„Meseria de militar este o opțiune viabilă și sigură”
Interviu cu comandantul Centrului Militar Județean Covasna, col. Gheorghe Lupu
Centrul Militar Județean Covasna desfășoară o serie de activități despre care mulți nu știu. Instituția era privită în urmă cu câțiva ani, pe vremea când efectuarea stagiului militar a fost obligatoriu, ca un „baubau” care lua tinerii din sânul familiei. Acum însă situația e diferită, iar mulți vin să obțină informații pentru că vor să adopte o formă de viață bazată pe ordine și disciplină. Am stat de vorbă cu șeful CMJ Covasna, colonelul Gheorghe Lupu.
– Care sunt principalele activități ale CMJ Covasna?
– Activitățile principale se referă la promovarea profesiei militare și recrutarea de candidați pentru instituțiile din cadrul Ministerului Apărării Naționale, evidența cetățenilor cu obligațiuni militare, evidența rezerviștilor, asigurarea resurselor materiale și umane a instituțiilor care au atribuții în domeniul apărării și a securității naționale, colaborarea și sprijinirea asociațiilor cadrelor militare în retragere și a veteranilor de război care nu sunt băgați în seamă cât ar trebui și nu li se acordă respectul pe care îl merită din partea societății. În speță Centrul Militar Covasna constituie interfață între societatea civilă și armată. De asta probabil suntem priviți un pic aparte și de către colegii noștri militari și de către societatea civilă.
– Câți veterani avem în județ?
– În județ în momentul de față sunt un pic peste 1.000 de veterani de război dintre care 250 bărbați, restul văduve de veterani de război. Din ei sunt 193 de persoane care au peste 90 de ani, iar 5 au peste 100 de ani. Ținem legătura cu ei și îi invităm la diferite acțiuni de promovare, iar ei povestesc despre viața lor. Le spunem deseori copiilor că acești veterani de război reprezintă o istorie vie și trebuie să le acordăm respectul cuvenit.
– Prin ce metode promovați profesia militară? Faceți vizite la școli?
– Promovarea profesiei militare îmbracă mai multe forme. Vizăm tinerii care sunt într-un sistem de învățământ. Din acest punct de vedere avem o colaborare foarte bună cu Inspectoratul Școlar, avem diferite protocoale încheiate și în baza acestora pe întreg parcursul anului școlar ne deplasăm la școli. Avem în vedere în mod special elevii din anii terminali, a VIII-a și a XII-a cărora le prezentăm oferta educațională liceală, post liceală și universitară.
– Cum reacționează elevii, sunt deschiși spre o carieră militară?
– Da, sunt deschiși și receptivi. Cred că menirea noastră este și aceea de a-i motiva în orice decizie pe care o iau. Am avut exemple de copii care au mers la una din instituțiile de învățământ militare, au parcurs etapele preliminare, și nu au reușit la examene. Dar au fost determinați și au încercat din nou și au absolvit sau urmează să termine școlile militare, și asta e cea mai mare satisfacție pentru noi.
– Participați și la bursa locurilor de muncă. Ce le oferiți acolo celor interesați de această profesie?
– Colaborăm foarte bine cu administrațiile publice locale, precum și cu Consiliul Județean căruia îi mulțumesc și pe această cale pentru sprijinul pe care ni-l acordă. De asemenea colaborăm foarte bine cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), nu ratăm nicio bursă a locurilor de muncă. Standul nostru reprezintă un punct de atracție, deși pe loc nu oferim nimic. Locurile la noi se distribuie după o anumită procedură, și nu tot timpul anului. Sunt serii de pregătire, iar noi recrutăm candidații pentru aceste serii de pregătire. Cei care se prezintă la stand sunt doar luați în evidență, iar când se dă startul seriei de pregătire îi contactăm.
– Cum poate deveni militar un om obișnuit? În ce constă aceste stagii de pregătire de care ați amintit?
