ACTUALITATE 14 septembrie 2020

Manifestul părinților care nu sunt de acord cu obligativitatea purtării măștilor și cu noile reguli impuse în școli

de Daniela Luca | 3903 vizualizări

„Să ții un copil 5-6 ore pe zi cu mască mi se pare un atentat la sănătatea lui”

Zeci de părinți din reședința de județ au participat, luni seara, în Piața Centrală, la o acțiune care a avut rolul de a face publică îngrijorarea lor în ceea ce privește condițiile pe care trebuie să le respecte elevii în noul an școlar. Principala solicitare, spun aceștia, este eliminarea obligativității purtării măștii în timpul orelor.

Astfel de mitinguri au avut loc și în alte orașe din țară. Deși îngrijorările părinților sunt multe, ele pot fi rezumate la o singură idee. Ei nu vor ca elevii să fie constrânși de măsurile impuse pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, cum ar fi purtarea obligatorie a măștii.

„Noi considerăm că măsurile sunt mult disproporționate față de problemă. Dacă stăm să calculăm mortalitatea, care este indicatorul fundamental pentru stabilirea seriozității unei pandemii, atunci în România avem 3% la 100.000 de locuitori. (...) Consider că dacă există distanțare socială, nu mai sunt necesare acele măsuri cu măștile. Eu personal, fără niciun studiu, știu că după 10 minute de purtat mască am reacții alergice, mă mănâncă nasul și nu mai pot respira bine. Deci să ții un copil 5-6 ore pe zi cu mască mi se pare un atentat la sănătatea lui. Măsurile ar trebui să fie coerente și bazate științific și juridic. (...) Încet, încet aceste mitinguri cred că vor schimba ceva, pentru că întotdeauna presiunea socială mi se pare determinantă. Avem o problemă, avem o reacție și soluția este pe măsura reacției. Eu cred că ne defulăm prea mult în mediul virtual și nu e bine, pentru că trebuie să acționăm personal”, ne-a spus o participantă la manifestarea de luni, Puskás Silvia.

„Fiica mea a terminat deja școala, dar totuși am zis să vin și eu pentru că mi se pare absurd ce se întâmplă. Eu nu mi-aș trimite niciodată copilul la școală cu mască pe față. E o mascaradă. Eu nu cred că dacă toți părinții își trimit copiii fără mască la școală, atunci o să îi pedepsească cineva în vreun fel. Nu știu dacă aceste demersuri vor schimba ceva, dacă vor atrage după sine vreo decizie. Poate că o să se schimbe ceva doar atunci când o să se sature unii de furat, pentru că știu că mulți se îmbogățesc pe seama acestei pandemii” ne-a spus o altă participantă la mitingul din Piața Centrală.

„Acest virus se teme de apă și săpun. De ce e nevoie de atâta dezinfectant? Vor să pună la pământ imunitatea copiilor ca ei să nu mai facă față la viruși ”, a spus o femeie care a venit la miting împreună cu soțul ei.

Părinții prezenți au semnat o petiție care va fi depusă la mai multe instituții, printre care Ministerul Educației și Cercetării, Avocatul Poporului, Avocatul Copilului, la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna, la Primăria Sfântu Gheorghe și la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna.

În textul petiției se regăsesc o serie de cerințe legate de restricțiile care se impun în noul an școlar.

„Copiii mei nu vor purta mască! Interzicem categoric orice ingerință și orice încălcare a drepturilor copiilor noștri de a respira liber, fără nicio constrângere, de a se putea exprima liber și fără afectarea psihologică a acestora. (...) Interzicem orice dezinfectant care nu este BIO. (...) Nu acceptăm pereți despărțitori de plexiglas pentru copiii noștri. (...) Interzicem categoric orice tunele cu dezinfectanți prin care copiii noștri ar putea fi nevoiți să treacă la intrarea și ieșirea din instituția de învățământ”, se arată în textul petiției.

De asemenea, părinții vor să fie interzis orice act de natură medicală, inclusiv triajul epidemiologic, fără prezența și acordul unui părinte sau a tutorelui legal.

Totodată, Prefectura Covasna a făcut luni un apel către locuitorii județului și în mod deosebit către familiile cu copii care frecventează cursurile de învățământ organizate cu prezență fizică în sălile de curs, să respecte regulile și recomandările de conduită sanitară precizate de autorități.

„Rugăm familiile, elevii, să aibă încredere în autorități, să dea dovadă de responsabilitate și să păstreze normele de conduită sanitară și acasă, după întoarcerea de la școală. La munca desfășurată de către autorități și cadrele didactice pentru înlesnirea începerii noului an școlar, în aceste condiții de pandemie, trebuie să se adauge efortul părinților de după orele de școală, materializat în supravegherea copiilor cu privire la păstrarea regulilor. Altfel, eforturile autorităților, cadrelor didactice și celorlalte instituții nu vor avea rezultatul dorit, iar sănătatea noastră și a semenilor noștri va avea de suferit. Mulțumim tuturor celor care au înțeles că numai împreună vom reuși să traversăm această perioadă dificilă”, transmite Prefectura Covasna într-un comunicat de presă.

Potrivit raportărilor de luni, numărul cazurilor active de COVID-19 în județul Covasna este de 238.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.