ACTUALITATE 20 august 2014

Mamele și pensionarii, iertați de datorii. Economiștii avertizează despre noi taxe și impozite

de Covasna Media | 480 vizualizări

Guvernul va scuti mamele şi pensionarii de returnarea sumelor primite de la stat fără să aibă dreptul. În plus, Executivul ar putea reintroduce pensiile speciale, tăiate în 2010. Surse guvernamentale spun că printre beneficiari se vor număra foştii aviatori şi diplomaţi care primeau pensii ce ajungeau şi la 9.000 de lei pe lună.

Guvernul a dat undă verde amnistiei fiscale. Astfel, părinţii care au încasat indemnizaţii de creştere a copilului ca urmare a unor erori comise de funcţionari, dar şi pensionarii ale căror pensii au fost calculate greşit nu mai trebuie să returneze banii. Executivul renunţă în acest fel la 80 de milioane de lei.

„Sunt 30.000 de persoane, pensionari aflați în această situație, pentru care s-au constituit debite în cuantum de 65 de milioane de lei. Menționez că niciunul dintre aceste debite nu afectează bugetul asigurărilor sociale pe 2014. În ce privește celălalt proiecte de lege, e vorba de aproape 12.500 de mămici pentru care s-au constatat debite de 15 milioane de lei. Toate aceste mămici vor fi amnistiate fiscal sau scutite de la plata debitelor”, a spus Rovana Plumb, ministrul Muncii.

Nu vor beneficia însă de clemenţa guvernamentală persoanele care au depus documente false pentru a obţine beneficii de la stat.

Veşti bune şi pentru aviatori, diplomaţi şi personalul auxiliar din magistratură şi Parlament. Potrivit unor surse, Guvernul ia în calcul reintroducerea pensiilor speciale. Dar nu din acest an, ci din 2015. Aceasta deşi în iulie premierul spunea că FMI nu agrează măsura.

Economiştii avertizează că Executivul nu ar trebui să-şi permită acte de generozitate, în această perioadă. Banii ar fi mai bine folosiţi pentru investiţii.

„România e în recesiune tehnică, am pierdut un procent din creștere, asta înseamnă un efect negativ asupra bugetului și că investițiile nu vor fi suplimentate și atunci mă gândesc dacă efortul ăsta suplimentar ar putea să fie exlicat prin altceva. E greu să găsesc alte surse decât noi impozite și taxe care vor fi introduse nu de anul ăsta, că e an electoral. Ci de la anul”, a spus Mircea Coşea.

Sistemul de pensii speciale a funcţionat până în 2010. Guvernul Boc a decis atunci recalcularea acestora în funcţie de valoarea contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale. La acel moment, peste 8.300 de persoane primeau pensii speciale. Beneficiarii celor mai mari indemnizaţii erau foştii angajaţi din aviaţia civilă, foştii magistraţi şi foştii inspectori ai Curţii de Conturi.

Valoarea pensiilor speciale (2010)

  • angajaţii din aviaţia civilă: 9.182 lei
  • magistraţi: 8.691 lei
  • inspectori ai Curţii de Conturi: 5.486 lei
  • diplomaţi: 4.270
  • parlamentari: 3.634 lei

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.