Marșul Centenar al românilor din Covasna, reeditat de Ziua Unirii
În 24 Ianuarie au loc evenimente la Sfântu Gheorghe și Covasna
Ziua Unirii, marcată și în reședința județului Covasna prin tradiționala ceremonie de la Grupul Statuar „Mihai Viteazul” din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, va avea totuși parte și de un moment deosebit față de programul din anii precedenți. Este vorba despre o reeditare a Marșului Centenar al românilor din Covasna, desfășurat pe ruta Vâlcele - Alba Iulia în perioada 25 noiembrie - 1 Decembrie 2018 și devenit celebru în toată țara. Sărbătoarea de Ziua Unirii Principatelor va fi marcată printr-un spectacol și la Covasna.
La Sfântu Gheorghe, evenimentele încep de la ora 10:00, din fața Catedralei Ortodoxe.
Marea sărbătoare a Centenarului a fost marcată anul trecut într-un mod cu totul special de 100 de români din județul Covasna. Aceștia au pornit în dimineața zilei de 25 noiembrie, din Vâlcele, și au parcurs cu căruțele mai bine de 200 de kilometri, trecând prin județele Brașov, Mureș, Sibiu și Alba. Călătoria lor a luat sfârșit în dimineața de 1 Decembrie, când covăsnenii au intrat în capitala de suflet a românilor, în Alba Iulia. Momentul va fi retrăit așadar și la Sfântu Gheorghe.
„Joi va fi o reeditare la nivel micro a Marșului Centenar. Vom pleca în paradă de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, cu căruțele și pe jos. Vom trece prin centrul orașului pentru a ajunge în fața statuii voievodului Mihai Viteazul, cel care a unit Principatele Române la 1600. Vor fi programe artistice, vom cânta și noi, Voievozii Munților. Vor fi mai mulți interpreți. Din Vâlcele vor fi prezente câteva zeci de persoane, Corul Bărbătesc cu familiile”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, unul dintre participanții la Marșul Centenar al românilor din Covasna, preotul Vasile Antonie Tămaș.
Prefectura Covasna a făcut public joi, 17 ianuarie, programul activităţilor desfăşurate de „Ziua Unirii Principatelor Române” în Sfântu Gheorghe, iar programul activităților desfășurate în 2019 e aproape identic cu cel de anul trecut. Excepție fac orele la care sunt derulate evenimentele, respectiv programul de reluare a Marșului Centenar, cel din urmă nefiind însă inclus în programul transmis de Prefectură.
Activitățile încep astfel de miercuri, 23 ianuarie, cu un simpozion cu tema „24 IANUARIE - UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE”, desfășurat la Cercul Militar din Sfântu Gheorghe, de la ora 13:00.
De Ziua Unirii, în 24 Ianuarie, de la ora 11:00, la Grupul Statuar „Mihai Viteazul” din centrul municipiul Sfântu Gheorghe, are loc tradiționala ceremonie, cu intonarea Imnului Național, defilarea militarilor, discursuri sau depuneri de coroane.
Spectacol și la Covasna
Pe lângă evenimentele de la Sfântu Gheorghe, și în orașul Covasna se va marca Ziua Unirii Principatelor, tot în 24 ianuarie, de la ora 10:00. Asociația Cultural – Creștină „Justinian Teculescu” organizează evenimentul la Complexul Comercial Valea Zânelor din Voinești.
Din spectacol fac parte Corul Bărbătesc din Voinești, Grupul Vocal „Piatra Mare” din Dobârlău, Grupul de fluierași „Mugurașii” din Covasna, dar și soliștii Tudor și Sânziana Mircea, Alina Oană și Daria Munteanu.
„Tocană de oaie și vin fiert din partea Asociației Cultural – Creștine „Justinian Teculescu””, mai arată anunțul evenimentului.
„La fiecare eveniment național de prestigiu trebuie să fim acolo pentru a cinsti memoria înaintașilor noștri. Este un semn de respect și o obligativitate a faptului că suntem români”, a încheiat preotul Vasile Antonie Tămaș din Vâlcele.
În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc „Mica Unire”, adică Unirea Principatelor Române din anul 1859. Actul de voință politică a celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească a fost realizat sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Acesta reprezintă și prima etapă în crearea statului unitar român modern.
Foto arhivă
Iulia Drăghici – Taraș/Daniela Luca