ACTUALITATE 25 iulie 2022

Măsuri de intervenţie pentru combaterea efectelor caniculei, la solicitarea premierului PNL, Nicolae Ciucă

de Covasna Media | 726 vizualizări

Până la acest moment, au fost confirmate 923 de puncte de prim ajutor și hidratare instalate, peste 200 de persoane, ajutate, și peste 200 de misiuni de patrulare în mediul rural.

Măsuri concrete ce pot fi luate cât mai rapid au fost identificate şi în Comitetul interministerial pentru gestionarea efectelor produse de secetă, creat la solicitarea premierului. Vom fi utilizate toate resursele naționale și europene pentru a proteja agricultura și fermierii români. Punerea în funcțiune a sistemelor de irigații este principala prioritate a Guvernului.

Premierul Nicolae Ciucă a organizat, astăzi, o videoconferinţă cu prefecţii, pentru a coordona integrat măsurile stabilite în cadrul CNSU, astfel încât să fie gestionată situația la nivelul întregii țări, în condiții de caniculă.

Prefecţii trebuie să organizeze, de câte ori este nevoie, şedinţele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, trebuie să existe, la nivelul fiecărei localităţi, puncte unde poate fi asigurată asistenţa medicală şi unde poate fi distribuită apă gratuit.

Premierul a solicitat, de asemenea, să se intervină pe Dunăre pentru asigurarea navigabilităţii, în urma scăderii debitului cu peste 50%.

Protejarea oamenilor este cea mai importantă, de aceea vor continua acțiunile de transport a apei și apei menajere în zonele afectate de secetă, de acordare a sprijinului în punctele de prim-ajutor, de prevenire a incendiilor și a arderilor necontrolate.

Săptămâna aceasta s-a întrunit și Comitetul interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură, creat la solicitarea premierului Ciucă, în urma căruia s-a decis că:

·      Vor fi asigurate la timp subvențiile și fondurile alocate din bugetul Uniunii Europene și de la bugetul de stat pentru desfășurarea în bune condiții a lucrărilor agricole;

·      Vor fi alocate fondurile necesare pentru executarea lucrărilor de reabilitare și investiții în sistemul de irigații, pentru a putea menține, astfel, în funcțiune sistemul și a crește capacitatea acestuia de irigare;

·      Guvernul va sprijini cu măsuri concrete recoltarea, transportul, depozitarea și valorificarea produselor agricole, inclusiv prin asigurarea materiei prime și a condițiilor de funcționare în zootehnie și în unitățile de prelucrare/procesare și aprovizionare a populației cu produse agro-alimentare;

Reamintim că, în draftul inițial al PNRR, realizat de ministrul PNL, Marcel Boloș, irigațiile erau un domeniu important. PNL a pus în draftul inițial al PNRR finanțarea masivă a sistemului național de irigații. În actualul PNRR nu se mai regăsește, după ce importanța și sumele alocate acestui proiect au fost reduse, la solicitarea și implicarea directă a fostului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. State precum Portugalia, Spania, Italia, Grecia au inclus în PNRR realizarea de sisteme de irigații.

SURSA: Comunicat de presă 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.