Mărţişorul
Deşi considerat 100% românesc, obiceiul de a dărui mărţişoare îşi are rădăcinile în urmă cu mii de ani. Încă de pe vremea dacilor, oamenii obişnuiau să poarte, la venirea primăverii, amulete aducătoare de noroc.
Ceea ce odinioară era un simbol al renaşterii, un talisman aducător de optimism, reprezentat printr-un bănuţ preţios legat de un şnur bicolor alb-roşu, s-a transformat în timp, pierzându-şi adevărata valoare. Purtarea mărţişorului în piept, mai ales în prima zi de martie, era un eveniment, un semn de mândrie, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi. De aceea se agăţa la vedere, peste haine. Mamele legau mărţişoare cu bănuţi la mâna copiilor pentru a nu se deochia iar îndrăgostiţii făceau schimb de mărţişoare pe care şi le legau reciproc la mâini.
Gărgăriţa
Este de bun augur să vezi o gărgăriţă sau să se aşeze pe tine. Buburuzele sunt considerate de unele popoare drept trimişii cereşti ai Maicii Domnului pe pământ. Se spune că ele apără copiii şi aduc vindecarea bolnavilor. Pentru a aduce noroc, gărgăriţele nu trebuie gonite, nici scuturate, ci trebuie lăsate să îşi ia zborul singure.
Trifoiul cu patru foi
Când găseşti un trifoi cu patru foi ai cu siguranţă noroc deoarece, după cum sugerează şi numele, trifoiul ar trebui să aibă doar trei foi. Se spune că, atunci când Adam şi Eva au fost izgoniţi din Rai, Eva a luat cu ea ca amintire un trifoi cu patru foi. De aceea se consideră că cel care îl găseşte ţine în mâini o părticică de paradis. Trifoiul apără atât omul cât şi animalele de ghinioane şi descântece.
Vă aştept cu drag în acest weekend în centrul oraşului Covasna, de unde puteţi alege o gamă variată de mărţişoare iar pentru colaborări sau întrebări nu ezitaţi să mă contactaţi la adresa de e-mail cohavit88@yahoo.com sau pe facebook (Prinţesă mică) şi nu uitaţi, domnilor, să oferiţi mamei, iubitei, prietenei, colegei un strop de primăvară!
La Mulţi Ani tuturor doamnelor şi domnişoarelor!
(Diana Borboly)