se va situa peste cel climatologic normal, fiind de aşteptat ziua, în medie, între 11 şi 14 grade, iar noaptea, între 2 şi 5 grade. Trecător, în a doua săptămână, vor fi posibile ploi slabe cantitativ.
Până pe 14 martie, temperaturile maxime vor fi uşor mai ridicate decât cele obişnuite în Muntenia în această perioadă, cu medii de 8...13 grade, în schimb minimele nocturne vor avea medii ce pot coborî sub 0 grade în nopţile mai reci. Începând cu 15 martie debutează o perioadă caldă, cu valori medii termice diurne între 12 şi 17 grade şi cu medii pozitive ale minimelor termice nocturne, ce pot atinge 3...4 grade.
Comparativ cu prima decadă a lunii martie, ameliorarea regimului precipitaţiilor va fi semnificativă. Astfel, se estimează ploi slabe şi pe spaţii restrânse, îndeosebi pe parcursul celei de-a doua săptămâni.
În Oltenia, până pe data de 13 martie, valorile medii diurne de temperatură vor creşte de la 8 la 13 grade, iar între 13 şi 15 martie vor urca spre 16 grade. În această primă săptămână, valorile termice nocturne vor fi modeste pentru această perioadă, oscilând în jurul unei medii de 0 grade. Începând din 16 martie, regimul termic va fi uşor mai ridicat decât cel climatologic normal, fiind de aşteptat ziua, în medie, între 11 şi 14 grade, iar noaptea, medii termice între 1 şi 3 grade.
Faţă de prima decadă a lunii martie, ameliorarea regimului precipitaţiilor va fi importantă, ploile devenind slabe şi acoperind arii restrânse.
Pe tot parcursul intervalului de prognoză, la munte se vor înregistra temperaturi apropiate de normalul climatologic al perioadei. Astfel, în prima săptămână media maximelor se va situa în ecartul 1...6 grade, iar a minimelor între -7 şi -4 grade, iar pentru cea de-a doua săptămână sunt de aşteptat, în medie, valori de 1...4 grade ziua şi de -5 la -2 grade noaptea.
Probabilitatea pentru precipitaţii mixte va fi mai mare după data de 15 martie.