– La burse recrutăm persoane pentru funcțiile de soldați gradați profesioniști. Aceștia nu urmează o școală, ci doar un curs de pregătire. Cei care au efectuat stagiul militar au un modul de pregătire, iar candidații care nu au satisfăcut stagiul militar au două module de pregătire. Primele probe sunt cele psiho-aptitudinale, psihologice și fizice, iar în urma selecției urmează pregătirea: un modul de pregătire generală urmată de depunerea jurământului militar şi încă două luni de pregătire specială în funcție de specializarea pentru care au fost repartizați. Pentru a urma acești pași trebuie din start să îndeplinească anumite criterii generale care se aplică tuturor: trebuie să fie cetățean român, să aibă domiciliul stabil în România, să nu aibă cazier judiciar și să fie apt medical. Din punctul meu de vedere mai există un criteriu care este probabil cel mai important, și anume dorința omului de a deveni militar, pentru că dorința asta îi va ajuta.
– Puteți să ne dați un exemplu în acest sens? Când dorința puternică a cuiva a dus ca persoana respectivă să reușească în armată...
– Da, acum doi sau trei ani zile am avut o candidată care voia să urmeze cariera militară. A venit, a îndeplinit acele condiții elementare, după care a ajuns la testare. Având în vedere că suntem într-o zonă aparte, nu stăpânea foarte bine limba română. A picat, anul următor s-a prezentat din nou și a luat examenul printre primii. Dorința face mult din om, iar dorința se vede în rezultatele muncii unor candidați recrutați de noi.
– Cum s-a schimbat, dacă s-a schimbat, percepția oamenilor în ultimii ani în ceea ce privește armata?
– Momentul de cotitură a fost 2007, când a dispărut obligativitatea stagiului militar. Până în 2007 societatea civilă privea Centrul Militar ca instituția care le lua copiii la armată. După acest moment de cotitură oamenii s-au întrebat ce mai fac acum cei de la CMJ? Ei bine, facem, și avem multe de făcut. De exemplu, faptul că stagiul militar nu mai este obligatoriu nu înseamnă că tinerii nu mai au nicio obligație legată de armată. Ei trebuie să se prezinte la Centrul Militar pentru a fi luați în evidență. Legea prevede că după împlinirea vârstei de 18 ani tinerii trebuie să se prezinte la noi, iar în caz contrar să fie amendați. Noi am considerat că menirea noastră nu este aceea de a amenda. Și de aceea avem o colaborare cu IȘJ și în acest sens, când mergem și facem promovarea, le stăm la dispoziție, ca să nu mai vină ei la noi pentru a completa formulare. Doar sunt în evidență, asta nu înseamnă că au vreo obligativitate militară. În altă ordine de idei, CMJ asigură anual locuri de muncă pentru aproximativ 50 de persoane, ceea ce reprezintă ceva. Cât despre atitudinea oamenilor față de armată, vă dau un exemplu care spune multe. Unii care au lucrat ca soldați gradați profesioniști la un moment dat au plecat la muncă în străinătate. Se oferă tot felul de posibilități care de multe ori sunt iluzorii. Peste 70-80% din ei au venit înapoi după o perioadă relativ scurtă, 1-2 ani, și au parcurs din nou etapele de recrutare și selecție. Cred că e o opțiune demnă de luat în calcul, viabilă și sigură. Viața în armată e un pic mai restrictivă, mai ordonată, sunt niște reguli care trebuie respectate. Ceea ce este însă interesant, la interviurile de recrutare majoritatea candidaților tocmai asta apreciază: ordinea și disciplina.
– Până la ce vârstă poate deveni cineva soldat gradat profesionist? Există criterii separate pentru femei și bărbați?
– Pentru soldații gradați profesioniști vârsta este între 18-45 de ani, astfel încât pe parcursul anului 45 din viață să poată parcurge toate etapele de recrutare, selecție și pregătire și să se poată îndeplini prevederea legală care spune că primul contract de exercitare a profesiei de soldat gradat profesionist este pe o durată de 4 ani. Persoanele acestea rămân active până la vârsta de 50 ani, după care trec în rezervă. Nu există niciun fel de diferențiere între femei și bărbați, în profesia militară se oferă drepturi și se cer obligații egale pentru absolut toată lumea. Spre satisfacția noastră fetele au o mai mare determinare față de bărbați, astfel în decurs de 7 ani au reușit să devină subofițeri, ceea ce înseamnă că au avut ambiția corespunzătoare.
– Ce activități aveți plănuite pentru perioada următoare?
– În fiecare an ne străduim să organizăm împreună cu vânătorii de munte din Sfântu Gheorghe Ziua Armatei în școli. Evenimentul este organizat anual în luna octombrie în diferite orașe din județ, scopul este acela de a ne face văzuți și remarcați.