ACTUALITATE 6 aprilie 2009

Mai scumpi acasă, decât în deplasare

de Covasna Media | 550 vizualizări
În anul 2008, Consiliul Judeţean Covasna a cheltuit peste 200.000 de lei pe deplasări în străinătate şi primirea invitaţilor de peste hotare, din care mai mult de jumătate au costat „oficiile de gazde“

Deplasările oficiale în străinătate şi primirea invitaţilor de peste hotare au costat anul trecut, la nivel de Consiliu Judeţean, peste două sute de mii de lei, echivalentul a aproape 55.000 de euro. Din aceşti bani, reprezentanţi din rândul conducerii CJ sau din cadrul instituţiei au participat la mai multe conferinţe, seminarii sau mese rotunde peste hotare, iar pe de altă parte au primit invitaţi ca preşedintele Ungariei, preşedintele Parlamentului Ungariei, parteneri din

În anul 2008, Consiliul Judeţean Covasna a cheltuit peste 200.000 de lei pe deplasări în străinătate şi primirea invitaţilor de peste hotare, din care mai mult de jumătate au costat „oficiile de gazde“

Deplasările oficiale în străinătate şi primirea invitaţilor de peste hotare au costat anul trecut, la nivel de Consiliu Judeţean, peste două sute de mii de lei, echivalentul a aproape 55.000 de euro. Din aceşti bani, reprezentanţi din rândul conducerii CJ sau din cadrul instituţiei au participat la mai multe conferinţe, seminarii sau mese rotunde peste hotare, iar pe de altă parte au primit invitaţi ca preşedintele Ungariei, preşedintele Parlamentului Ungariei, parteneri din judeţele înfrăţite sau oameni de afaceri.

Zilele Turismului, 92.000 de lei

La capitolul „primiri”, sumatotală cheltuită din bugetul CJ a fost de 132.377 de lei. De departe cea mai scumpă activitate care a presupus şi prezenţa unor delegaţi străini a fost evenimentul prilejuit de Zilele Turismului, organizat în luna mai. Cea de-a şasea ediţie a acestora a cuprins şi o serie de mese rotunde, întâlniri la care au susţinut prelegeri invitaţi din străinătate, operatori din turism şi proprietari de unităţi de cazare, Parada Cârnaţilor, tabăra de căruţe şi Târgul Meşteşugarilor, excursii şi vizite la pensiuni din judeţ. La eveniment au fost invitaţi şi partenerii Consiliului Judeţean, din judeţele Zala, Heves, Bekes, Baranya şi Veszprem – din Ungaria, şi Varmland, Suedia. Toate acestea ne-au costat 92.000 de lei.

Vizita preşedintelui Solyom Laszlo, 11.313 lei

Ceva mai ieftină a fost vizita preşedintelui Ungariei, Solyom Laszlo, care a avut loc la finele lunii octombrie. Vizita prezidenţială a presupus conlucrarea dintre mai multe instituţii, respectiv delegaţii din partea Consulatului Maghiar din Miercurea-Ciuc a Cabinetului Preşedintelui Ungariei, Serviciului de Protecţie şi Pază din Budapesta şi Sfântu-Gheorghe, Prefectura, Consiliului Local şi Consiliul Judeţean.

Şeful statului maghiar a stat în judeţ o zi, între 24-25 octombrie, când a vizitat localităţi şi obiective din judeţ, a participat la acţiunile comemorative dedicate Revoluţiei anticomuniste maghiare din 1956, a reluat apelul privind reabi litarea foştilor deţinuţi politici ai regimului comunist şi s-a întâlnit cu lideri maghiari. Fondurile asigurate de Consiliul Judeţean în acest scop au fost de 11.313 lei.

Următoarea ca şi costuri pe lista „primirilor“ ar fi marcarea a 15 ani de la semnarea convenţiei de colaborare între judeţul Veszprém şi Covasna, când preşedinţii celor două unităţi administrative au hotărât de comun acord organizarea unor acţiuni care să puncteze perioada trecută şi să sta bi lească noi coordonate pentru colaborarea viitoare. Delegaţia din Veszprém s-a aflat în judeţul nostru în perioada 26-28 noiembrie, iar suma cheltuită a fost de 7.780 lei.

Vizita ambasadorului Ungariei a costat... 54 de lei

Din raportul CJ, cea mai ieftină pare să fie vizita ambasadorului Ungariei la Bucureşti, Fuzes Oskar, care între 27-29 august a vizitat judeţele Covasna, Harghita, Bacău, pentru a cunoaşte mai bine aceste zone, având în vedere că fusese proaspăt numit în funcţie. În toate zonele vizitate el s-a întâlnit cu reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale, cu personalităţi din sfera culturii şi cultelor, oameni de afaceri şi politici, iar cheltuielile CJ au fost de... 54 de lei.

O altă vizită a fost cea a preşedintelui Parlamentului Ungar, Szili Katalin, între 10 -11 aprilie, care s-a întâlnit cu cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale, oameni de cultură, înalte feţe bisericeşti din Ardeal, din judeţele cu populaţie majoritar maghiară. Cheltuielile efectuate sau ridicat la 1.500 de lei.

