Meşteşuguri şi obiceiuri de Crăciun, popularizate prin intermediul unor ateliere de creaţie online
Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a iniţiat o serie de ateliere online pentru a populariza meşteşuguri vechi şi obiceiuri tradiţionale de Crăciun, cum ar fi confecţionarea de decoraţiuni din pănuş de porumb.
Pe parcursul lunii decembrie, pe pagina de facebook a instituţiei au fost postate filme de câteva minute, care prezintă, printre altele, cum se fac lumânările din ceară sau tradiţionalele bomboane pentru pomul de Crăciun.
„Ne-am obişnuit să spunem că împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai frumoase tradiţii din lume, dar felul cum astăzi împodobim brazii este din ce în ce mai departe de tradiţiile în care au crescut părinţii, bunicii şi străbunicii noştri. Pe vremuri nu existau supermarketuri de unde să cumpărăm beteală, globuleţe colorate şi fel de fel de bomboane învelite în staniol sau hârtie colorată, iar pomii de Crăciun erau împodobiţi cu mere, nuci, figurine din hârtie şi bomboane făcute în casă“, au menţionat reprezentanţii instituţiei, într-o postare online.
Directorul Centrului, Imreh Marton Istvan, a declarat că seria acestor ateliere se va încheia cu un concert de colinde ce va fi transmis, de asemenea, în mediul online.
„Pentru că, din cauza pandemiei, nu mai putem organiza evenimente publice cu un număr mare de persoane, ne-a venit ideea să facem aceste ateliere prin care să le prezentăm oamenilor anumite obiceiuri de Crăciun sau mici delicii care nu mai sunt cunoscute publicului larg în ziua de azi. Spre exemplu, tradiţionalul mod de a face bomboane de Crăciun acasă. Şi în comunism se făceau, din sirop de zahăr (...) În aşteptarea Crăciunului am vrut să le arătăm oamenilor ce pot face urmărind aceste video instrucţiuni. Principalul a fost să fie ceva uşor de făcut laolaltă cu toată familia, apropierea Crăciunului să fie un moment de linişte şi de aşteptare. Asta putem noi oferi în dar publicului (...) La primul atelier s-au făcut lumânări de ceară, la al doilea, îngeraşi de pănuşi care pot fi folosiţi şi ca ornamente pentru pomul de Crăciun, apoi au fost bomboanele din sirop de zahăr aromate natural, iar ultima întâlnire va fi un eveniment bilingv de colinde în limbile română şi maghiară“, a detaliat, pentru AGERPRES, Imreh Marton Istvan.
Acesta a mai adăugat că atelierele de creaţie, dar şi alte filme având ca temă meşteşugurile tradiţionale, realizate în ultimii ani, s-au bucurat de succes, având mii de vizualizări.