ACTUALITATE 10 iunie 2014

Materiale de izolații și bricheți din deșeuri textile promovate de clusterul „Transylvania Textile & Fashion”

de Covasna Media | 2082 vizualizări

La o fabrică de textile se produc lunar 25 de tone de deșeuri, pentru valorificarea cărora se caută soluții

Clusterul regional „Transylvania Textile & Fashion” lucrează la găsirea unor soluții în ceea ce privește valorificarea deșeurilor textile produse de fabricile de confecții. Președintele clusterului, Bogyó Sanda Mirela, spune că la o fabrică de textile se produc lunar 25 de tone de deșeuri, pentru valorificarea cărora caută soluții.

Momentan toată cantitatea de deșeuri textile ajunge la Câmpulung, unde este arsă. Vorbim de cantități enorme, la o singură fabrică se produc în jur de 25 de tone de deșeuri în fiecare lună. Noi colaborăm cu Universitatea Transilvania din Brașov, iar studenții de acolo au realizat câteva produse care ne-ar ajuta să valorificăm aceste deșeuri. Este vorba de materiale de izolare și bricheți din textile. Momentan se fac cercetări și dacă rezultatele vor fi cele scontate, aceste produse vor fi brevetate. Materialele textile au o valoare calorică mare și produc puțină cenușă. Nu știm însă deocamdată ce fel de gaze se produc de pe urma arderii acestor bricheți, așadar se fac teste” – a declarat președintele clusterului, Bogyó Sanda Mirela.

Aceasta a mai spus că în cazul în care produsele vor fi brevetate, vor căuta soluții și pentru fabricarea și comercializarea acestora. De altfel, vicepreședintele Asociației Clusterelor din România, Vajda Lajos, spune că latura ecologică este una importantă pentru fiecare cluster, motiv pentru care sunt în continuare în căutarea de soluții pentru valorificarea deșeurilor. „Vă dați seama ce cantitate de deșeuri textile se produce în Regiunea Centru. Trebuie să gândim în așa fel ca să găsim soluții pentru valorificarea acestora, și nu vorbesc doar de clusterul de textile, ci și de celelalte clustere pentru care valorificarea deșeurilor este la fel de importantă” – a declarat Vajda Lajos.

Bogyó Sanda Mirela este de părere că trebuie să lucreze și la latura de atractivitate a industriei. „Nu avem probleme de genul că nu este de muncă, dar acest sector este neatractiv. Mulți cunosc doar durerile de spate de pe urma muncii la mașina de cusut, sau salariile mici din domeniu. De aceea am purtat discuții cu directorul Liceului „Kós Károly” pentru a le prezenta elevilor și latura mai atractivă a acestei industrii: designul vestimentar, amenajările interioare sau tapițeria. Eu am propus chiar să țin gratuit ore de antreprenoriat pentru elevii care învață aici pentru a afla cum să deschidă o mică afacere în acest domeniu al textilelor. Ideea a venit de la faptul că elevii nu au ore de economie la această școală, și trebuie să le arătăm și alte laturi ale industriei textilelor, nu doar cea de a coase la mașină” – spune președintele clusterului „Transylvania Textile&Fashion”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.