Majorarea salariului minim, povară pentru patroni
Creşterea salariului minim cu 350 de lei în următorii doi ani va avea ca efect închiderea multor firme mici, avertizează patronii. Ei spun că, dacă nu este însoţită şi de o scădere a taxelor, această majorare va arunca toată greutatea pe umerii firmelor. Chiar şi pentru un angajat cu salariu minim, un patron va plăti de la 1 ianuarie 2017 cu 245 de lei mai mult.
Premierul Victor Ponta spune că este o creştere pe care economia o poate asimila, pentru a încuraja consumul şi bunăstarea populaţiei. „Cred că e sustenabil și pentru bugetari și pentru sectorul privat”, a declarat Victor Ponta.
Economiştii spun că, pentru a avea efect pozitiv în economie, majorarea venitului minim ar fi trebuit să fie însoţită de reducerile de taxe prevăzute în Codul Fiscal, dar amânate pentru 2017.
Florin Jianu, fost ministru pentru IMM şi Turism: „Adică scădem impozitul pe dividende, renunţăm la supraacciză şi la impozitarea clădirilor speciale, acea taxă pe stâlp, aşa încât un întreprinzător devine mai performant şi îşi permite să crească salariile.”
Patronii spun că multe firme îşi vor închide activitatea sau vor da afară o parte din angajaţi, pentru că nu-şi vor permite costurile majorării salariului minim.
„Se va întoarce împotriva statului pentru că se vor colecta din ce în ce mai puţine taxe din impozitarea forţei de muncă. Adică locurile de muncă în loc să se dezvolte, să se creeze, cele existente se vor diminua”, mai spune Florin Jianu.
În acest moment, salariul minim pe economie este de 1.050 de lei lunar, echivalentul a 217 euro, ceea ce plasează România pe penultimul loc în Uniunea Europeană.
Peste un milion de români – 20% dintre angajaţi – sunt plătiţi cu venitul minim. Sunt de 12 ori mai mulţi faţă de acum patru ani, când mai puţin de 90.000 de salariaţi primeau salariul minim pe economie.