Alte mii de lei au fost alocate de conducerea judeţului pentru activităţi din aria relaţiilor externe ca prima dezbatere referitoare la înfiinţarea unui parc agro-industrial în zona Câmpu-Frumos (o mie de lei cheltuieli), Consiliul Judeţean a demarat în anul 2007 o colaborare cu firma de consultanţă EP Consulting din Austria, obiectul colaborării fiind elaborarea în comun a unor proiecte turistice şi de dezvoltare pentru judeţul Covasna. Firma de consultanţă a fost invitată în judeţ pentru finalizarea formelor legale privind colaborarea, astfel că între 16-20 martie 11 persoane au venit în vizită (4.000 de lei). De asemenea, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi protecţia Copilului Covasna a solicitat sprijinul pentru organizarea celei dea V-a ediţii a manifestării Ziua Asistentului Maternal Profesionist ce s-a desfăşurat în perioada 4-7 septembrie, respectiv CJ a preluat o parte a cheltuielilor legate de delegaţiile din străinătate (4.320 de lei).

Evenimentul „3 INVEST“, având drept scop prezentarea de informaţii şi propuneri concrete privind potenţialul economic al judeţului, a presupus o alocare din bugetul judeţean în valoare de 900 de lei, pentru pertenerii invitaţi care s-au prezentat la întâlnirile cu oamenii de afaceri, simpozioane.

Deplasările în străinătate, peste 100.000 de lei

În ceea ce priveşte deplasările în străinătate, acestea au costat judeţul peste o sută de mii de lei, echivalentul a peste 23.500 de euro, cu scopul participării la numeroase conferinţe, întâlniri, semi narii sau mese rotunde prilejuite de un eveniment sau altul.

La Conferinţa FEDECRAIL 2008 (17-26 aprilie 2008) organizată în Austria de Federaţia Europeană a Căilor Ferate Muzeale şi Turistice din Europa, a participat şi Consiliul Judeţean Covasna, cu scopul de a căpăta mai multă experienţă în salvarea şi reabilitarea Ansamblului tehnic Planul înclinat şi calea ferată îngustă Covasna-Comandău. Din cadrul Serviciului Managementul Proiectelor un consilier a reprezentat judeţul Covasna la această manifestare, iar cheltuieli efectuate au fost de 1.618 euro + 665 de lei. Anul trecut, CJ a participat şi la „Conferinţa Bicameralismul şi reprezentarea regiunilor şi a colectivităţilor locale“, la Paris, în data de 21 februarie, în Senatul Republicii Franceze (Palatul Luxemburg). La această conferinţă, judeţul Covasna a fost reprezentat de preşedintele CJ de la acea dată, Demeter Janos, iar cheltuielile au fost de 474 euro + 4.332 lei.

În domeniul turistic, expoziţia internaţională de turism de la Budapesta, organizată sub genericul 2008, în perioada 28 februarie - 2 martie, unde judeţul Covasna a fost prezent cu un stand expoziţional, organizat de compartimentul de resort al Consiliului Judeţean, în parteneriat cu Biroul Infoturism al Consiliului Local Sfântu-Gheorghe, costurile şi cheltuielile de participare au fost împărţite egal de către cele două instituţii, partea CJ fiind de 462 euro + 45.000 de forinţi + 1.956 lei. În perioada 29 iunie - 5 iulie sa derulat proiectul „Turneul de baschet“, care a vizat participarea a două echipe de baschet juniori (fete şi băieţi), din Sfântu-Gheorghe, împreună cu echipe din Veszprém, Ungaria şi din Angers, la un turneu ce s-a desfăşurat în oraşul Angers din Franţa. Turneul a făcut parte din programul anual de cooperare trilateral între judeţele Maine – et –Loire, Franţa – Veszprém, Ungaria – Covasna, România, anul trecut gazda fiind partenerul francez. Din partea Consiliului Judeţean un consilier din cadrul Biroului de Relaţii Externe s-a deplasat cu echipele de baschet (210 euro + 30.000 de forinţi cheltuieli).

Relaţiile externe susţinute de judeţul Covasna au presupus anul trecut şi prezenţa la Budapesta

pentru Conferinţa de Lansare a Programului de Cooperare Transnaţională Sud Estul Europei, la Conferinţa „Dezvoltarea relaţiilor culturale între instituţiile şi organizaţiile din Ungaria şi a celor de peste hotare“, tot din Budapesta, un schimb de expe rienţă ce a vizat Autoritatea Teri torială de Ordine Publică Covasna şi instituţia cu caracter similar din judeţul gazdă. De asemenea, Fundaţia Prominoritate din Budapesta a organizat în perioada 28-29 decembrie o masă rotundă în cadrul căreia s-a abordat tema propusă de către organizatori, sub genericul „Viitorul maghiarimii din bazinul Intra-Carpatic“, la care a fost invitat preşedintele CJ Covasna. Datele privind primirile şi deplasările realizate de reprezentanţii Consiliului Judeţean, precum şi despre invitaţii care au venit în judeţ, sunt cuprinse întrun raport ce a fost adoptat în cadrul şedinţei CJ de la finalul lunii martie.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.